Minek a következménye: klímaváltozás, vagy valami más?

A Balaton tavaly nyár végi algásodása már aggodalomra adott okot. Részben a  globális klímaváltozás következménye, de hozzájárulhatott az új vízszint-szabályozási rend is, így az idén és a jövőben is számítani kell hasonló vízvirágzásra, számolt be Dr. Istvánovics Vera, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja egy friss elemzés eredményéről.

Attól tartunk, hogy ismét jelentős algacsúcs alakul majd ki, lényegesen nagyobb, mint amit az eddigi ábra mutat, ugyanis gyorsan csökken az oxigén a fenék közeli vízben

– nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak.

A MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportnak az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz is eljuttatott álláspontja szerint felülvizsgálatra szorul az üzemi vízszint pár éve történt megemelése. 

A keszthelyi mérőállomáson mért klorofill-koncentráció tavaly több napon át alkalmatlanná tette a vizet a fürdőzésre, mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések.

A kutatók szerint az eddigieknél gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre van szükség, ezért a Vízgazdálkodási Kutatócsoport további kutatásokat szorgalmaz a témában.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!