Borisz Bolotov az „ukrán Einstein": villamosmérnök, polihisztor. Világnézet és rendszerszemlélet nélkül nem lehet gyógyítani. Terjedelmes könyvében a filozófiától az atomfizikáig, a botanikától a gyógyításig sok minden szerepel. Bolotov a Mengyelejev-féle periódus rendszert is „átépítette", víz égetésével fűti a házát.

Első szabály: az öreg és a fiatal sejtek arányának megváltoztatása
A bőrön végzett különleges spektroszkópiai vizsgálattal kimutatható, hogy amíg egy 10 éves gyerek bőrén 10% az öreg sejtek aránya, egy 50 éves emberén 50% körül van. A spektrumon jól láthatóak a cukor, a kreatin, aceton, fenol, glicerin vonalai, amelyek a fiatal bőrre nem jellemzőek. Hogyan lehet ezen segíteni? Ki kell vezetni a szervezetből az elöregedett sejteket, ki kell őket cserélni. Bolotov megfigyelései szerint a gyomor emésztőnedvei (napi 8-9 liter) az emésztőcsatornában 98%-ban felszívódnak a vérbe, és képesek megemészteni az elhalt, illetve elváltozott, beteg sejteket ugyanúgy, ahogyan azt a gyomorban teszik. (A krokodil gyomornedve egyenesen az erekbe kerül! A farkas rágás nélkül, szőröstől-bőröstől nyeli le az áldozatát.)
A pepszin és a sósav együtt igen erős lebontó hatású. Gyomornedv akkor is keletkezik, amikor nincs hústartalmú étel a gyomorban. A gyomornedv a szervezet természetes gyógyszere, akár a rák ellen is. Persze az epe és a tripszinek is részt vesznek a szervezet megtisztításában, de egyelőre erről nem beszélünk.
Minek nekünk idegen pepszint bevennünk, amikor sokkal egyszerűbb a saját gyomornedv termelésünk fokozása. Ehhez elegendő étkezés után 5-30 perccel a nyelvünk hegyére helyezni egy csipet sót (0,1-0,3 gramm) azt elszopogatni és lenyelni. Ettől a parányi mennyiségtől nem lesz semmi bajunk! Az ókori görögök is így csináltak, sót szopogattak étkezés után.
A gyomornedv-képződést serkenti a só mellett a lándzsás útifű levél, kapor, füge, hús, tojás, tejtermék, gomba, algák, savanyú káposzta. Mindent meg kell kicsit sózni, még a csicsókát, répát, almát, dinnyét is. Miből legyen sósav só nélkül? A fűszerek is serkentik a gyomornedv-képződést. Különösen egészséges a kovászolva savanyított zöldségek fogyasztása (például a savanyú káposzta). A szervezet megfiatalítása persze elég hosszadalmas feladat.



Második szabály: a salakanyagok átalakítása oldható sókká
A testünkben a vesén kívül a húgyhólyagban, a kötőszövetekben, az epe utakban, csontokon, és az erekben is sok só, illetve salakanyag gyülemlik fel. Legveszélyesebbek az oxidáció melléktermékei - a salak szó is az égés melléktermékére utal.
Az oxigén nem válogat. A kötőszövetek elsavasodnak, és törékeny salakká alakulnak. Savak segítségével lehet megszabadítani a szervezetet a salakanyagoktól. A sav nemcsak a salakra hat, hanem bizonyos sókra is, mint például a kalcium hidroxil apatit, amit a halál ásványának is neveznek. Veszélytelen savat, például ecetsavat célszerű használni. Bolotov azokkal a szerves savakkal foglalkozott, amelyeket az állati eredetű mikroorganizmusok termelnek savas közegben.
A salakok sókká alakítására az oxigéndús közeget vizsgáltuk meg. Az oxigén éget, de egyúttal az oxigéndús erjedés olyan savakat állít elő (például az ecetsav), amelyek feloldják az égés melléktermékeit. Hát nem csodálatos? Ecetsav, aszkorbinsav, palmitinsav, sztearinsav, citromsav, tejsav, nikotinsav, szénsav, hangyasav...
