Kell vagy nem kell tűzeseti távlekapcsoló a napelemes rendszerekhez? Sorozatunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb tévedéseket – és az igazságot a napelemes rendszerekkel kapcsolatban.

13. Jelent-e nagyobb tűzveszélyt egy napelemes rendszer?

Egy jól kiépített napelemes rendszer nem jelent nagyobb kockázatot az épületenergetikában, mint bármilyen – jól működő, jó minőségű – villamos berendezés. Igaz, hogy a panelek fény hatására akkor is termelnek, ha az épület egyébként áramtalanítva van, azonban ekkor az inverterek automatikusan lekapcsolnak és tehermentesítik a panelek egyenáramú körét.

14. Kell-e akkor külön tűzeseti lekapcsolót beépíteni? Ha igen, mikor és miért?

Teljesen egyértelmű, hogy az életvédelem mindig a legfontosabb. Igaz ez egy esetleges tűzesethez kivonuló tűzoltó esetében is. Ezért a 2015. március 5-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) – biztos, ami biztos alapon – előírja a tűzeseti távlekapcsolás kiépítésének kötelezettségét. Erre akkor van szükség, ha az inverter nem helyezhető el olyan módon, hogy önmaga megfeleljen kapcsolóként.

Nemrégiben megjelent a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) is, ami részletezi, hogyan is kell értelmezni, milyen szabályokat és szabványokat betartva kell alkalmazni az OTSZ paragrafusait.

A jogszabály a DC oldalra, a panelek közelébe tűzeseti távlekapcsolás kiépítésére kötelez. A TvMI-ből kiderül, hogy ez abban az esetben jelent majd épületek esetében plusz terhet és költséget, ha az inverterek 5 méternél távolabb vannak attól a ponttól, ahol az egyenáramú (DC) kábelek belépnek az épületbe. Mivel az inverter kikapcsol azonnal, ha valaki lekapcsolja a fő biztosítékot, ezért 5 méteren belül az inverter elegendő. Ugyancsak szükséges az extra távlekapcsoló berendezés, ha a DC belépési pont a panelek által lefedett területtől 10 méternél távolabb van. Ha azonban a DC kábelekkel sehol nem lépünk be az épületbe (azaz az inverterek is kültéren vannak), akkor nem kell az inverteren kívül más lekapcsolható berendezés. A TvMI kimondottan javasolja, hogy lehetőleg tartsuk a DC oldalt az épületen kívül.

A mi szakmai véleményünk az, hogy jobb a külön berendezés beépítését elkerülni, az ugyanis szerintünk nagyobb tűzveszélyforrás, mint amennyi biztonságot jelent egy esetleges tűzesetnél. Mindezt úgy, hogy a tűzoltó nem is veheti figyelembe ennek a berendezésnek a meglétét. A TVMI határozottan kimondja, hogy az épületet mindenképpen áram alatt levőnek kell tekinteni és eszerint oltani.

Ezen a berendezésen nem jó takarékoskodni, mivel egy olyan kábelszakaszt kell megszakítson, ahol sok száz voltos egyenáramú ív is kialakulhat megszakításkor. Tehát csak 1000V DC-re bevizsgált, Magyarországon is hitelesített berendezéstől várható el, hogy nem okoz sokkal nagyobb tűzveszélyt, mintha ott sem lenne.



15. Mennyibe kerül egy ilyen rendszer?

A külön tűzeseti kapcsoló költsége minimum 60.000,- Ft, nagy rendszereknél ennek többszöröse. Egy családi házhoz szükséges 3 kW-os rendszer kompletten, felszerelve ma már csak nettó 1.090.000,- Ft, ehhez egy tűzeseti kapcsoló 6%-os áremelkedést jelenthet. Ezzel a rendszerrel évi 3600 kWh villanyszámla takarítható meg. Közületi fogyasztónál ez évi 180.000,- Ft, magán fogyasztónál pedig évi 140.000,- Ft rezsi megtakarítás. Ez alapján a beépítendő eszköz csak néhány hónapot ront a megtérülésen.

16. Mikortól kell alkalmazni az új szabályt?

Az illetékes hatóság írásbeli állásfoglalása szerint akkor kell az új szabály szerint eljárni, ha az építésre vonatkozó engedély kérelem beadási időpontja későbbi, mint 2015. március 5. Ha nem építési engedély köteles a telepítés (a legtöbb kis rendszer ilyen), akkor a hálózati igénybejelentés postára adási időpontja számít.

Véleményünk szerint tehát jobb, ha nem kerül be egy újabb, drága berendezés a rendszer DC oldalára. Az Európai Unióban sehol nincs ilyen kötelezettség, sőt egyes országok kimondottan nem javasolják. Érdemes arra törekedni, hogy az inverterek a DC belépési pont közelében legyenek, nem túl távol a panelektől, vagy az inverter maradjon épületen kívül. Az általunk forgalmazott inverterek kültérre tervezett berendezések, ha nem éri őket direkt napsugárzás, akkor tökéletesen működnek a szabadban.

Folytatjuk!

Nap Labor

Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.

www.sunlab.hu

Facebook: Nap Labor Kft.

Tel.: +36-26-336407