A luffát nem nehéz beszerezni, sőt, akár magunknak termeszthetünk is.

A luffatök száraz belsejéből készül a luffaszivacs, ami tökéletesen helyettesíti a megszokott műanyag szivacsokat. Használhatjuk mosogatásra, mosakodásra egyaránt. Szárazon kicsit keménynek tűnik, de amint víz éri, puhább lesz és megdagad.
A műanyag szivacsokból apró kis műanyag részecskék szakadnak le, amiket szabad szemmel szinte nem is látunk. Ezek a kis részecskék könnyen rajta maradnak az edényeken, és a szervezetünkbe juthatnak. A lebomló műanyagok sem komposztálódnak, csak nagyon kicsi részekre bomlanak le. Ezek a mikroműanyagok viszont tovább szennyezik életkörnyezetünket, bekerülnek az ivóvízbe, a táplálékláncba, végső soron az emberi szervezetbe is.

A luffa szivacs sok üzletben, drogériában megvehető. Érdemes nagyobb darabot venni belőle. Kis darabokra vágva több hónapra elég a konyhában. Könnyedén kimosható és egy hónap használat után egyszerűen a komposztrakásra dobjuk.

A luffa a fürdőszobában is hasznos lehet. A mosakodáson kívül kellemes, bőrbarát masszírozó kellék, ráadásul az elszáradt hámsejtektől is megszabadítja bőrünket.

Akinek módjában áll, a kertjébe a többi tökfélével együtt hengeres szivacstököt, vagy luffatököt (Luffa aegyptica, syn. Luffa cylindrica) is ültethet. A termését zsengén, zölden a cukkinihez hasonló módon elfogyaszthatjuk, a megérett, barna tökök belsejéből pedig elkészíthetjük a mosogató és mosdószivacsot az egész család részére.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!