Kovászolni, éleszteni, erjeszteni kell minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, tejet. Kefir, túró, bor, sör, kenyér, savanyú káposzta, kovászos uborka, mind jó. Az emberi szervezet azokat a savakat kedveli, amiből felépül. Ezért is különösen jó például az ecetsav. Ecetet lehet keverni a teába, az aludttejbe, a levesekbe. Változatos savakat kell használni. A savas „diéta" alatt kerülni kell a növényi olajokat, amelyek erős epehajtók, és lassítják a salakok átalakítását oldható sókká. Az ételben a húsfélék és a halak domináljanak, de jó a tojás és a gomba is. Étkezés után el kell szopogatni egy csipet sót, ez még a teázásra, kávézásra, sütizésre is vonatkozik. A só segíti a savas emésztőnedvek és a sósav termelését. A sósav is oldja a hidroxil apatitot.
A savasítás alatt keletkezett sók egy része kivezetődik a szervezetből a vizelettel és az izzadással. Az oldhatatlan sókkal viszont még foglalkozni kell. Erről szól majd a harmadik szabály. De még annyit a második szabályról, hogy a sav csak akkor hatásos, ha találkozik a salakkal és a halál ásványával. Ehhez javítani kell a folyadékok áramlását! Fizikai munka, mozgás, torna, masszázs.



Harmadik szabály: az oldhatatlan sók kivezetése
Sokféle só van bennünk, de most a vérplazmában nehezen oldódó, a szervezetben felhalmozódó sókat vizsgáljuk. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem távoznak - főleg a lúgos, ásványi és zsíros sók, úgy mint urátok, foszfátok, oxalátok. Ezeket a „hasonlót a hasonlóval" módszerrel lehet feloldani.
A nehezen oldható lúgos sók (mint oxalát, foszfát, urát) erős lúg (epe és tripszin) és gyenge sav (felhígult, lereagált gyomorsav) neutralizációjakor keletkeznek. A lúgos sókat lúgos teával lehet feloldani. Olyan lúgokat kell ilyenkor bevinni, amelyek nem veszélyesek. A növényekből főtt teák ilyenek. Nitrogéntartalmú alkaloidák vannak bennük.
Milyen teákat igyunk? Például egy 1-2 hónapos napraforgó gyökér tea kúra nagyon sokféle sót vezet ki a szervezetből. Hasznos lehet a fekete retek leve is. Vigyázni kell vele, mert erős epehajtó. Amikor lúgos folyadékot viszünk be, kerülni kell a sós halat, a savanyú, vagy erősen fűszerezett ételeket és az ecetet. Az étel legyen kellemesen sós! Főleg növényi alapú ételeket kell enni (kevesebb hús és tejtermék!).
Hasznos a petrezselyem gyökér lé, torma, martilapu levél, csicsóka.

Negyedik szabály: az immunrendszer erősítése
Ennek a szabálynak az elméleti alapja a párosság elve. Minden dolognak van párja, ellentéte. A pár két tagjában van valami közös, van valami ellentétes. Elektron-pozitron, kation-anion, állati eredetű sejtek (ÁES) - növényi eredetű sejtek (NES), kezek - lábak, szemek, agyféltekék. Ne menjünk bele jobban a részletekbe, de vegyük észre, hogy a párosság elve az egész természetben jelen van, a mikrovilágtól egészen az ember és az állat biológiájáig.
Az embernek két érrendszere van, mert a nyirokrendszer is érrendszer. A nyirok „kék" színű vér. A vörös vér hemoglobin magjában vas van, a nyirokban a hemocianinban pedig réz. Két emésztőrendszerünk van. Az egyik a savas gyomor a sósavval és pepszinnel, a másik a lúgos patkóbél az epével és a tripszinnel. Sejtszinten a párosság elve azt támasztja alá, hogy tekintet nélkül a sokféle sejtre, a természetben két sejtforma létezik: állati eredetű sejtek (ÁES), növényi eredetű sejtek (NES).
