szeged2Ahogy egyre több napelemes rendszer működik az országban, úgy szaporodnak a tévhitek is a működésükkel, megtérülésükkel kapcsolatban. Sorozatunkban mostani részében a napelemes pályázatokkal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozunk.12. Igaz-e, hogy napelemes rendszert csak pályázati támogatással éri meg vásárolni? Lesznek egyáltalán napelemes pályázatok?

A napelemes rendszerek gazdálkodó szervezetek esetében már 7 év alatt megtérülnek pályázat nélkül is. Egy átlagos napelemes áramtermelő rendszer ma már nettó 300-400 Ft/W áron kompletten, tervezéssel, kivitelezéssel együtt megvalósítható.

Például nézzünk meg egy ÁFA visszaigénylő vállalkozást, amelynek havi átlagos villanyszámlája bruttó 60.000,- Ft. Ez nettó havi 49.600,- Ft, azaz évi nettó 600.000,- Ft rezsiköltség. Az ehhez tartozó éves energiamennyiség megtermeléséhez 3.850.000,- Ft + ÁFA összegért beszerezhető kitűnő minőségű napelemekkel és osztrák inverterrel szerelt, 12,5 kW névleges teljesítményű napelemes rendszer. Ez az ár komplett rendszerre vonatkozik és tartalmazza a szerelvények, a túlfeszültség védelem, a tervezés, a szállítás, a felszerelés és a hálózati csatlakozási ügyintézés díját is. (Természetesen a környezetvédelmi termékdíj is benne van az árban.)

Ez a rendszer éves szinten a vállalkozás teljes energiaigényét megtermeli majd, azaz innentől ezért az energiamennyiségért már nem kell villanyszámlát fizetni! Ezzel a befektetés évente 14,3%-os hozamot eredményez!  

A beruházás tehát mindenféle pályázati támogatás nélkül is a 7. év után megtérül, onnantól legalább 25 évig ingyen termeli meg magának ezt az áramot a vállalkozás! (Alapkamat: 2,5%, infláció: 2,5%, A1 normál áramár, energia ár nem változik!)

Napelemes rendszerekre vállalkozók és közintézmények számára gyakran és sokféle pályázat van. Tény viszont, hogy pályázni nem minden esetben érdemes. A napelemes pályázatoknak minden esetben vannak extra költségei (energetikai és műszaki szakértői anyagok, pályázat írás, projekt menedzsment, nyilvánosság biztosítása, audit, stb.). Ezek a költségek kisebb rendszereknél (5-10 mFt), akár a támogatás nagy részét elvihetik! Különösen igaz ez Pest Megyére, ahol ritkábban és alacsony támogatási intenzitással (25-30%) vannak pályázatok. A fenntartási időszak alatt (3-5 év) számos jelentési kötelezettséggel járnak és sok esetben meg kell felelni bizonyos indikátor értékeknek (pl. bérfejlesztés a vállalkozás fejlesztési pályázatoknál).

Nagyobb rendszerek esetén, illetve közintézményeknek azonban feltétlenül érdemes pályázni. Gazdálkodó szervezetek napelemre a 2014-2020 periódusban KEHOP és GINOP/VEKOP keretében pályázhatnak majd. KEHOP (Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program) keretében elsősorban közintézmények energetikai felújítására lesz lehetőség. Vállalkozók épületenergetikai fejlesztésére napelemekkel a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) illetve Közép-magyarországi megfelelője a VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) nyílik majd. A GINOP alábbi, napelemes pályázati programjai a tervek szerint júniusban nyílnak majd az alábbiakra:

– GINOP-4.1.1 Épületenergetikai fejlesztések,

– GINOP-4.1.2 Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva,

– GINOP-4.1.3 Helyi hő- és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal.

A pályázatok beadására a kihirdetéstől 30 nap áll majd rendelkezésre. A pályázatokhoz általában jóváhagyott hálózati csatlakozási igény kell, aminek ügyintézési ideje önmagában 30 nap. Azaz ezt már érdemes a pályázat kihirdetése előtt megkérni. Ennek előfeltétele, hogy meg legyen tervezve a szükséges rendszer. Tehát a nyári pályázatokra már most el kell kezdeni a felkészülést!

Magánszemélyek részére már 2009 óta nincs értékelhető pályázat. Viszont a lakossági rendszerek is megtérülnek már kevesebb, mint 10 év alatt pályázat nélkül is! Például egy 2,5 kW-os rendszert, magas minőségű panelekkel már 897.500,- Ft + ÁFA összegért kompletten be lehet szerezni! Ezzel a rendszerrel évi 120.000,- Ft villanyszámlát is megtakaríthat, azaz 10% hozamot termel évente a bruttó befektetésre!

Folytatjuk!Nap Labor

Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.

www.sunlab.hu

Facebook: Nap Labor Kft.

Tel.: +36-26-336407


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!