„A szamóca egy antioxidáns erőmű” – mondja Jenna Volpe kutatóorvos,

aki a texasi Austinban praktizál. A szamócának mindenképpen helye van a kiegyensúlyozott étrendben, hiszen az egészségügyi előnyök széles skáláját kínálja, kezdve a szív- és érrendszeri támogatástól és a gyulladás csökkentésétől a rák elleni védelemig, egészségesebb bélrendszerig és még sok másig. Az USDA adatai szerint az eperben található néhány antioxidáns közé tartozik a C-vitamin, valamint a karotinoidok, a lutein és a karotin. Ráadásul az eper jó forrása más vitaminoknak, ásványi anyagoknak és rostoknak is.

Az eper szezonja tavasszal és nyáron van, ekkor a leglédúsabb és ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalma is, de konzerv, a fagyasztva szárított és fagyasztott eper egész évben kapható. A szezonon kívüli hónapokban ezeket is érdemes fogyasztani, de lehetőleg kerüljük a cukrozott változatokat. Valójában például a turmixba dobott fagyasztott eper még ízesebb is lehet, mint a friss, mivel a fagyasztott gyümölcsöt az érettségének csúcsán szedik le. Vizsgálatok szerint a szamóca fagyasztása őrzi meg a legjobban a hőn áhított antioxidánsait.

Íme hét ok, amiért érdemes epret fogyasztanunk minden nap.

1. Az eper az antioxidánsok remek forrása, amely segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt

A Nutrition Journal cikke szerint, amely több mint 3100 élelmiszerből vett mintát, a bogyós gyümölcsök az antioxidánsok legerősebb forrásai közé tartoznak. A kutatók a szamócát a legjobb antioxidánsokban gazdag bogyók közé sorolják, együtt említik az áfonyával, szederrel és fekete ribizlivel is.

Sejtjeink folyamatosan küzdenek a környezetünkből származó oxidatív stresszel, ami nagymértékben hozzájárul a sejtek öregedéséhez és a krónikus betegségekhez. Az antioxidánsok részben a szabad gyökök semlegesítésével működnek, amelyek instabil oxigénmolekulák, amik károsíthatják a sejteket és betegségeket okozhatnak, a Cleveland Clinic szerint. Egy 2017-es áttekintés szerint az oxidatív stressz káros lehet az emberi egészségre – hozzájárulhat a szívbetegségekhez és a rák kialakulásához. Az antioxidánsokban gazdag gyümölcsök az étrendben csökkentik az oxidatív stresszhez kapcsolódó krónikus betegségek kockázatát.

 „Az eperben található antioxidánsokról kimutatták, hogy segítik sejtjeink védelmét az oxidatív stressz ellen mitokondriális szinten” – mondja Volpe,

a Phytomedicine-ben 2021 júniusában megjelent tanulmányra mutatva. Az eper rendszeres fogyasztása észrevehető változást hozhat az antioxidáns biomarkerekben. Egy 2021 novemberében, az Antioxidánsokban publikált kísérletben azok a résztvevők, akik négy héten keresztül napi 2,5 adag (egy adag 50 gramm) epret fogyasztottak, jelentős javulást tapasztaltak. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint a szamócában található antioxidánsok bizonyos rákos megbetegedések, például a vastagbélrák megelőzésében is segíthetnek.

2. Az eper tele van C-vitaminnal, így támogatja az egészséges immunrendszert

A szamócában található egyik legerősebb antioxidáns a C-vitamin. A National Institutes of Health (NIH) adatai szerint 1 csészében eper a napi ajánlott C-vitamin értékének több mint 100 százalékát adja.
A C-vitamin elengedhetetlen tápanyag az általános egészséghez, különösen fontos az immunrendszernek a  kórokozók elleni küzdelemben. Immunitásunk gyengül, ahogy öregszünk, de a C-vitamin önmagában vagy E-vitaminnal együtt fogyasztva javíthatja az idősek immunműködését, amint az Experimental Gerontology-ban 2020 decemberében megjelent tanulmány szerint

3. Az eper csökkentheti a kardiometabolikus kockázatokat

Az eper és antioxidánsai jótékony hatással lehetnek a szív egészségére. Egy 2021 októberében publikált tanulmány szerint az eper fogyasztása fordítottan összefügg a kardiometabolikus kockázattal. Ezek azok kockázati tényezők utal, amelyek növelik a súlyos érrendszeri betegségek, például a szívroham és a cukorbetegség kockázatát.

„Mindössze négy hét alatt a koncentrált eperpor napi fogyasztása elegendő volt az antioxidáns aktivitás fokozásához és a kardiometabolikus kockázatokkal összefüggő gyulladások csökkentéséhez” - mondja Volpe a tanulmány eredményeiről.