Tehát a természetben vagy növényi eredetű sejtek vannak, vagy állati eredetű sejtek. Harmadik forma elméletileg sem létezhet, mivel csak két fajta energiahordozó van a természetben. Egy felmelegített test főleg fotont és elektront sugároz ki. A fotonok energiája szükséges a fotoszintézishez (NES), az elektronok (ionok) energiája pedig szükséges a béta-szintézishez (ÁES). A fotoszintézis és a bétaszintézis a második generációs kémiához tartoznak. A vegyi reakciók a fotoszintézisnél KeV szinteken zajlanak, míg a szokásos kémiában eV (elektron Volt) szinteken. A fotoszintézis és béta-szintézis során is a nitrogénből oxigén és szén keletkezik. A fotoszintézisnél az oxigén egy része kikerül a szabadba. Ezen kívül kiszabadulnak elektronok is néhány KeV energiával. A fotoszintézisnél gamma kvantumok is mérhetők, például a kékes-zöld moszatoknál. Ezek a „termikuson túli" elektronok fékezéséből adódnak, MeV töredékének megfelelő energiával.


Fotoszintézis közben a NES-ek általában alkaloidákat, glikozidokat, zsírokat, cukrokat, cellulózt, lignint, keserű anyagokat, szaponint és más lúgos irányultságú anyagokat termelnek. Az alkaloidák, durván mondva a növényi fehérjék összetevői. A növények világa lúgos irányultságú világ. A fotoszintézis lúgokat és lúgos közeget hoz létre. A NES-ek ezért képesek lúgos közegben élni, míg számukra a savas közeg semlegesítő hatású. Ha nőnek is növények savas közegben, növekedésük nehézkes. Béta-szintézis során az ÁES-ek általában aminosavakat, glukozidokat, glikogéneket, zsírokat, cukrokat (például a méz, a tejsavó), cellulóz-szerű kötőszöveteket, a ligninhez hasonló kollagént, a növényi magvak fehérjéihez hasonló fehérjéket (tojásfehérje) termelnek. Az ÁES-ek aminosavaiból épülnek fel az állati fehérjék, amelyeket nitrogéntartalmú, savszerű anyagok. Az ÁES-ek savszerű anyagokat termelnek, oxidálják (savasítják) a közeget. Lúgos közegben az ÁES-ek élete igen nehéz, mivel a lúgos közeg semlegesíti a létezés rendszerét, és leállítja a fejlődést. Tehát a fotoszintézis és a béta-szintézis olyan folyamatok, amelyek az élet két formájához vezetnek. Ez a két forma megfelel a párosság elvének, azaz hasonló és egyben ellentétes.
Megértve az élet alapformáit, képesek vagyunk felelni ezen fejezet kérdéseire. A betegséget okozó szervezetek szintén sejt szerkezetűek (természetesen ez nem szükségszerű), tehát van burok, mag és protoplazma. Tudnunk kell, hogy a betegség okozói milyen formájú élethez, sejthez tartoznak. A betegség okozóira is érvényes a párosság elve. Az állatokat és az embert megbetegítő szervezetek hasonlóak és ellentétesek a növényeket megbetegítő szervezetekkel (organizmusokkal). Könnyű felismerni, hogy az állatokat és embereket megbetegítő organizmusok az NES-ekhez tartoznak, míg a növényeket megbetegítő organizmusok az ÁES-ekhez tartoznak. Ha valamilyen betegségről beszélünk, feltételezzük, hogy behatolt, hatott az élet másik formája. Másképpen nem is lehet, hiszen nem létezik az élet harmadik formája. Flóra és Fauna van csak. A latin szótár szerint a flóra a virágzóak életére utal, míg a fauna az élők életére utal.
Az emberben lévő rákos sejtek a NES-ekhez tartoznak. Az ÁES-ek és a NES-ek külsőleg nem különböznek egymástól. Burok, mag, protoplazma. Hasonló a protoplazmájuk, de viszont más a protoplazma színe. A hemoglobin vörös (a porfír magban vas van), a chlorofill zöld (a porfír magban magnézium van). A magnézium adja a zöld színt. A nyirokrendszerben a hemoglobint hemocianinnak hívják, és réz van a porfír magokban. Ezért kékes a színe.
