A kérdés évszaktól függetlenül mindig aktuális. Elég erős önmagában az immunrendszerünk vagy szükséges, hogy folyamatosan támogassuk? Tudományosan bizonyított, hogy ha nem megfelelően működik a szervezetünk védekezőképessége, akkor sem a kórokozókkal nem tudunk hatékonyan megküzdeni, sem a méregtelenítési funkciók nem működnek normálisan és a szabadgyököket sem tudjunk hatékonyan semlegesíteni. Ez pedig betegségekhez, korai öregedéshez fog vezetni.

Szervezetünket napi szinten milliónyi támadás éri, amelyeket észre sem veszünk. Ha fáradtság jelentkezik vagy tüneteket észlelünk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk védekezőrendszere küzd a támadókkal. A nyári kánikula, a légkondicionálás kimeríti immunrendszerünket, alkalmazkodóképességünket, furamód ilyenkor is gyakran fordulnak elő lázas állapotok, légúti fertőzések, hasmenéssel járó állapotok. Számos tényező gyengítheti az immunrendszer működését, de mi is sokat tehetünk egészséges működéséért.

Mit csinál az immunrendszer?
Fenntartja szervezetünk integritását, felismeri és kiiktatja az idegen külső betolakodókat: vírusokat, baktériumokat, egyéb parazitákat, véd a fertőzésekkel szemben. Felismeri és eltávolítja a selejt sejteket is. Mindez több szerv pontos és összehangolt munkájának köszönhető. Legfontosabb közülük a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő, a máj, a belek, a nyirokcsomók, a mandulák.  Köztük folyamatos információcsere zajlik a hormonrendszer, a nyirok- és az idegsejtek segítségével. Velünk született immunitásunk folyamatosan érik, ahogy egyre több hatás ér bennünket.
A vastagbélben a velünk együtt élő baktériumflóra, a mikrobiom az egyik legjelentősebb terület az immunrendszerünk számára.
Szervezetünk emlékszik azokra a kórokozókra, amelyekkel már egyszer találkozott, így a memóriasejtek segítségével gyorsan tud reagálni immunrendszerünk egy következő találkozáskor. Ha az immunrendszer nem képes megkülönböztetni a sajátot az idegentől és a saját sejtalkotók ellen lép támadásba - autoimmun betegségekről beszélünk. Amikor az immunrendszer túl erősen válaszol az ingerekre, akkor észleljük az allergiás reakciót, ha pedig ,,gyenge” az immunrendszer, akkor a leggyengébb kórokozók is megbetegedést okoznak.

Mi az, ami gyengíti a védekezőképességünket?
Egészségtelen táplálkozás: A betegség a belekben kezdődik! A sok állati fehérje leterheli szervezetünket.  A túl sok cukorfogyasztás nemcsak elhízáshoz, cukorbetegséghez vezet, de immunrendszerünkre is negatívan hat.
Folyadékhiány: A víz biztosítja folyadék-ionháztartásunkat, az anyagok áramlását, oldószer, az anyagcserefolyamatok közege, információhordozó.
A stressz bizonyítottan rossz hatással van immunrendszerünkre, fogékonyabbá válunk a fertőzésekkel szemben.  
Környezeti tényezők: A levegőszennyezés, ivóvizeink, a talaj terhelt a növény-védőszerekkel. A háztartásban a kemikáliák, műanyagok és az elektroszmog amelyek gyengítik védekező-képességünket.


Káros szenvedélyek, mint a dohányzás, az alkohol és a drogok rombolják az immunrendszert.

Mit tehetünk az immunrendszerünkért?
Táplálkozzunk egészségesen! A stresszkezelésére számos eljárás létezik!  Figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt illesszünk az étrendünkbe! A legtöbbjük nyersen elfogyasztva a legegészségesebb, de főzve, párolva is képesek kifejteni jótékony hatásukat. Ha pedig úgy érezzük, hogy valamilyen oknál fogva nem tudjuk biztosítani a szervezetünknek azt a vitamin- és ásványi anyagmennyiséget, amire szüksége van, egyeztessünk szakemberekkel, hogy milyen étrend-kiegészítőket, vitaminokat illesszünk be étrendünk mellé. Léteznek olyan táplálék-kiegészítők is, amelyek kifejezetten az immunrendszer megfelelő működését támogatják.

Összeállította:
Dr. József Erika, háziorvos


Látogasson el weboldalunkra és vásárolja meg kedvezménnyel most immunrendszer támogató készítményeinket! www.healthandyouth.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!