Mindenki ismer olyan nyolcvanéves embert, aki egész  életében glutént evett, és soha semmilyen gluténérzékenységi tünetet nem produkált? Valószínűleg mind fel tudunk sorolni embereket abból a generációból, akik teljesen jól vannak, miközben búzát esznek. És most gondoljunk arra, hogy hány olyan embert ismerünk, akár gyerek vagy tinédzser, akár a húszas, harmincas, negyvenes, ötvenes vagy hatvanas éveiben jár, aki mindenáron tartózkodik a gluténtól, mert lisztérzékeny vagy  más  gondja  van ezzel a fehérjével.
Az az egyik leggyakoribb oka, hogy az emberek kerülik a glutént, hogy gyulladást vagy akár autoimmun betegséget is okozhat. Ez azonban nem teljesen így van.

Az igazság az, hogy a glutén táplálja a kórokozókat.

Pont azok a vírusok falják előszeretettel, amelyek autoimmun állapotokat hoznak létre. Ez okozza a gyulladást. Nem fordítva történik; nem a glutén váltja ki a gyulladást, ami aztán autoimmun reakciót indít el a testben. A gluténon táplálkozó kórokozók vezetnek gyulladáshoz a szervezetben, miközben az immunrendszer próbálja kiiktatni őket.
A gyulladásnak csak két oka lehet: fizikai sérülés valamilyen erőhatás vagy toxikus expozíció nyomán, és kórokozó-aktivitás a szervezetben. A kórokozók okozhatnak gyulladást azáltal, hogy bejutnak a szervekbe vagy szövetbe, ami egyfajta sejtsérüléssel jár, vagy azáltal, hogy a szervezetben lévő bizonyos bajkeverőkön és  problémás élelmiszereken hízva gyulladáskeltő mérgeket  és melléktermékeket választanak ki. Az élelmiszerek, például a glutén, önmagukban nem okozhatnak gyulladást. Olyan kórokozókat viszont táplálhatnak, amelyek aztán gyulladást okoznak. Ezért van az, hogy sokan, különösen az idősebb generációk képviselői, ehetik a glutént, és ez nem vezet gyulladáshoz a szervezetükben. Ahhoz, hogy gyulladás keletkezhessen, bizonyos kórokozókra is szükség van a testben, amelyek ezzel az  élelmiszerrel táplálkoznak. A kórokozók - például vírusok -, és nem a glutén a cöliákia valódi okozói.


Az autoimmun diagnózisok hátterében álló igazság továbbra is rejtély az orvostudomány és kutatás számára. Még a legjobb orvosok és gyógyítók is zavarba jönnek ezen a ponton, ezért magyarázzák a számtalan tünetet és állapotot azzal, hogy a test saját immunrendszere támad magára. Ezt hallva tudd, hogy ez csak annyit jelent, hogy az orvostudomány még nem jutott el a betegség gyökeréig, ezért a legjobb magyarázat, amire jutottak az,  hogy mindez a test hibája. Az immunrendszer valójában soha nem pusztítaná el a pajzsmirigyedet (pedig - minden bizonyíték nélkül - ezzel magyarázzák a Hashimoto-pajzsmirigygyulladást). A tested immunrendszere valójában soha nem pusztítaná el a bőrödet (pedig - minden bizonyíték nélkül - ezzel magyarázzák az ekcémát és a pikkelysömört). És a glutén nem képes olyan reakcióra rávenni az immunrendszeredet, amellyel a saját belső bélfaladra támadva okoz sérülést - ami a cöliákia vagy lisztérzékenység kialakulásának téves elmélete. A belek sérülését valamilyen gluténnal táplálkozó kórokozó, például vírus okozhatja.
Az immunrendszered pedig az autoimmun állapotok kialakulásáért felelős kórokozót akarja elkapni. A glutén azért jön be a képbe, mert üzemanyagot szolgáltat a kórokozók számára. Glutén táplálja például az olyan vírusokat, mint a ma kivétel nélkül autoimmun problémaként besorolt fibromialgiát, Hashimoto-pajzsmirigybetegséget, ekcémát, pikkelysömört, szklerózis multiplexet, Lyme-kórt, stb.
Teljesen  jó  szándékú  orvosok  követik  azt az ’50-es években született - és a tudomány által még mindig nem értett -, a krónikus állapotok kialakulását  magyarázó  idejétmúlt  elméletet,  mely  szerint a test önmagára támad. Ebben az az elképzelés képviseli az újabb csavart, hogy a glutén okozza a gyulladást, amely aztán a testet összezavarva önmaga ellen irányuló támadást indít. Ez nem haladó információ. Ha nem is rosszakaratú, de mindenképpen téves értelmezés.
A glutén üzemanyagot biztosít a kórokozók számára, és amikor ilyen ételeket eszünk, a szervezetükben lévő vírusok és haszontalan baktériumok még mélyebbre juthatnak a szerveinkben, a sejteket roncsolva, ami súlyosbíthatja az autoimmun és egyéb krónikus betegségeinket. Ha bármilyen egészségügyi problémád van - autoimmun vagy sem -, a glutén elhagyásával máris tettél ellene. Az önvédelem és gyógyulás útján tett következő lépés annak a megértése, hogy miért káros a tested számára, és hogy szerepe van az állapotod kialakulásában.
Lehet, hogy most éppen nincsenek olyan kórokozók a szervezetedben, amelyek gluténnal táplálkoznának. Lehet, hogy minden probléma nélkül fogyaszthatsz búzát vagy más gluténforrásokat. Ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben sem alakulhatnak ki nálad tünetek. Mindenkiben különböző osztódási idővel rendelkező, különböző törzsekből származó kórokozók vannak. Lehet a te szervezetedben olyan kevéssé zavaró tüneteket okozó enyhe patogén környezet, amelyet akár soha nem is tekintesz problémának.
Sokan minden különösebb egészségügyi cél nélkül, pusztán takarítási  okokból  fognak bele egy-egy tisztítókúrába - és csak közben, illetve akkor jönnek rá, amikor utólag értékelik, hogy mennyivel jobban vannak, és hogy  korábban több korláttal éltek, mint gondolták.
A glutént elhagyva felfedezik, hogy energikusabbak, amire nem is számítottak, mert soha nem gondolták, hogy érzékenyek  rá.  Azt  is  észreveszik, hogy jobban tudnak gondolkodni, mert kevésbé ködös az agyuk. Felfedezik, hogy kevesebb alvásra van szükségük, és elmúlnak azok a kis fájdalmaik, amelyeket már megtanultak figyelmen kívül hagyni. Azon kapják magukat, hogy az  enyhe  felfúvódás  vagy  vízvisszatartás,  amelyet addig észre sem vettek, most meglepő módon csökkent -  és  mindez  azért,  mert volt egy enyhe, szisztémás gyulladásuk, amely fel  sem  tűnt  nekik elfoglalt életüket élve, most azonban, hogy elhagyták  az  étrendünkből  a  glutént, megszűnt. Annyira hozzá voltak szokva a tüneteikhez, hogy fel sem fogták, hogy ezek problémák.