Évek óta küzdenek donorhiánnyal az orvosok, ezért több száz esetben halott rákbetegek szerveit ültették át a műtétre váró pácienseikbe. Bár minden esetben ellenőrizték, hogy az adott szerv nem rákos vagy fertőzött, előfordult, hogy a műtött páciens később daganatos beteg lett – írja az Independent.

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat Vér és Transzplantációs Osztálya jelentése szerint az Egyesült Királyságban az elmúlt öt évben 675 alkalommal került sor transzplantációs műtétre. Ebből 272 donor rákban vagy más rosszindulatú betegségben szenvedett.

Az orvosok szerint hiánya miatt néha a rákos betegek szerveinek transzplantálása az egyetlen járható út, még akkor is, ha ez nem a legmegfelelőbb. Átültetés előtt gondosan megvizsgáltak minden szervet és szövetet, hogy minimalizálják a kockázatot.

A hazai transzplantációs gyakorlatról nincsenek információink, ám elgondolkodtató az a tény, hogy a 272 rákbeteg donor nélkül csekély esélye lett volna a transzplantációra váró betegeknek a túlélésre.

Az Amerikai Egyesült Államokban is elterjedt volt a múltban ez a gyakorlat, mostanra azonban szórványossá vált. Itt úgy küszöbölték ki a veszélyt, hogy rákbetegek belső szerveit nem lehet átültetni. De például szaruhártyát, bőrt, inakat vagy csontokat adhatnak át daganatos betegek is – ha nagyon muszáj, és minden esetben egyedi elbírálás alá esik a kérdés.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!