Nálunk sajnos nem túl népszerű, ritkán találkozunk vele a kiskertekben. Pedig ez a gyógynövény igazi gasztronómiai élmény, levelének az íze az uborkáéra míg virágának az íze a sárgadinnyére emlékezet.

A kerti borágó egész nyáron virít. Szépséges kék, csillag alakú virágocskáinak íze a sárgadinnyére emlékezet, alkalmas közvetlen fogyasztásra, édességek díszítéséhez, de gyümölcssalátákba is remekül illik. 

A borágó friss leveleinek íze az uborkára emlékeztet. Innen ered uborkafű elnevezése is. Apróra vágva uborkához, salátákhoz, túróhoz, sajtokhoz, tojáshoz keverve fogyaszthatjuk, szárítani, fagyasztani nem érdemes. Főzelékeket és mártásokat is ízesíthetünk a levelével, illetve uborka befőzésénél  fűszerként is használható.

Gyógyhatásai

A borágó a pikkelysömör elleni készítmények egyik fő hatóanyaga .

Gyógyító hatása kalcium- kálium- és egyéb ásványi só-tartalmának köszönhető. Flavonoidokat, alkaloidokat és némi illóolajat tartalmaz. A magjában található gamma-linolénsav csökkenti a vér zsír- és koleszterin-szintjét. Teája vizelethajtó hatású, alkalmas vese- és hólyagbántalmak enyhítésére. Leveleinek forrázata serkenti a mellékvesék működését, ezért gyakran alkalmazzák pánikbetegség esetén szorongás oldására.

Borágó, a kertidoktor

A borágót a kertben kísérő növényként vessük. Rendkívüli kártevőriasztó hatása van. Például a karalábé vagy a többi káposztaféle az egész tenyészidőszak alatt a legcsekélyebb fertőzés nélkül fejlődik, ha a tövek közé borágót ültetünk. Mivel a borágó levelei szőrösek, a csigák sem kedvelik. Folyamatosan szedjük róla a leveleket, és a zöldségesben ne hagyjuk virágozni, hogy ne szórja el a magját. Ha van hely a kertben, önállóan is vethetjük. Gyökereinek rendkívüli áthatolóképességét különösen nehéz, kemény földben kamatoztassuk, ahol a borágó gyökerei teljesen átszövik és fellazítják a talajt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!