Különleges mesekönyvet jelentetett meg a Fényház Kiadó nemrégiben, Röpke – Egy lombtündér igaz története címmel, melyben a szívhez szóló történet mellett újszerű mesetémával, a környezet védelmével találkozhatunk. Fülöp Monikával, a mesekönyv szerzőjével beszélgetettünk.  

- Az elmúlt 10 évben környezetvédelemmel is foglalkozó újságíró-szerkesztőként ismerhettünk meg. Mikor születtek meg benned a mesék?
- Kisfiunk és a kislányunk megérkezésével váltak a mesék újra a mindennapjaim részévé. Ám a gyerekek hamarosan nem érték be a mesekönyvekkel, hanem újabb történetekre vágytak. Mesélni kezdtem hát nekik mindarról, ami számomra fontos: a természetről, a szeretetről, és otthonunkról, a Földről. Így született meg Röpke lombtündér története is.
- Miről szól a mese?
- A természetről és a tündérek elfeledett világáról. Főszereplője Röpke, a kis lombtündér, aki engedetlensége miatt elveszíti az egyik szárnyát. Ahhoz, hogy újra visszakapja, kapcsolatba kell lépnie az emberek világával, és meg kell szelídítenie egy önző embert. Kalandos útján vele tart Őrzel, az őrangyal, hogy bölcs tanácsaival segítse a szeleburdi tündérkét. Röpke másik segítőtársra is lel útja során, Virágra, a természetet szerető kislányra. Mire a tündér beteljesíti a küldetését, és felébreszti egy ember szívét a természet iránti felelősségre, visszakapja a szárnyát.
- Aki megismeri Röpke történetét, biztosan másképp tekint a természetre. Kaptál már visszajelzéseket kis olvasóidtól?
- Nagy-nagy örömömre, igen. Egyre több egy író-olvasó találkozóra kapok meghívást, ahová a gyerekek is eljönnek, és elmesélik, hogy mióta elolvasták Röpke történetét, mi mindent tesznek a környezetükért. Van, aki nemcsak a házuk előtt, hanem a játszótéren is összegyűjti a szemetet, más virágokat ültet a társasházuk udvarán, és olyan is akad, aki a mese meghallgatása óta mindenkit figyelmeztet, hogy a szemetet csakis a megfelelő gyűjtőbe szabad dobni. Az egyik legkedvesebb visszajelzést egy nem egészen négy éves kisfiútól kaptam, aki óvodába menet egyszer csak megállt az úton, és a földön heverő csomagolópapírok láttán gondterhelten így szólt a nagymamájához:„ A Földnek fáj a sok szemét!” Ez a mondat szó szerinti idézet a könyvből, és ami miatt nagyon örültem neki: a mese egyik legfontosabb üzenete!
- Röpke történetének üzenete nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is aktuális.
- Annál is inkább, mert nekünk felnőtteknek is fel kell ismernünk felelősségünket a minket körülvevő, éltető természet iránt. És bár a belénk égett rossz szokásokat nagyon nehéz levetni, talán a gyermekeink nyitott lelkén átfolyó mesékből mi is tudunk tanulni.
- Röpke története egyre több óvodába és iskolába jut el. Van olyan környezetvédelmi óvoda a fővárosban, ahol a mese szerves része, majdhogynem alapja lett egy környezetvédelmi témájú foglalkozás sorozatnak.
- Számos óvoda, iskola, könyvtár és egyéb oktatási- nevelési intézmény találta érdemesnek Röpke történetét arra, hogy megismertessék a gyerekekkel, éppen azért, hogy a mesén keresztül keltsék fel felelősségérzetüket a környezet védelme iránt. A pedagógusok visszajelzései megerősítettek abban, hogy nagy szükség van a környezettudatosságot támogató mesékre, sőt hamarosan egy szintén Röpke ihlette, óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt, környezettudatosságot erősítő országos mozgalom is indul.
- Te hiszel a tündérekben?
- Úgy hiszem, hogy közöttünk élnek a természetnek ezek a kedves gondozói. Ha sétálni vagy kirándulni megyek, mindig arra gondolok, hogy vajon éppen melyik bokrot vagy fát gyógyítgatják, melyik virág kelyhéből röppennek fel hirtelen. Az én számomra a tündérmese valóság. Ezért is adtam azt az alcímet a könyvnek, hogy „Egy lombtündér igaz története”.
- Lesz folytatása Röpke történetének?
- Örömmel jelenthetem, hogy Röpke – A lombpalota megmentése címmel, hamarosan megjelenik Röpke újabb története, melyben – a tündérek mellett - most is a természeté és annak megmentéséé lesz a főszerep.