A tisztítókúrák hatékonysága, szükségessége komoly vitatéma a táplálkozással foglalkozó orvosok, szakértők körében. Az egyik oldal szerint teljesen felesleges, mert a szervezet tisztítja önmagát, a másik oldal szerint pedig a modern kor „vívmányaként” felhalmozódott méreganyagok kiürítésére már nem képes a testünk. Ebben a cikkben Anthony William, a világhírű orvos-természetgyógyász véleményét foglaljuk össze erről a témáról. Álláspontja szerint nemcsak nem felesleges, hanem egyenesen nélkülözhetetlen a tisztítókúra az emberi szervezet megfelelő működéséhez.

Az egészségügy világában egyre terjed az a meggyőződés, hogy nincs szükségünk speciális méregtelenítő eljárásokra, mert a testünk ezt természetesen elvégzi. Néhány egészségügyi szakember ennél is tovább megy, és azt mondja, hogy a tisztítókúrák nem is tisztítanak meg. Ez azonban csak azoknak a régi (és mostani) tisztítókúráknak a visszaütése, amelyek nem tettek jót nekünk - a porok, könyvek és programok meggondolatlan tisztítókúra-üzletének a visszacsapása, amelyeket nem a test működésére és igényeire alapoztak. Ezért a dietetikusok, táplálkozás-szakértők és más gyógyászok azt tanítva próbálják megőrizni a pácienseik egészségét, hogy a test természetes tisztító folyamatai elegendők - miközben nem tudják, hogy nem áll minden információ a rendelkezésükre; hogy nem tanították meg őket a szervezet működésére a méregtelenítés kapcsán.

A szakértők nem tudják, hogy nemcsak a méreganyagok mindennapi hatásának vagyunk kitéve. Kórokozókkal is találkozunk: vírusokkal és baktériumokkal, amelyek gyorsan haladnak végig a lakosságon, és a hatásukra egyre több ember szembesül autoimmun és egyéb diagnózisokkal a gyerekektől az idősebb korosztályokig. Toxikus nehézfémekkel, kártevők elleni szerekkel, gyomirtókkal, oldószerekkel, petrolkémiai termékekkel és más modern vegyifegyver-arzenállal találjuk szemben  magunkat  a  mindennapi életünk észrevétlen részeiként.

Azok, akik szerint nincs szükségünk méregtelenítésre, azt sem tudják, hogy a legtöbb ember által követett magas zsírtartalmú étrendek - jelenjenek meg azok akármilyen formában, a szabály nélküli étkezéstől a mértékletes, „kiegyensúlyozott” étrendeken, intuitív étkezésen vagy trendi paleo vagy ketogén diétán keresztül az olyan növényi alapú módszerekig, amelyek a magvajakra, olajokra és a szójára fektetik a hangsúlyt -  nem  hagynak teret a természetes méregtelenítési folyamatoknak, amelyek szerintük maguktól lezajlanak. A zsír sűríti a vért, ez pedig akadályozza a test napi szintű tisztulási képességét. Sok véleményvezér még javasolja is a magas fehérjetartalmú étrendeket, miközben nem tudja, hogy a magas fehérjetartalom automatikusan magas zsírtartalmat is jelent, mert a mogyoróvaj, a diófélék, a lazac, a tojás és a csirke rengeteg zsírt tartalmaz, ezért ezzel a tanáccsal éppen a méregtelenítési folyamatokat akadályozzák, amelyek az állításuk szerint elegendők ahhoz, hogy eléldegéljünk.

A kettő egyszerre nem megy. Nem mondhatjuk az embereknek, hogy telítsék a véráramukat zsírral, amivel ellehetetlenítik a máj számára, hogy természetesen, napi szinten ürítse a mérgeket, és ezzel egyszerre azt is, hogy nincs szükség tisztítókúrákra és méregtelenítésekre. Egészségesnek tűnhet egy javasolt étrend amiatt, hogy kizárja a gyorsételeket, olajban sütött ételeket és feldolgozott élelmiszereket, ha a zsírra és a fehérjére helyezi a hangsúlyt - mindegy, hogy az állati vagy a növényi fehérjékre alapoz -, akkor renyhévé teszi a májat a túlzott zsírbevitellel.

