1. Vízfogyasztás
A kísérletek és tapasztalatok azt bizonyítják, hogy minimum fele annyi vizet fogyaszt a mosogatógép, mint a kézi mosogatás. A gépek körülbelül 9-18 liter vizet használnak fel egy 12 terítékes mosogatáshoz, ennél jóval többet elpancsolunk a manuális módszerrel, ami nagyjából 40 percet vesz igénybe. Egyes becslések szerint akár 1500 liter víz is megtakarítható egy év alatt gépi mosogatással.

2. Hatékonyság
A kézi mosogatás kéz meleg vízben, maximum 50 fokon történik, ehhez képest a mosogatógépek 90 fokos programmal is tudnak mosogatni, de természetesen választható eco program is, mely kb. 50 fokon működik. A mosogatógép tabletták úgy vannak kifejlesztve, hogy ugyanolyan hatékonyan elbánjanak a zsíros edényekkel, mintha kézzel mosogatnánk. Érdemes ezekből is természetesen öko, foszfátmentes megoldást választani.

3. Energia
A kézi mosogatáshoz szükséges meleg víz előállításához, valamint a mosogatás közben szükséges világításhoz is általában energiát használunk. (Becslések szerint átlagosan 500 kWh spórolható meg gépi mosogatással a kézihez képest egy év alatt.)

4. Ár
A mosogatógépek ára a víz és áram költségeket figyelembe véve pár év alatt megtérül. (Ezt egy 100 ezres gépnél általában 5 évre becsülik.)
Azt fontos kiemelni, hogy rendkívüli odafigyeléssel a kézi mosogatás azért közel ugyanannyiból kihozható, mint a gépi mosogatással. Azonban akkor még nem beszéltünk a mosogatásra fordított időről.

5. Idő
Időből van a legkevesebb egy családban általában, így heti 5 alkalmat és 30 perces időtartamot nézve évente 130 órát töltünk mosogatással. Ennyi időt minimum meg lehet spórolni egy mosogatógéppel.

Összességében elmondható, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, akkor mosogassunk géppel, hiszen ezzel pénzt és időt spórolhatunk és a környezetünket is védjük. Azonban bármennyire is igyekszünk, előfordulhat, hogy nem tudunk mindent így mosogatni, mert pl. gyorsan kell főzés közben egy eszköz, vagy vannak bizonyos anyagok (pl. fa), melyek nem bírják a hosszú ideig való áztatást. Ebben az esetben se folyóvízzel, hanem álló vízben mosogassuk el ezeket az eszközöket.