Az ember elméletileg sem lehet beteg ÁES-től. A növényre ugyanez igaz...
Az emberben lévő rákos sejtek növényi eredetűek, de állatai eredetű sejtekből alakulnak ki. Ezért a sejtburok állati eredetű, azaz nem cellulóz. A rákos sejt magja elváltozott, protoplazmája is eltér az ÁES-ektől. A porfír magban a vas helyére lúgos fémek kerülnek. Ezért a rákos emberi sejt a fotoszintézis hatására fejlődik (Hasonló dolgokat olvastam a rákról Kirill Lanszkojnál a www.revici.ru weblapon.)

Egy hipotézis:
Az 1920-as, 1930-as években lefolytatott kutatások szerint a rákot okozó/kórokozó toxin fotokémiai hatásmechanizmussal rendelkezik. Elektromágneses kisugárzása megváltoztatja a környezetében levő, vele rezonálni képes emberi szerves molekulák összetételét, képes az atomok közötti kötések vegyértékének a megváltoztatására/az elektronok kibillentésére. Az anaerob toxinnak az emberi szervezetben él az aerob ikertestvére, amit próbál átprogramozni. Az egész történet kulcsa a vastagbélben termelődő guanidin, melamin, amit az egészséges ember visszaalakítja cianamiddá a mellékpajzsmirigy segítségével. A rákos sejtek az egészséges ember vérplazmájában nem életképesek. Nem operálni kell, hanem diétázni, javítani az emésztést és a vérkeringést. Meg kell tisztítani a vastagbelet. Az adott toxinnál erősebben sugárzó anyagból lehetséges antitoxint előállítani, ami visszakényszeríti az elektronokat a helyükre.
Fordítva, a rákos növényi sejt magjában a magnézium helyett vas, kobalt, réz van, azaz olyan mikroelemek, amelyek az állati eredetű sejtek élettevékenységére jellemzőek. A nyírfán kifejlődő rákos daganat, a „csága gomba" savas, aminosavas közeggel rendelkezik. A rákos daganat az emberben lúgos és lúgosítja környezetét. A növényeket rothadó állati eredetű sejtekkel trágyázzák. Ezek lúgos közeget hoznak létre. Ugyanígy az embernek nagyon egészséges a „rothadó növényekből" készült savanyított táplálék. A kovászosítás, élesztés az egészség és a hosszú élet egyik titka. Savanyú káposzta, kelt tészta, kovászos uborka, savanyított tejtermékek. A növények savanyítása feltételezi az olyan ÁES-ek hozzáadását, amelyek a növényi sejteket minél hatékonyabban dolgozzák át.
Az élesztőt az állatok gyomor-bél traktusából nyerik. Más-más gabonához más-más élesztő illik. A zablisztet a ló gyomor-bél traktusából kinyert élesztővel kell éleszteni, a búzalisztet a juhból kinyerttel. Hagyni kell jól megkelni a tésztát. A jó kelt tészta egyenértékű a hússal! A babfélék és a kukorica feldolgozására a vaddisznóból nyert élesztő ajánlatos. (A józan ész alapján!). Savanyításra kiválóak a tejsavtermelő baktériumok. Az elkészítés módjától függően híg, vagy szilárd végterméket kapunk. Például egy 3 literes befőttes üvegbe borsót szórunk, 1 kanál sót és 1 pohár cukrot teszünk hozzá, felöntjük tejfölös vízzel, vagy tejsavóval, akkor 2 hét alatt erjesztett száraz borsót kapunk, ami nyersen ehető. Ledarálva fasírtot lehet belőle sütni. Erősíti a májat, csökkenti a koleszterint.
