FACEBOOKRAAhogy egyre több napelemes rendszer működik az országban, úgy szaporodnak a tévhitek is a működésükkel, megtérülésükkel kapcsolatban. Sorozatunkban összegyűjtöttük a leggyakoribb tévedéseket – és az igazságot ezekkel a tévhitekkel kapcsolatban.3. Igaz-e, hogy a napelemes áramtermelés új, kialakulóban lévő technológia?

Ez a kérdés gyakran úgy merül fel, hogy érdemes-e inkább várni, hogy a technológia fejlődjön még. A válasz egyértelműen az, hogy a ma forgalomban levő napelemek egyáltalán nem új technológiával készülnek és látványos technológiai fejlődésük nem várható már.

Az első, mai napelemekhez hasonlatos panelt egy New Yorkban élő villanyszerelő, Charles Edgar Fritts építette meg 1883-ban. Ez a szelénből készült napelem már a mai szilícium napelemekhez volt hasonló. Az első, ma is használatos típus a NASA részére készült 1954-ben. Civil kereskedelmi forgalomba 1971-ben kerültek ki először panelek.

Ez a technológia tehát 150 éves, újnak semmiképpen nem mondható. Az első mai technológiájú napelem is elkészült már közel 60 éve. Érdemes elgondolkozni azon is, hogy 1958-ban már 14% hatásfokú szilícium alapú napelemek készültek (a Vanguard I. műhold 5 mW-os adójának energiaellátására). Az elmúlt 55 év „viharosnak” nem nevezhető fejlődésének eredményeképpen ma széles körben elterjedve 15-18%-os hatásfokú panelek vannak. Magasabb hatásfok csak drágább, komplexebb technológiával van jelen a piacon.

Amiben viszont az elmúlt évtizedben jelentős fejlődés mutatkozott, az a napelemek ára. Az árak alakulásával az 1. részben már részletesen foglalkoztunk. Az árzuhanásnak a legfontosabb indokai az olcsó, dömpingszerűen érkező kínai napelemek megjelenése, a német napelem piac beszűkülése és a gyártási-, logisztikai technológiák jelentős fejlődése, automatizálása voltak. Az árak 2013 óta már nem csökkennek, sőt az EU és Kína között létrejött megállapodás hatására enyhén emelkedtek is. Azaz a csökkenő trend megállt, tehát emiatt sem érdemes tovább várni.  

Egy átlagos napelemes áramtermelő rendszer már nettó 300-400 Ft/W áron kompletten, tervezéssel, kivitelezéssel együtt megvalósítható.4. Igaz-e, hogy a napelemek csak napsütésben termelnek, pedig nálunk sokszor borongós az időjárás?

A napelem (angolul solar panel) valójában fényelem vagy fotovoltaikus elem, azaz bármilyen megvilágítás hatására áramot termel. Igaz, hogy a legtöbb energiát tiszta napsütésben termeli, de egy átlagos felhős napon is megtermeli akár az 50%-át is a derült napi termelésnek. Még zárt felhőtakaró és egész napos eső mellett is termelnek kb. 10-20%-ot! Nem véletlen, hogy a napelemek olyan országokban is nagyon elterjedtek, ahol 30-40%-kal kevesebb a globális sugárzás, mint nálunk - Németországban és Skandináviában például.

Mindemellett nincs igazán jelentősége, hogy a napelemek milyen időben mennyit termelnek. Ez a háztartási méretű napelemes kiserőművek hazai szabályzásának köszönhető, amiről szintén részletesen beszéltünk az 1. részben. Az éves szaldó elszámolással ugyanis az éves termelés és fogyasztás összevezethető, azaz amíg a ház egy év alatt összesen ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, addig senki nem fizet senkinek. Ezért csak az számít, hogy a rendszere 1 év alatt annyit termeljen, mint amennyit Ön 1 év alatt elfogyaszt. A tervező szakembereknek pontos módszereik vannak az adott földrajzi koordinátára vonatkozó éves termelés számítására, amivel a rendszerrel elérhető éves hozam előre megbecsülhető.

Nagyságrendileg hazánkban elmondható, hogy egy déli, árnyékmentes, ferde tetőn 1200 kWh/kW áram termelhető jó minőségű napelemmel. Azaz egy 3 kW-os napelemes rendszerrel évi 3x1200=3600 kWh villanyszámla takarítható meg. Közületi fogyasztónál ez évi 180.000,- Ft, magán fogyasztónál pedig évi 140.000,- Ft rezsi megtakarítás. Egy ekkora rendszer kompletten, felszerelve ma már csak nettó 1.090.000,- Ft, azaz a napelemes rendszerek az egyik legjobb befektetéssé váltak.

Folytatjuk!Nap Labor

Műszaki Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.

www.sunlab.hu

Facebook: Nap Labor Kft.

Tel.: +36-26-336407  


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!