ecover képAhogy magunk mögött hagyjuk a kellemes, meleg napokat, kénytelenek vagyunk szembesülni vele, hogy otthonunkra bizony ismét ráfér egy hatalmas, tisztasági „szakszerviz”. Elvégre nem vághatunk neki az ősznek, télnek egy elhanyagolt lakással.
Ez már csak azért is fokozottan frusztráló, hisz a hideg idő beköszöntével egyre több időt töltünk 4 fal között – a nyáron észrevétlenül megbúvó porcica törvényszerűen óriási portigrissé változik szemünkben.

 

Hogy ne legyen káosz…
A nagytakarítás első lépése legyen, hogy listát készítünk a tennivalókról. Sőt, ezt kiegészíthetjük egy időbeosztással is: azaz napra lebontva beoszthatjuk a nagytakarítás menetét. Ez segít végiggondolni, rendszerezni a teendőket, nem fogunk elúszni a feladatokban, és nem kerít bennünket a hatalmába a „te jó ég, nem gondoltam, hogy ennyire sokáig tart majd” érzés.
A feladatok összegyűjtése, továbbá helyiségenkénti csoportosítása és napokra szétosztása segít abban, hogy a „lassan jársz, tovább érsz” elv alapján téboly nélkül abszolváljuk a feladatot. A rendszerezettség megnyugtat, a tervszerűség, célirányos tevékenység közelebb juttat a célhoz.
A tervezésnél tartsuk szem előtt, hogy a tisztítási metódust előzze meg a rendrakás, lomtalanítás, a felesleges holmiktól való megszabadulás. Ez a logikus lépés meggyorsítja a takarítást, és persze annyival kevesebb felesleges munka elé nézünk – elvégre mi értelme azokat a dolgokat kerülgetni, tisztogatni, porfogóként tartani, amire már semmi szükség.
Ha összeállítottuk a nagytakarítási akciótervet, akkor vegyük számításba, hogy célszerű fentről lefelé haladni a takarítás során, vagyis kezdjük a pókhálózással, folytassuk a polcok, szekrények törlésével, és a végére maradjon a szőnyeg tisztítása, s az ablakpucolás. Ha alulról haladunk, akkor a por visszaszáll a már megtisztított felületekre.

Konkrét tippek konkrét feladatokhoz
A lakás minden pontjának megtisztítására létezik környezet-, egészségbarát alternatíva. Vannak professzionális, minőségileg megbízható, kiemelten hatékony és kényelmesen használható tisztítószerek, amelyekkel ugyanolyan meggyőző eredmény érhető el, mint az agyonreklámozott, vegyszeres tisztítószerekkel.
Arra az esetre, ha nincs kéznél profi környezetbarát tisztító, összegyűjtöttünk néhány praktikus (zöld) takarítási tippet, ami segít felpörgetni a takarítási folyamatokat:
1. Mikrótisztításhoz vesd be a citrom erejét!
Egy mikrózható tálkát töltsünk meg kb. 1 dl vízzel. Csavarjunk bele egy fél citromot, majd tegyük be a mikróba kb. 3 percre, legalább közepes fokozatra. (Lényeg, hogy a citromos víz párologjon, és a gőz bejárja a mikrót.) Ha lejárt az idő, akkor várjunk még pár percet, hogy a citromnak legyen ideje hatni. Kitűnően fellazítja a szennyeződéseket. Már csak le kell törölni a mikró belső falát.
2. Duguláselhárítás környezetbarát módon
A szódabikarbóna és az ecet sok fronton bevethető szer, ráadásul a legtöbb háztartásban fellelhető. A lefolyók tisztántartásához úgy vessük be őket, hogy egy tölcsér segítségével juttassunk minél mélyebbre 3 evőkanál szódabikarbónát a lefolyóba, majd töltsünk rá 1 bögre ecetet. Várjunk körülbelül 1 órát. Végül öntsünk rá 1 liter forró vizet.
3. Fehér ruha vegyszer nélkül
Ha nincs kéznél környezetbarát, kész fehérítő, akkor használjunk a ruhák fehérségének visszanyeréséhez szódabikarbónát vagy citromlevet. Mindkettőt simán hozzáadhatjuk a mosáshoz is (citromléből 1 bögrényire van szükség), vagy ha intenzív hatást szeretnénk elérni, akkor használjunk nagyobb dózist előáztatással egybekötve. (Mintegy 5 liter vízhez kell hozzáadni 25 dkg szódabikarbónát, és ebben pár óráig áztatni a ruhaneműt.) Lehet keverni is a citromlevet a szódabikarbónával, és ebben előáztatni a fehérítendő textíliát.
4. Tiszta és szagtalan hűtőt mindenkinek!
A hűtő tisztítására legjobb a már nagymamáink által is alkalmazott ecetes vizes oldat, ami legalább 1/3 arányban tartalmazzon ecetet. Az ecet egészségbarát módon képes fertőtleníti a hűtőt. Ha megszabadultunk a kosztól, akkor feltétlenül töröljük teljesen szárazra a hűtő felületeit. Végül érdemes egy kis szódabikarbónát – tasakban, csészében vagy tálkában – betenni a hűtőszekrénybe, mivel kitűnően magába szívja a nemkívánatos szagokat.

www.ecover.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!