Ha helyesen és racionálisan savanyítjuk a növényeket, gyümölcsöket, vagy leveleket, magvakat, terméseket, és változatos formában esszük, elérhetjük, hogy teljesen védettek legyünk a fertőző betegségekkel szemben. Savanyú, megfelelően sózott közegben a növényi sejtek elvileg sem fejlődhetnek. Más-más szerv gyógyításához/savasításához más-más növényt kell felhasználni. A zabot lépfűnek is hívták, mert jó a vérképző rendszerre, a lépre. A nitrogéntartalmú növények, például a babfélék jók a májra, a keserűk a hasnyálmirigyre. Ezért ha előre ismert, hogy melyik szervre irányul a gyógyítás, úgy a megfelelő növényből készült kovász, kenyér, fűszerek előnyösebben fogják savasítani (oxidálni) a megfelelő szervet. A szervezet túlsavasítását el kell kerülni! De ha ég valakinek a gyomra, nyugodtan igyon ecetes vizet! De elég, ha 1-2 csipet sót tesz a nyelve hegyére és elszopogatja. Több gyomorsav termelődik és a gyomor epe által történt irritációját legyőzi...

Ötödik szabály:
a betegségtől legyengült szervek helyreállítása
Ez a szabály a közömbösség elvéből indul ki. A Hold a Föld körül különböző pályákon is keringhetne. Ha valaki egyszer áttolná egy másik pályára, utána azon keringene. Az is jó. Hány méh van egy rajban, hány sejt van egy szervezetben, vagy egy szervben, ez mind közömbös. Ha lecsökken a sejtek száma, a szerv nem lesz képes ellátni a feladatát, de a közömbösség elve meggátolja, hogy optimális méretűvé fejlődjön. A sok sült növényi zsírtól elhal a vese sejtjeinek nagy része. A maradék nem tudja biztosítani a vér homeosztázisát, megnő a vérnyomás, fejfájások jönnek elő, szívműködési zavarok lépnek fel. A vese a közömbösség elve miatt nem tudja, akkor most növelje a tömegét, vagy csökkentse. Ezért a túlterheltség ellenére a tömeg változtatása nélkül folytatja a munkát. Egy nap éppen annyi új sejt keletkezik benne, amennyi meghal. Az orvos szemszögéből nézve a vese a közömbös egyensúlyi állapotban van, mint egy kő az úton. Ha nem tolod el a követ valamilyen erővel, végtelen ideig ott lehet az úton. Az ilyen típusú elváltozás gyógyíthatatlan betegséggé válik, mivel nem létezik, és nem létezhet olyan gyógyszer, amely képes lenne a vese sejtjei számának megnövelésére. Az ilyen típusú betegségeket „elállítódási", „eltolási" betegségeknek nevezzük. Vissza kell állítani, vissza kell tolni!
A természetnek mindegy, hogy az adott ember élő, vagy halott. Az adott embernek viszont nem mindegy. Nemhogy halott, beteg sem akar lenni. A természet közömbössége nem közömbös az embernek. Ezért az ilyen betegségeket az ember saját akaratából kell, hogy meggyógyítsa. Ha egészséges akarsz lenni, tegyed magad egészségessé!
A természetnek közömbös a te közérzeted. Lássuk, hogyan lehet a túlságos izzadást, amit a vese szövetek részleges elhalása okoz, meggyógyítani. A felfázott vesék gyógyítása a következő. Egy órával szaunázás (orosz fürdő) előtt meg kell enni tíz deka főtt állati vesét, utána 10-15 perccel a szaunázás előtt meg kell inni fél-egy pohár izzasztó kvászt. Ha a bőr rosszul izzad, be kell dörzsölni mocsári molyűző teával.
Nyírfa levélből, hársfavirágból, bodzavirágból is lehet izzasztó teát főzni. Izzadás közben a vesék részben pihennek, van idejük saját sejtjeik szaporításával foglalkozni. A vérben benne lesznek az ehhez szükséges alapanyagok. Zuhanyozás, vagy hideg fürdő a szaunázás után nem tanácsos, mert elvész az izzadás haszna. Előtte viszont tanácsos zuhanyozni. Ha az izzasztás után gyorsan lehűl a bőr, visszaszívódnak a bőrbe a rajta levő „piszkos" anyagok. Látható, hogy az izzadást még erősebb izzasztással gyógyítják. Kutyaharapást a szőrével. Heti egy procedúra elegendő. Eltűnnek a panaszok, a szervezet megerősödik. Csak tenni kell érte valamit!
