24 népszerű kapszulás kávé „eszpresszó” típusát vizsgálta meg legújabb tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Találtak részben arabicának mondott 100%-ban robusta kávét, és olyan koffeinmentes kávét is, amely a "mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül kofffeinmentesített" információ ellenére etil-acetát oldószerrel lett kezelve - olvasható a NÉBIH tájékoztatójában.

A 24 vizsgált termékből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt, ezeken több mint 1400 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A vizsgálat az alapvető beltartalmi értékek feltárása mellett az elkészített kávékra is kiterjedt - nézték például, hogy milyen kávéfajtát tartalmaz a kapszula, mennyi a koffeintartalma, és elemezték az alumínium kioldódását is. A gluténtartalmat is megmérték, hogy kizárhassák a hamisítást, és azt, hogy a termék intoleranciát okozó anyagot tartalmaz. Jó hír, hogy ilyen problémával nem találkoztak a szakemberek.

Arabica helyett robusta

Kevéssé örvendetes a jelölésen feltüntetett kávéfajták összehasonlításának eredménye. Két terméknél ugyanis nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. Az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az elemzés azonban 86% arabica és 14% robusta fajtát bizonyított. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100% robusta kávét tartalmazott.

Természetes helyett vegyszerrel kezelt 

A koffeinmentes kávékat oldószeres eljárással is előállíthatják, ahogy a teszt során vizsgált koffeinmentes kávék több mint felét is ezzel az eljárással állították elő. Ez indokolta, hogy a termékteszt során valamennyi koffeinmentes kávé esetén elvégezzük az oldószer-maradék vizsgálatát is. A koffeinmentesítési technológiai eljárás biztonságos, mégis elkerülhetetlenül járhat oldószer-maradékok megjelenésével a végtermékben - áll a Nébih közleményében.

Egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávé természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül lett előállítva. Ez a tájékoztató információ is megtévesztőnek minősült, mivel a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történhetett. Metil-acetátot egyébként néhány koffeines kávéban is kimutattak, a koffeinmenteseknél kisebb mennyiségben. Ennek az lehet az oka, hogy a vegyület a pörkölés során is keletkezik a termékekben. 

A komplex ellenőrzés biztonsági és minőségi hibát nem tárt fel, a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók. A laboratóriumi vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján az is elmondható, hogy alumínium bevitel szempontjából még napi fogyasztás mellett sem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot a vizsgált kávék.

24 termékből 6-nál indult hatósági eljárás. Néhány kisebb jelölési hiba miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, míg a súlyosabb jelölési hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság és eljárási költség kiszabására került sor, összesen 440.000 Ft értékben.

A legjobbak
A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A koffeinmentes és a koffeint tartalmazó kapszulás kávék esetében külön rangsor született.

A koffeintartalmú kapszulás kávék versenyében első helyen a Nespresso Espresso Livanto végzett. Második helyezést ért el a Lavazza Espresso Armonico, míg harmadikként a Bellarom Classico Espresso zárt.

A koffeinmentes kapszulás kávék között az Amaroy Bar Italia Decaffeinato lett az első. A második helyezést a L’OR Espresso Decaffeinato, míg a harmadikat a Nespresso Arpeggio Decaffeinato érdemelte ki.

Egy angol kutatás arra a kereste a választ, hogy a kávéfogyasztás különféle módjai közül melyek a legrosszabbak a környezetre gyakorolt hatásukat nézve. Azt találták, hogy az instant kávé jelenti a legkisebb gondot, a kapszulák kerültek a második, míg a szűrős vagy csepegtetős kávék a harmadik helyre. 

Sok tanulmány elismeri, a csepegtetős kávék nagyobb gondot jelentenek a környezet számára, mint a kapszulák, a fogyasztók nem hajlandók róla tudomást venni. A kapszulák azért is környezetbarátabbak, mert az ilyen kávéfőzők eleve egy adaghoz szükséges vízmennyiséget melegítenek fel, vagyis a pazarlás is kisebb. Afelől viszont semmi kétség, hogy az elhasznált kapszulák tetemes hulladékot képeznek.