Amikor gyors tempóban élünk és kimerítő a mindennapjaink menete, néha kísértést érzünk arra, hogy feladjuk azt, ami valójában jó az egészségünknek, például egy jó éjszakai alvást. Vagy olykor, függetlenül attól, mennyire vagyunk fáradtak, egyszerűen nem tudunk csak úgy lehunyni és pihentetően aludni. Az magyarázat egyszerű: hajlamosak vagyunk rossz szokásokat kialakítani, melyek közvetlen hatással vannak az egészségünkre, és így az alvás minőségére is.

1. Változtass alvópozíciót!
Mindnek megvan a maga előnye és hátránya. Az egyik legjobb alvópozíció a háton fekvés. A gerincre és a nyaki részre jó hatással van, de horkolást és alvásapnéát is okozhat. Másrészről, ha az ember hason fekszik, több hátránya van, mint előnye. Ez a póz kényszeríti a fej elfordítását, ami nagyon fájdalmas lehet a felsőtest számára.
Az oldalfekvés csökkentheti a gerincre nehezedő nyomást, de a csípődet terhelheti. A magzati pózban az izmok természetesen ellazulnak, és a reflux és a gyomorégés is csökken. Ennek ellenére ez a póz nehezítheti a légzést. Összességében a legjobb, ha időnként változtatunk az alvópozíción, hogy pihentetően tudjunk aludni.

2. Próbálj mindig azonos időben lefeküdni és felkelni.
Fontos tudni, hogy az alvás a cirkadián ritmusnak köszönhető, vagyis egy 24 órás biológiai órának, ami személyenként változik. Tehát ahhoz, hogy pihentető éjszakád legyen és jól indítsd a napodat, elengedhetetlen egy állandó időben való lefekvés és főleg a felkelés.
Ha későn kelünk reggel, az elhalaszthatja az esti lefekvést, és ez hatással lehet a következő éjszakai alvásra is, ha ez a viselkedés ismétlődővé válik. Fontos tehát, hogy minél szabályosabb ritmust tartsunk, hogy érezzük az elálmosodást, ami figyelmeztet minket, hogy ideje aludni.

3. Az ágy csak alvásra való.
Az ágyat kizárólag alvásra kell használni. Minden olyan tevékenységet ki kell iktatni, amely nem kompatibilis az alvással. Tehát nem kell sorozatokat nézni órákon át, enni vagy olvasni az ágyban. Az igazán fontos az, hogy csak alváshoz menjünk az ágyba. Ha nem jön az álom, jobb, ha felkelünk az ágyból. Az ágyban maradás szorongást válthat ki, ami sokkal nehezebbé teheti az elalvást. Az ágyunk elsősorban egy pihenési hely, ahol minden negatív gondolatot távol kell tartanunk.

4. Kerüld az esti vagy késő délutáni sportolást.
Néha hosszúak a napjaink, így az edzést elhalasztjuk estére, ami komoly hiba. Az esti mozgás növeli a testhőmérsékletet, és fizikailag és pszichológiailag is aktivál minket, és ezek a tényezők nem segítik elő a jó éjszakai alvást. A nap ezen részében inkább sétálj, de ne terheld túl magad. Továbbá próbáld meg elkerülni a forró fürdőket közvetlenül lefekvés előtt, valamint bármilyen intenzív szellemi tevékenységet késő estig.

5. Egy könnyű vacsora jobb alvást eredményez.
A jobb alvás érdekében célszerű könnyű vacsorát enni, és majdnem mindig azonos időben. Abszolút elkerülendő a túl nehéz étkezés lefekvés előtt. De vigyázz: nem arról van szó, hogy semmit ne egyél, mert biztosan éhesen fogsz felkelni, hogy megtámadd a hűtőt. Kerülni kell az energiaitalokat, mint például a kávét, és más koffein tartalmú italokat is – nincs jobb a jó gyógynövényes teánál lefekvés előtt!

6. Kényelmes környezetet kell teremteni lefekvés előtt.
 Ha a körülmények kényelmesek, könnyebb elaludni. A lágy fény, a kellemes zene és egy kényelmes ágy három összetevője a pihentető alvásnak. Más szempontok, amiket figyelni kell, a zaj, amit mindenáron el kell kerülni, és a szoba hőmérséklete, ami nem lehet túl meleg vagy túl hideg. Javasolt, hogy a hálószobában ne lépjük túl a 19 Celsius fokot, és ezenkívül naponta 10 percig szellőztessünk.
Másrészről, mindenféle kék fényű képernyőt ki kell kapcsolni lefekvés előtt. Ajánlott az egyéni preferenciák szerint relaxációs szokásokat bevezetni az álomvilág felé vezető úton. Nagyon fontos figyelnünk az egészségünkre. Nézzük, mi történik, ha prioritásod lesz az alvás.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!