Ez az a mozdulatsor, amit egyébként az orvosok már régóta használnak az atléták izmainak rugalmasságát mérik vele.

A Rio de Janeiro-i Egyetem professzora, dr. Claudio Gil Araujo is elsősorban a sportolók fizikai állapotának felméréséhez használta. Csak az utóbbi években jött rá, hogy a leülés-felállás teszt (SRT) nem csak az izmok rugalmasságáról árulkodik, de sokat elárul a szervezet fizikai állapotáról, sőt, egy tízpontos értékelőrendszer segítségével még az egyensúlyra és a koordinációs képességre is következtethetnek a tesztből. A professzor saját betegeit vonta be a vizsgálatokba, melyekből kiderítette, azoknál, akik az egyszerű és mindenfajta segédeszköz nélkül végezhető teszten 8 pontnál kevesebbet szereztek, kétszer akkora volt az esélye annak, hogy hat éven belül meghalnak, mint a tökéletesen teljesítő társaiknak.

A gyakorlat a következő:

Lábfejünket keresztezve üljünk le, majd lassan álljunk fel.  A teszt során egy-egy pontot vonjunk le a 10-ből, ha valaki a kezét vagy a térdét használta a támaszkodáshoz, de fél pontot veszít az is, aki a gyakorlat közben megszédül és elveszíti az egyensúlyát.

A professzor 5000 főre kiterjedő vizsgálat alapján állítja, hogy ez a gyakorlatsor az 51-80 év közötti pácienseknél, akik 8 pont alatt teljesítettek nagy valószínűséggel jelezte előre a halál közeledtét.