Ebben a nagy zűrzavarban az embereknek legalább arra az alapvető információra szükségük van, hogy csakis úgy adhatunk esélyt a szervezetüknek a test által a belső folyamatok természetes melléktermékeiként és salakanyagaiként előállított mérgek kipucolására - hogy a kívülről származó mérgekről, amelyeknek napi szinten ki vagyunk téve, ne is beszéljünk -, ha több gyümölccsel, zöldséggel és leveles zölddel hígabban tartjuk a vérünket, és csökkentjük a zsírszintet.

Amikor a máj renyhe a zsírtól, a szívnek erősebben kell pumpálnia. A zsírral teli véráramban az oxigénszint is minimális, ami élteti a kórokozókat. A sok zsírsejtbe plusz méreganyagok lépnek be, ami felhalmozódik a szervek körül, amint abba a korba érünk, amikor már nem töltünk napi két órát mozgással, mint régen - és ekkor már nem elég tartózkodni a feldolgozott élelmiszerektől ahhoz, hogy ne nőjön úszógumi a derekunk köré. Mivel az egészségügyi szakértők nem veszik észre ennek a renyhemáj-járványnak a terjedését, a „lassú anyagcserét” és a hormonokat hibáztatják a hosszú éveken át tartott zsírdús étrend helyett.

És ami ennél is rosszabb: akik a bejelentéseikben a tisztítókúra „mítoszát” próbálják lerombolni, nagyon gyakran nem értik meg a krónikus betegek küzdelmeit. Nem fogják fel, hogy milyen orvosról orvosra járni, és egyik diagnózist kapni a másik után - vagy sorra nem kapni  diagnózist -,  miközben  még mindig nincs válaszuk arra, hogy mitől lehetnének jobban. Ezeknek az embereknek van igazán szükségük a méregtelenítésre. Meg kell ismerniük a kórokozókkal és toxikus nehézfémekkel kapcsolatos igazságot, és meg kell tudniuk, hogyan szabadíthatják meg a szervezetüket tőlük ahhoz, hogy elbúcsúzhassanak a krónikus tüneteiktől és a szenvedéstől.

Ha egy icipicivel több tisztelettel tekintünk a tisztítókúrára, még akkor sem bánunk vele megfelelően. Manapság az a szokás, hogy a tisztítókúrára rövid távú, és ezért kevésbé értékes, míg az „életmódokra” hathatósabb, hosszabb távon működő eszközként gondolunk, mint amilyenek valójában. „Egy egész életmódot kell a magadévá tenned - mondják az embereknek -, ha javítani akarsz az életeden.” A divatos életmódok általában egy imázsra fókuszálnak, viszonylag fájdalommentes beszerzés mellett (már ha megengedheted magadnak). Ezek hagyományosan materiális dolgok - hordj egy bizonyos táskát, öltözz egy bizonyos módon, vezess egy bizonyos fajta kocsit -, és néha egy-egy hobbira vagy sportra összpontosítanak. Idővel sok életmód mozdult el a jó közérzet, jó kondíció irányába, de a legtöbb esetben ezek nem ásnak le a krónikus betegség hátterében álló valódi okokig. Nem foglalkoznak azzal, ami a testükön belül valóban zajlik.

Gondoljunk a kórokozókra is. Az az egyik legfőbb oka, hogy kipucoljuk ezeket az ipari előállítású méreganyagokat, hogy ne táplálhassák a bennünk lévő betegségkeltő kórokozókat. Ez a legnagyobb gond: minél több toxikus, ipari kémiai vegyület, hatóanyag és méreg van bennünk, annál több tápláléka van annak a számtalan vírusnak és haszontalan baktériumnak, amelyek létrehozzák és kialakítják a betegségeket. A különböző betegségekért különböző kórokozó plusz méreganyag kombinációk felelnek; amikor a kórokozók és méreganyagok kapcsolatba kerülnek egymással a testünkben, elindítanak minket valamilyen tünet vagy betegség felé.

Még ha nem is győzött meg bennünket ez a rövid írás a tisztítókúrák szükségességéről, ártani biztosan nem ártunk vele testünknek. Egy egészségesebb életmód, egy tisztább táplálkozás elindít bennünket azon az úton, amely hosszú távon egy tisztább, méreganyagoktól mentes, optimálisan működő szervezetet eredményez.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!