A fájdalmas menstruáció a nők életének minden területére hatással van. Sok nő a menstruációja idején rosszabbul teljesít a munkahelyén, lemondja a családdal vagy barátokkal tervezett programot, türelmetlenebb a gyermekeivel és a házastársával.
A menstruációs görcsöket egy vegyület, a prosztaglandin okozza, amely a méh nyálkahártyájában a havivérzés előtt termelődik. Szerepe, hogy a menstruáció során segít a méh izomzatának összehúzásában és a méhnyálkahártya lelökődésében. A magas prosztaglandin szint eredménye a méhfal görcsös összehúzódása.
A fájdalmas menzesz alkati jellegű is lehet, de előfordulhat a méh izomzatának és nyálkahártyájának betegségei miatt is. Ezért előbb orvosi vizsgálattal kell meggyőződni, hogy nem szervi rendellenességről van-e szó. Ha ez negatív, akkor jól alkalmazhatóak a fájdalomcsillapító, görcsoldó gyógynövények.

Angelika, a női gyógyír fájdalmas menstruációra

Az angelikát, más néven angyalgyökeret fájdalmas menstruáció, rendszertelen menstruáció, klimaxos tünetek, illetve az egészséges terhesség és a könnyű szülés segítésére használják. Kedvező hatása van a méh aktivitására, mert növeli a méh összehúzódását, melyet relaxáció követ. Naponta 2 csészényit igyál belőle, napközben elkortyolgatva.

Cickafarkfű, a nők elsőszámú gyógynövénye

Ez a gyógynövény kamazulént tartalmaz, amely egy természetes görcsoldó. Megnyugtatja a méh simaizmait. Emellett vérzéscsillapító összetevővel is rendelkezik. Fogyasztható teaként vagy cseppek formájában. Már a menstruációd előtt egy-két nappal kezdd el inni és a menstruációd teljes ideje alatt fogyaszd. (Ne használj cickafark készítményt, ha hajlamos vagy rosszindulatú daganat képződésére, cisztásodásra!).

Kamilla, régi idők orvossága menstruációs görcs ellen

Régen a szülőágyon a nőket kamilla teával itatták, hogy enyhítsék a fájdalmaikat és megkönnyítsék a szülést. Ez a módszer ma is hatásos. A kamilla tea menstruációs görcs enyhítésére is kiváló. Fogyassz belőle napi 3-4 csészével. Ízesítheted mézzel, de ízesítés nélkül is kellemes aromájú ital.

Jázmin, a nőiesség kihangsúlyozója

A jázmin egy nagyon kellemes illatú növény. Kiemeli a nőiességet, csábítólag hat az erősebbik nemre. Illóolaja segíti a menstruáció lefolyását olyan nőknél, akik fájdalmas, szabálytalan ciklussal rendelkeznek. Megakadályozza a korai menopauza kialakulását, és kezeli a menstruációt kísérő egyéb kellemetlen tüneteket, mint a fáradtság, ingerlékenység, rossz közérzet, hányinger. Kiváló stresszoldó hatással is bír.
Masszázsolajként használva csökkenti a vajúdó nők fájdalmát, megkönnyíti a szülést.

További természetes megoldások

• Ásványi anyagok: Menstruáció előtt és alatt növeld a kalcium és magnézium bevitelt. Egy tanulmány során bizonyítást nyert, hogy azok a nők, akik kalciumot szednek, ritkábban szenvednek menstruációs görcstől.
• Melegítés: A meleg ellazítja az izmokat, ezért különösen jó hatású méhgörcsök esetén. Tegyél a hasadra forró vízzel teli tömlőt vagy elektromos melegítő párnát. Ha egyik sincs kéznél, segíthet, ha puha párnával vagy takaróval melegíted a hasadat.
• Testmozgás: Egy tempós séta, vagy nyújtó gyakorlatok végzése lazítják az izmokat, fokozzák a kismedence vérkeringését, ennek segítségével oldják a görcsöket. Hasznos a jógázás is.