Természetesen az eper és az eperpor nem ugyanaz, ezért az eredmények megerősítéséhez hasonló vizsgálatra van szükség egész eperrel.
A Nutrients című tudományos folyóiratban 2021 áprilisában megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az eper rendszeres fogyasztása jelentősen enyhítette az inzulinrezisztenciát az csökkentette és magas LDL- vagy „rossz” koleszterin szintjét túlsúlyos felnőtteknél.

4. Az eper támogathatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a demencia kockázatát

A kognitív hanyatlás, amelyet zavartság vagy memóriavesztés jellemez, becslések szerint az idősek 11,1 százalékánál fordul elő, és a férfiakat gyakrabban érinti, mint a nőket. Sajnos a  kognitív hanyatlás gyakran olyan társbetegségekkel is együtt jár, mint a szívbetegség, az ízületi gyulladás vagy a cukorbetegség.
Az eper támogathatja az agy egészségét és megőrzi az élességet. A Nutrients című folyóiratban 2019 decemberében publikált tanulmány szerint a magasabb eperbevitel csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát, mivel a szamócában található flavonoidok és C-vitamin hozzájárulnak az előfordulás csökkenéséhez.

„A hetente többszöri eperfogyasztás úgy tűnik, akár 2,5 évvel késlelteti a kognitív öregedést. Az eper gazdag C-vitaminban, antocianidinekben és flavonoidokban, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór és a hozzá kapcsolódó demencia kockázatát.” – áll a kutatásban

5. Az eper javíthatja a koleszterinszintet

Míg szervezetének koleszterinre van szüksége bizonyos funkciók elvégzéséhez, a túl sok koleszterin káros lehet a szívére. A magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás meglehetősen gyakori – a 20 éves és idősebb felnőttek közel 12 százalékának magas koleszterinszintje. Bár számos tényező -  köztük a genetika is - szerepet játszhat a magas koleszterinkockázatban, az egészségtelen életmód is hozzájárulhat. A friss gyümölcsök, például az eper fogyasztása nagy lépést jelentenek a helyes irányba.
Az adatok azt mutatják, hogy a szamóca fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek koleszterin-markereivel a veszélyeztetett felnőtteknél. A nagy mennyiségű eper fogyasztása után a jó és a „rossz” koleszterin szintje jelentősen alacsonyabb volt a vizsgált személyeknél.

6. Az eperben található vegyületek csökkenthetik a gyulladást

A gyulladás a szervezet normál immunválasza, de krónikus gyulladás kísérheti szívbetegségeket, rákot, cukorbetegséget, ízületi gyulladást és más betegségek. A megfelelő életmódbeli tényezők segíthetnek kordában tartani a gyulladás szintjét. Az antioxidánsok, különösen a gyümölcsök pozitív hatással lehetnek a gyulladás markereire, és idegvédő rákellenes, szívvédő és cukorbetegség elleni tulajdonságokkal bírhatnak.
Az antocianin, amely az eper élénk színét adja, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A szamócában található antocianin növényi vegyületek segíthetnek csökkenteni a gyulladást. Egy klinikai vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az eper fogyasztása segíthet csökkenteni a vércukorszintet és a gyulladást, különösen, ha az étkezést követő két órán belül fogyasztják. Ezért érdemes ebéd és vacsora között egy kis epret nassolni.

7. Az eper jótékony hatással van a bélrendszerre

Az újabb kutatások azt is sugallják, hogy az eper erős prebiotikus hatással rendelkezik a bélben, A Journal of Nutritional Biochemistry 2019. áprilisi kísérletének eredménye arra utal, hogy az eperben található polifenolok valószínűleg prebiotikus hatással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy elősegítik a jótékony probiotikus mikrobák növekedését a bélben. A kutatók összefüggést találtak a szamócában található antocianinok és a prebiotikus tulajdonságok között is, ami kétirányú kapcsolatra utal a hasznos antocianinok és a bélflóra között.
Bár kevesebb a humán tanulmány, a meglévő kutatások egy része ígéretes lehet. A Nutrition Research 2021 januárjában közzétett klinikai vizsgálata megállapította, hogy a kaliforniai eper mindössze hat hét alatt növelte a jótékony bél-mikroorganizmusok számát. Az eper gyulladáscsökkentő hatása a bélrendszerben is megmutatkozik. A Nutrition Reviews 2018 januárjában megjelent áttekintése szerint az eper antioxidánsai egyidejűleg csökkentik a bélgyulladást és az immunrendszert.