• Ha a fájdalom helye a szájpadlás, a mandulák mögötti terület, az torokgyulladásra utalhat.

• Ha jellegzetesen két oldalon érezzük a fájdalmat a torokban, az a mandulák gyulladását jelezheti.

• A gégegyulladásra pedig a gége fájdalma utal, ám ennél egyszerűbben felismerjük, ha tudjuk, hogy ha ez a gond, akkor egy időben rekedtség és akár hangvesztés is jelentkezhet.

A torokfájás megjelenésekor az otthoni házi "gyógymód" elegendő lehet: gyógyteák, gyógycukorkák, ágynyugalom, fertőtlenítő gargarizálás.

Íme két házi praktika:

1. Köményes tinktúra

Hozzávalók:
250 ml víz
1 evőkanál konyak vagy házi pálinka
80 gramm őrölt római kömény

Így készül:
200 ml vizet forralj fel egy edényben, és add hozzá a római köményt. Főzd 15 percig. Szűrd le, és újabb 50 ml vizet adj hozzá, további 2-3 percig forrald. Ezután távolítsd el az edényt a tűzről, és add hozzá az alkoholt. Vegyél be egy evőkanálnyit félóránként. Hamarosan enyhül a fájdalom.

2. Almaecetes gyógyital:

Egy nagy csésze meleg (de ne forró) vízben jól keverj el két evőkanál mézet, két evőkanál almaecetet, két evőkanál citromlevet, és egy csipet fahéjat. Idd meg egyszerre, és egy órán belül elejét veszed a betegségnek.  

Elhúzódó torokfájás

Ha a torokfájás nem csak pár napra jelentkezik, hanem rendszeres, az több betegségre is utalhat:

  • allergia
  • reflux
  • alvási apnoé
  • hangképzési problémák, stb.

Ebben az esetben szakorvosi kivizsgálás javasolt, amit nem érdemes sokáig halogatni, mert a torokfájás, tartós rekedtség akár a torok vagy a gége területén kialakuló rosszindulatú elváltozás tünete is lehet. Ha a fájdalom nem múlik 1-2 nap alatt, sőt erősödik, az baktériumfertőzésre utal. Ebben az esetben orvos tanácsára antibiotikum szedése is szükségessé válhat.