Miért fontos a K2 vitamin szervezetünk számára?

A K2-vitamin a zsírban oldódó K-vitamin család tagja. A figyelem középpontjába elsősorban a csontképző folyamatokban játszott szerepe miatt került. A K2-vitamin szerepe a szervezetben, hogy olyan fehérjéket aktivál, amelyek azért felelősek, hogy a kalcium a megfelelő helyekre épüljön be, mint a csontok, a fogak, és ne a lágyszövetekbe, a vesékbe vagy a szívbillentyűk, erek falába.

Több tanulmány igazolja, hogy kalciumfogyasztás növeli az olyan betegségek előfordulási esélyét, mint a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás, különösen egyidejű K2 vitaminhiány esetén. Ez azt jelenti, hogy a K2-vitamin nélkül pótolt kalcium kifejezetten káros a szervezetre.

Ha a D3- és K2-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor azonban az egészségesnek tartott kalciumfogyasztás töredéke mellett is több kalciumhoz jut a testünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk azt a mennyiséget, melyet szervezetünkbe juttatunk.

 A legtöbb kutatás eddig a csontritkulásra és a szív- és érrendszeri betegségekre koncentrált, de akadnak tanulmányok, melyekből jól látható, hogy a szervezet K-vitamin szintje megemelésének, és optimális mennyiségű K1-, K2-vitamin bevitelnek jelentős szerepe lehet egyes daganatos betegségek, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is.

 A K2-vitamin élelmiszereinkben azonban ritkán fordul elő. Leginkább állati belsőségekben, hosszan érlelt sajtokban található meg, de nagyon kis mennyiségben. A Japánban közkedvelt fermentált szójababból készült étel, a natto a leggazdagabb forrása a K2-vitaminnak. Szervezetünk ezért nem jut természetes forrásból K2-vitaminhoz, gondoskodnunk kell tehát megfelelő beviteléről, olyan táplálékkiegészítő formájában, mely garantálja az elfogyasztott kalcium megfelelő minőségű hasznosulását.

Mi is pontosan az all-transz MK-7 és miért fontos?

A K2-vitamin (menakinon) több hasonló kémiai szerkezetű vegyületet foglal magába, a molekulák egy gyűrűsrészből és egy hozzá kapcsolódó oldalláncból tevődnek össze. Az oldallánc hosszúsága alapján rövid láncú (MK-4) és hosszú láncú menakinonokat (MK-7, MK-8, MK-9) különböztetünk meg. Ezeknek van szintetikus (cisz-) és természetes (transz-) változata. Csak az all- transz formájú hatásos és található meg a természetben. A K2 cisz-formája se nem természetes, se nem hatásos, sőt feltételezhető, hogy szintén tud kötődni a K2 receptoraihoz, és ezáltal elfoglalja azt a megfelelő transz-K2 elől.

A megfelelő hatás érdekében tehát olyan MK-7 típusú K2-vitamin fogyasztása javasolt, amely legalább 95-98%-ban transz molekulaszerkezetű MK-7-et tartalmaz. Sejtjeink receptorain ugyanis csak a megfelelő térszerkezetűt molekulák képesek a kedvező hatást kiváltani. 

Az ilyen típusú K2-vitamint nevezzük all-transz MK-7-nek, ami magyarul annyit tesz, hogy “az összes transz”.

 

Nagyobb hatékonyság, mint valaha: áttörés az all-transz K2 MK-7 terén

Nemrég jelent meg a piacon egy olyan alapanyag, mely a világon a legjobb cisz/transz-aránnyal (1% alatti cisz, 99% feletti transz) rendelkezik. Ezt az alapanyagot különleges táptalajon fermentált szójababból állítják elő és egy neves japán tradicionális natto-gyártó által biztosított Bacillus subtilis natto-val erjesztenek. Az így keletkezett ~100% transz-tartalmú, fermentált növényi masszából nyerik ki a világ legmagasabb transz- és legalacsonyabb cisz- tartalmú K2 MK-7-jét, ami teljesen vegyszer- és allergén-mentes is egyben.

Látogasson el honlapunkra és vásárolja meg a Béky K2+D3 vitamintartalmú liposzómás étrendkiegészítőt.

Összeállította: Dr József Erik háziorvos

és Császi András természetgyógyász

 

www.vitalitasbolt.hu