Virágokkal díszíteni az ételeket igazán izgalmas és különleges elfoglaltság, hiszen feldobhatjuk vele a megszokott látványt és a már kissé unalmas ízeket. Ezért is láthatunk egyre gyakrabban különböző virágszirmokat főételeken, desszerteken, kásákon, vagy akár turmixokon is. Nem csak szépek, de táplálóak is, például az ehető virágokkal készített saláták előnye, hogy az antioxidánsokat és polifenolokat tartalmazó virágszirmok segíthetik testünk fitten tartását.

Nézzünk pár olyan virágot, amit nem csak nézni, de kóstolni is érdemes

Levendula: talán a legtöbben ismerik és használják a főzés során. Készülhet belőle tea, szörp, lekvár, chutney, sőt még fagylalt is. Különleges íze mind az édes, mind pedig a sós ételekhez tökéletes választás. Mi is szívesen használjuk növényi tejhelyettesítőink ízesítéséhez.
Ibolya: édeskés íze miatt főként desszertekhez és szörpökhöz javasolható. Intenzív színei kellemes hangulatot eredményeznek a salátákban, vagy akár dekorációként a levesekben.


Rózsa: vázában is remekül mutat, de ennél jóval sokoldalúbb, felhasználási lehetősége szinte határtalan. Szörpnek, zselének, lekvárnak és díszítésként is kiváló. A kandírozott rózsaszirom desszertünk ékszere lehet. A rózsa szirmaiból készült olaj igazi különlegességnek számít.


Körömvirág: az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb virág.  Bár illata nem annyira kellemes, mint a rózsáé, de ízre igen finom.  A „szegény ember sáfrányának” is szokták nevezni, mert kesernyés íze erre a fűszernövényre emlékeztet. Többféle módon felhasználható: salátákba, süteményekbe, desszertekbe, olajak ízesítésére, színezésére.


Sarkantyúvirág: amellett, hogy a kert egyik ékessége, még ehető is, íze kicsit a retekre emlékeztet. A körömvirághoz hasonlóan gyógynövényként is használják, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású. Élénk színeivel biztosan feldobja ételeinket. Levele is fogyasztható.


Árvácska: népszerű, sok területen felhasználható virág. Gazdag színválasztékával feldobja a tortákat, salátákat, de használják köretekhez keverve, vagy cukorral bevonva dekorálásra is.


Akácvirág: gyerekkorunk egyik kedvenc nassolnivalója. Szinte minden gyermek tudta, hogy az édes akácvirág ehető és milyen ízletes. Virága nagyon jól illik salátákhoz, köretekhez, krémekhez. Sokan készítenek szörpöt vagy teát belőle, de az akácvirágos limonádét sem érdemes kihagyni!

Van néhány szempont, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk, ha virággal szeretnénk dolgozni a konyhában. Az egyik legfontosabb, hogy nem minden virág ehető! Ha nem vagyunk biztosak a fajtában, olvassunk utána, vagy kérjük szakember segítségét. Kizárólag olyan helyen szedjük, ahol biztosan nem éri szennyeződés. Ne út melletti, vagy permetezett virágok legyenek. A legjobb, ha saját termesztésű virágokat használunk, de abból is csak az egészséges és virágzás teljében lévő növényeket fogyasszuk. A virágok fogyasztásánál legalább olyan körültekintőnek kell lenni, mint a gyógynövények esetében!
Ehető virágok hozzáadásával, nem csak színesebbé tehetjük az ételeinket, de még különleges ízvilágot is létrehozhatunk. Azt, hogy milyen virágot tálalunk fel a tányéron, már csak az ízlésünktől és az alkalomtól függ.

Weboldalunkon a számtalan tejmentes, gluténmentes és cukormentes alapanyagon kívül, sokféle szárított virággal is várjuk az érdeklődőket. Megtalálható a levendula, a narancsvirág, a hibiszkusz és az oly kedvelt rózsaszirom is.

Weboldal: www.vegital.hu
Facebook:
www.fb.com/vegital.tejmentesital
Telefonszám: + 36 70 777 9220