Az antociánok természetes növényi pigmentek, bioflavonoidok. A növényi pigmenteket különböző csoportokba sorolhatjuk. Vannak a karotinoid típusú vegyületek, ide tartozik például a likopin vagy a karotin. Vannak a xantofillek, amelyek oxigéntartalmú karotinoidok, és az őszi levelek sárgás színéért felelősek. A harmadik csoportba a porfirin vázas pigmentek tartoznak, ide tartozik például a kékeszöld klorofill. A legváltozatosabb színeket adó csoportot pedig az antociánok alkotják, ugyanis ezen vegyületek színe a narancsvörös árnyalattól egészen az ibolyakékig változhat.

Antociánok szinte minden növényben megtalálhatóak, a növényi szervezet számos részében, gyökerekben, hajtásokban, virágokban, de még a vörös színű, őszi levelekben is. Fő funkciójuk - azon kívül, hogy színezetükkel felhívják magukra a rovarok figyelmét és ezzel segítik a megporzás hatékonyságát - megvédeni a növényt, és a növényi sejtalkotókat a káros UV-B sugárzástól.

Az antociánok a bioflavonoidok élettani szempontból kiemelkedően értékes csoportjába tartoznak. Legnagyobb mennyiségben az élénk színű (vörös, lila, kék, narancssárga) gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, mint például az fekete áfonya, eper, kökény, málna, fekete ribizli, cékla, sárgarépa stb.

 

Miként hatnak az emberi szervezetre?

Az antociánok a többi flavonoidhoz hasonlóan rendkívül erős antioxidánsok. Az emberi szervezetben számos szabadgyök képződik, ezek többsége méreganyagok bevitelétől, radioaktív vagy mikrohullámú sugárzástól, és számos egyéb tényezőtől alakulhat ki. Ha az antioxidáns -szabadgyök egyensúly felborul, akkor a szervezetben károsodás következik be. Az antioxidánsok segítségével fenntartható az egyensúly, megelőzhető a sejtek korai öregedése, és megőrizhető az egészséges állapot. 

A kutatók szerint az antociánok elsősorban a káros környezeti hatások által okozott problémákat orvosolhatják: antioxidáns, antimikrobiális, sejtvédő, tumorellenes, lipidcsökkentő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A magas vérnyomás növeli a gyulladás kialakulását a szervezetben, de elősegíti a sejtek idő előtt öregedését, növeli a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás és a rákos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az antociánok azonban növelik az olyan gének aktivitását, amelyek segítik a szervezetet a cukrok és a zsírok felhasználásában, és megakadályozzák, hogy azok a vérben felhalmozódjanak, emellett növelik az elhízás elleni hormon, vagyis az adiponektin termelését. Ezek a vegyületek nemcsak az elhízást akadályozhatják meg, hanem pozitív irányba képesek megváltoztatni a zsírok rendellenes szintjét is.

Az antociánok megakadályozzák a vérlemezke összetapadását, ezáltal meggátolják az érelmeszesedés és a vérrögképződés kialakulását. Segítenek továbbá a vérnyomás csökkentésében, a finom véredények szerkezetének és működésének megóvásában, csökkentve a kapilláris áteresztőképességét és annak törékenységét. Emellett az antociánok növelik a hasznos HDL-koleszterin szintjét, miközben csökkentik az LDL-koleszterinét.

Az antociánok megakadályozzák az idegrendszeri betegségek kialakulását azáltal, hogy gátolják az Alzheimer-kórral kapcsolatos béta-amiloid fehérje képződését. Emellett elősegítik a sejtek közötti kommunikációt, javítják az agy vérellátását és védik az agyi mitokondriumokat az oxidatív stressztől.

Speciális méregtelenítő enzimek aktiválásával az antociánok segítik a rákkeltő anyagokat metabolizálni. Agresszív módon hatnak a rák ellen is, mivel megakadályozzák a ráksejtek szaporodását, a rákos sejtek elpusztulását idézik elő.

Az antociánok segíthetnek a cukorbetegség elkerülésében, hiszen javítani képesek az inzulinérzékenységet és javítják a glükózanyagcserét. Azoknak a személyeknek, akiknek magas a napi antociánbevitelük, húsz százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki esetükben a 2-es típusú cukorbetegség, mint azoknál, akik nem részesítik előnyben ezeket az értékes tápanyagokat.

 

Miben segíthetik az antociánok a szervezetünket

• Immunrendszer erősítése

• Gyulladások csökkentése

• A hajszálereink rugalmasságának megtartása, javítása

• Nyirokkeringés javítása

• Veseműködés optimalizálása

• Vércukorszint stabilizálás

• Koleszterinszint csökkentés

• Látás javítása

• Memória javítása

 

A fekete áfonya

Az egyik legmagasabb antocián tartalmú gyümölcsünk a feketeáfonya. Kivonatát a keringési betegségek kezelésére alkalmazzák. Csökkenti a hajszálerek törékenységét és növeli áteresztőképességégüket, valamint érfalvédő hatással is rendelkezik, így eredményeképp a keringés állapota javul. A fekete áfonya antociánjai a szembetegségek kialakulásának megelőzésére is hasznosak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!