Egyértelműen valami megváltozik a növények közelében, ami befolyásolja hangulatunkat. Ezt egyesek a növények rezgéseivel magyarázzák.Egy igazán kellemes légkörű otthon vagy iroda elképzelhetetlen szobanövények nélkül, melyek meghitté, hangulatossá varázsolják környezetünket. Ahhoz, hogy jobb kedvre derüljük, elegendő a puszta látványuk, vagy esetleg többről van szó? De egyáltalán mi az a növényi rezgés? Érezhető, látható, tudományos módszerekkel leírható? Hogyan hat az emberre?

A növények energiarezgések különböző intenzitással hatnak az emberi aurára.
Rezgésen a finomanyagú aurát értjük, amely minden élőlényt, beleértve a növényeket is, körülvesz. Ez az „energia' nem minden növénynél egyforma. Az aura több rétegből áll. A rétegeken belül energiaháló van, amely lehetővé teszi az energia felvételét, tárolását vagy leadását. Minden energiarétegnek megvan a saját frekvenciája úgy, mint a különböző rádióadóknak. Minél jobban hasonlít ez a frekvencia a saját auránk frekvenciájához, annál szimpatikusabbnak találunk egy növényt. A közvetlen környezetünkben található növények az energiarezgések sokaságát kínálják nekünk, melyek különböző intenzitással mozgósítják auránkat.

Ismerjük fel a rezgéseket!
Képzeljük el, hogy egy szobanövény áll előttünk az asztalon, körülötte pedig ott a finomanyagú energiaburok, amelyet azonban nem látunk. Tartsuk tenyerünket kb. 5 centiméterrel a növény fölé, és csukjuk be a szemünket. Könnyen előfordulhat, hogy enyhe meleget vagy hideget, lüktetést vagy bizsergést fogunk érezni.
Ha nem vagyunk biztosak abban, mit is érzünk, próbáljuk ki a következőt: menjünk el napnyugta után egy közeli erdőbe vagy egy facsoporthoz. Álljunk 10-15 méter távolságra a fáktól, és nézzünk 5 percen át a fák koronája fölé 1-3 méterrel. Azután csukjuk be a szemünket 1 percre, majd nagyon lassan nyissuk ki. Nagy valószínűséggel világos fénykoszorút fogunk látni egy pillanatra a lombkorona fölött. Ez a fénykoszorú a növény energiaburka. A fizikai kutatások tették láthatóvá ezt az energiaburkot az ún. Kirlian-fotográfia segítségével. Kifinomult látású emberek színes energiafelhőként érzékelik a növényi aurát, amely szivárványként ragyog. Minél gyakorlottabbak, annál pontosabban meg tudják határozni egy növény energiaszintjét, és ezáltal következtethetnek a gyógyító erőkre. Kifinomult érzékű emberek képesek kezükkel érezni a növények körül lévő energiafelhőket. Az ilyen emberek nagyon gyorsan alakítanak ki mentális kapcsolatot a növényvilággal.

A rezgések felvétele és hatása
A rezgéseket auránk finomanyagú energiáján keresztül vesszük fel, amelyet energiaközpontok, ún. csakrák kötnek össze a testünkkel. Az energiaközpontokon keresztül kerül testünkbe a növényi energia a jóval kisebb energiaelosztó helyekre, az ún. nádikhoz. A nádik továbbítják az energiát az idegrendszeren és az endokrin rendszeren át a vérbe. A vér lát el testünkben minden sejtet és szervet energiával. A növények energiarezgéseit inkább ösztönösen vagy intuitív módon érzékelhetjük, de mindig a növény aurakarakterének megfelelően hatnak. Ha például hirtelen kedvünk támad égővörös termésű díszpaprikát állítani a szobánkba, nagy valószínűséggel hiányzik nekünk valami, amit ez a növény energiarezgésein keresztül adni tud. Egyetlen pillantás a sivatagirózsára segíthet, hogy ismét jobban tudjunk koncentrálni. Ha egyszer csak nem tetszik már az éveken át hőn szeretett csüngőágú fikuszunk, annak az lehet az oka, hogy a kisugárzása hirtelen ellenérzést kelt bennünk, mert például megváltoztak az életkörülményeink.

