A panamai zászló alatt hajózó, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál és a megrepedt üzemanyagtartályból csütörtök óta szivárog az olaj.

Japán szakértőket küld Mauritiusra, hogy segítséget nyújtsanak egy zátonyra futott japán tartályhajó mentési munkálataiban. A hatóságok pénteken ökológiai vészhelyzetet hirdetettek. Eddig ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A baleset idején a hajón 3800 tonna gázolaj volt.

A szigetállam Franciaországhoz és az ENSZ-hez fordult segítségért, mert nincsenek megfelelő eszközei egy ilyen katasztrófa elhárításához. A kiömlött üzemanyag veszélyt jelent a szigetállam turistaiparára, akárcsak a vadvilágra.

A teherhajó Brazíliából tartott Kínába Szingapúron keresztül, de Mauritius Pointe d'Esny nevű területénél megfeneklett. A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó vasércszállításra szakosodott. Húsz fős nemzetközi személyzetét sikerült épségben kimenteni a járműről.

MTI

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!