Elmű szla pelda-okSorozatunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a napelemes rendszerekkel kapcsolatban.

17. Mi történik, ha a napelemes rendszer többet termel, mint a fogyasztásunk? Tényleg kifizeti ezt az áramszolgáltató?
Cikksorozatunk elején már szó volt róla, hogy a törvény kötelezi a szolgáltatót (ELMÜ/ÉMÁSZ, E.On, DÉMÁSZ), hogy oda-vissza mérő villanyórával mérjék a termelést és a fogyasztást, amit éves szinten összevezessenek (szaldó elszámolás). Tehát amíg a ház egy év alatt összesen ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, addig senki nem fizet senkinek. Amit a napelemek nappal termelnek és a ház nem fogyasztja el, azt betáplálhatjuk a hálózatba és később szabadon visszavehetjük onnan, pl. este. Azaz a közhálózat ingyenes „akkumulátorként” működik.
Ez jelenleg a legjobb kihasználási módja a napelemes áramtermelésnek, hiszen a teljes éves villanyszámlát megspórolhatjuk vele, azaz 37-49 Ft/kWh összeget (A1 tarifa).
A szaldó elszámolás azt jelenti, hogy az egy év alatt felvett és betáplált kWh értékeket vonja ki egymásból a szolgáltató az éves elszámoló számlán. Amennyiben a rendszerünk többet termel egy év alatt, mint amit el tudunk fogyasztani ezzel az elszámolási módszerrel, akkor a maradékot kiszámlázhatjuk a szolgáltatónak. Ha pedig a fogyasztásunk volt nagyobb, akkor azt a szolgáltató számlázhatja nekünk.
A képen látható egy ELMÜ elszámolás példa egy valós rendszerünkről. Ez egy 140 m2-es családi ház aktuális villanyszámlája. Mint a számlán látható, az ad-vesz mérőn egy év alatt 2213kWh fogyasztást (pl. éjszakák) és 2421kWh betáplálást (pl. munkanapokon napközben) mértek. A tetőre szerelt 2,55kW-os napelemes rendszer az inverter adata szerint egy év alatt 3060 kWh áramot termelt. Tehát a házban 3060 – 2421 = 639 kWh már a termelés pillanatában elfogyott és a maradék 2421 kWh került betáplálásra a hálózatba. Mivel az egy év alatt betáplált kWh nagyobb, mint a felvett kWh, ezért a különbözetet 2421 – 2213 = 208 kWh áramot kiszámlázhatunk az ELMÜ felé. A számlázáskor a helyi energia díj egységárát kell figyelembe venni, ami itt 14,43 Ft/kWh. Tehát 208 kWh x 14,43 Ft =3001 Ft-ot számlázhatunk, amihez mindössze egy magán adószámra és egy számlatömbre van szükség.
Mint a példából is látható, az egy év alatt összesen elfogyasztott 3060 – 208 = 2852 kWh áramon a teljes számlát (37-49 Ft/kWh) meg lehet spórolni és csak a feleslegért számlázunk ki jóval kevesebbet. Tehát a rendszereket úgy érdemes tervezni, hogy az lefedje a ház éves fogyasztását, de lehetőleg ne termeljen számottevően többet.
A példában szereplő 2,55 kW-os rendszer most prémium minőségű osztrák napelem panelekkel 950.000,- Ft + ÁFA összegért, kulcsrakészen, hálózati csatlakozással együtt beszerezhető. Így a rendszereink közületi A1 tarifa esetében 7-8 év alatt, lakossági kedvezményes A1 tarifa esetében 9-10 év alatt térülhetnek meg már pályázat nélkül is.

18. Igényel-e a napelemes rendszer karbantartást?
A napelemes rendszerek általában nem igényelnek karbantartást. Az inverter szellőző rendszere igényelhet tisztítást, amelyről az inverter kezelési útmutatója ad felvilágosítást.
A napelem panelek 20 fokos vagy annál nagyobb dőlésszögű elhelyezés esetén általában öntisztulók (esővíz által). Ha valaki mégis a panelek tisztítása mellett dönt, akkor javasoljuk, hogy erős vízsugárral, legfeljebb puha szivaccsal, tisztítószerek és dörzsölő eszközök nélkül tisztítsa meg. Soha ne másszon fel a ferde tetőre a panelek tisztítása érdekében, inkább távolról, kerti slaggal, magas nyomású mosóval vagy teleszkópos ablakmosó szivaccsal távolítsa el a szennyeződést!  Lapos tetőn elhelyezett panelek esetében a hó feltorlódhat, hózugok alakulhatnak ki. Lapos tető esetben akkor javasoljuk a hó eltakarítását amennyiben a tető járható, a takarítás nem veszélyezteti a tetőszigetelést és balesetveszély nélkül megoldható.
Szemrevételezéssel évenként érdemes megvizsgálni, hogy a kötőelemek, látható kábelek és csatlakozók sérülés és korrózió mentesek-e!
Ezen kívül más karbantartásra nincs szükség! A napelemek élettartama több, mint 30 év, egy jó minőségű inverter 10-15 évig gond nélkül működik.

Nap Labor
Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.
www.sunlab.hu
Facebook: Nap Labor Kft.
Tel.: +36-26-336407

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!