Még soha nem volt akkora választék szobanövényekből, mint manapság. A kereskedelemben legalább 1000-féle növény van forgalomban, és számuk évről évre nő. Van köztük jó néhány, amely erős és pozitív rezgéssel rendelkezik, de akad néhány „nehéz eset' is.

A nehéz esetek

Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a növények csak negatív tulajdonságokkal rendelkeznek, de legyünk óvatosak és körültekintőek, amikor elültetjük őket. Hatalmas energiájukat akár „védekezésre' vagy erős ingerek kiváltására is használhatjuk.

Kaktuszok, Cactaceae: minél hosszabbak és hegyesebbek a tüskéik, annál nagyobb kedvvel támadnak, akár energiájukkal is. A pozitív oldaluk, hogy könnyen elhárítják a kívülről érkező kellemetlen hatásokat.
Pálmalilom, Yucca: az agresszív, villámszerű energia-kilövellések robbanásig feszítik az indulatos emberek idegeit, és nyugtalanságot árasztanak a zárt terekben. A szabadban azonban növelheti biztonságérzetünket.
Lándzsarózsa, Aechmea: nyílszerűen löki ki magából az energiát, ezért nyugtalanítóan hathat ránk. Bizonyos esetekben azonban kedvező hatással lehet az olyan emberre, aki nem tanulta meg, hogyan védje meg magát.
Szobai szanszeveria, Sansevieria trifasciata: a „nagy harcos' a szobanövények között. Mindenfajta pozitív és negatív érzelmet, hangulatot megsokszoroz.
Mikulásvirág, Euphorbia pulcherrima: főként karácsony táján kapható virág, amelyet tömegesen termesztenek monokultúrában, rossz minőségű földben, mindenféle növekedést serkentő kémiai anyagokkal kezelve. A saját nevelésű növények azonban kedvező energiával rendelkeznek, amely ösztönzően hat idegrendszerünkre és testünkre.
Neoregelia: kifelé lövellő energianyilacskái olyanok, mint a tüskék, és nyugtalanító, olykor agresszív hangulatot árasztanak. A növény ugyanakkor távol tarja a „gonosz” szomszédokat, és megóv a negatív érzelmektől.

Néhány hatásos energiát adó növény

Bambusa vulgáris, bambusz
A bambusz csodálatos energiával rendelkezik, mely az emberre és az állatokra is hat. A rezgési energia könnyed és magas, ezért rendkívüli mértékben növeli kreativitásunkat és fogékonyságunkat.

Chlorophytum comosum, zöldike
A zöldike megköti a lakás levegőjében előforduló méreganyagokat, jó hangulattal tölti el új otthonunkat, a negatív energiákat pozitívvá alakítja, és kitűnő energiaforrás.

Hedera helix, borostyán
Nagyon könnyű gondozni, serkentőleg hat, folyamatosan energiát továbbít számunkra. A borostyánnak kifejezetten pozitív hatása van, és segít kitalálni a legbonyolultabb helyzetekből.

Oncidium papilio, közönséges lepkekosbor
Ez a „flörtvirág' különösen a nők körében kedvelt. Erősíti önbizalmunkat, segít érvényesülni, nyitottabbá tesz minket mások vagy akár az erotikus kapcsolatok felé.

Citrus, citrom-, narancsfa
Ez a növény nagyon kellemes illatú, egész évben virágzik, és mindig van termése. Minden szobát örömmel, jó hangulattal, életkedvvel tölt meg. Felhőszerű energiája képes a negatív rezgéseket pozitívvá alakítani.

Dracaena, dracéna
A dracéna rezgései nagyon kellemes hatással vannak az emberre. Szinte ontja magából az energiát, akár egy szökőkút. A káros kémiai anyagokat lebontja.

Nephrolepis, szoba páfrány
Úgy hat idegrendszerünkre, akár egy szűrő. Különösen azoknak lehet hasznos társuk, akik szellemi munkát végeznek, vagy csapatban dolgoznak.

Rosa chinensis, kínai rózsa
A kínai rózsa kitárja szívünket. Az összes növény közül neki a legkönnyedebbek és legmagasabbak a rezgései, persze csak akkor, amikor virágzik. Alkotótevékenységre, az emberek és állatok szeretetére ösztönöz.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!