Elállítódási betegség a máj cirrózis is. Elfajulnak a máj sejtjei. A közömbösség elve nem foglalkozik azzal, meg akarja-e magát gyógyítani az egyed, vagy nem. Tök mindegy! A cirrózist a fentiekhez hasonló módon (főtt máj elfogyasztása után) izzasztással lehet kezelni. Az izzasztás befejezése után a bőr mindent beszív, ami a felületén van. Krétával, vagy halolajjal kevert tejsavóval kell bedörzsölni a bőrt. A máj ilyenkor részben pihen, a táplálék a bőrön át lép be a szervezetbe. A bőrön át táplálás után ecettel kell dörzsölni a bőrt. A máj elég bonyolult. Orvosi felügyelet tanácsos.
Szívgyengülés gyógyítása hasonló. Itt főtt szívet kell enni, és Bolotov kvászt kell inni. Az izzasztás után masszázs jön. Masszázs alatt a szív részben pihen, hiszen részben a masszőr keringeti a vért. Az izmok keringetik, hajtják előre a vért. 10-20 kezelés. Napi 0,1 gramm szürke repcsény fogyasztása ezen kívül ajánlott. Ez egy keserű növény. Serkenti a hasnyálmirigy működését, az inzulin termelését. Az inzulin bontja le az összetett zsírokat és cukrokat, segít a szív táplálásában. Szív gyógyításakor tilos növényi olajat fogyasztani. A növényi olajok könnyen oxidálódnak levegőn is és a szervezetben is, és mérgező „olajfestékké" válnak. Sózott disznózsíron, vagy olvasztott vajon kell a krumplit, a húst sütni.
Tüdő elállítódás is gyógyítható a fenti módszerrel. Itt oxigénezett vízben, víz alatti masszázst alkalmaznak. A kezelés után Bolotov kvászt kell inni.

Elállítódási betegségek az emésztő csatornában (tápcsatornában, gyomor-bél traktusban) is előfordulnak (Ezekben az esetekben nem kell pacalt, belet enni! Más a megközelítés.) Ezek az alapbetegségek. Ezekből keletkezik a többi betegség. A gyógyítást helyes mindig a gyomor-bél traktus gyógyításával kezdeni. Ez általános megállapítás.
A stressz nagyon gyakran beleavatkozik az emésztés folyamatába. Képzeljük el, folyik a gyomornedve termelés és hirtelen nagyon megijed valamitől az ember. Ha lenyeltük az ételt - harmónia esetén - a savanyú emésztőnedvek megfelelő trigger jelek megjelenés után lépnek be a gyomorba. Folyik az emésztés, és amikor csökken a gyomornedv koncentrációja, kinyílik a pilorusz visszacsapó-szelepe és a patkóbélbe kerül a táplálék, ahol folytatódik az emésztés. Ott már lúgos közegben (epe és tripszin).
A stressztől viszont ennek a bizonyos szelepnek a gyűrűs izmai ellazulnak. Előfordulhat, hogy az erősen savas gyomornedv kerül a patkóbélbe és szétmarja. Legsúlyosabban maga a szelep károsul és innentől kezdve nem fog hermetikusan zárni. Hasonlóan az epe és a tripszin is bekerülhet a gyomorba és marni fogja azt. Tudva azt, hogy a stressz milyen károkat okozhat, meg kell védeni ilyenkor a gyomor-bél traktust a saját emésztő nedveitől. Egy pohár aludttej, egy pohár hideg víz. Hányinger esetén a pohár vízbe egy kanál 9%-os ecetet kell tenni. A nyelv hegyére téve el lehet ilyenkor szopogatni 1 gramm sót, és ahogyan feloldódik, a vízzel meginni. Ha már megvannak a stresszes helyzetek következményei, akkor az elállítódás betegséget kell gyógyítani. Egy időre ki kell vonni a gyomorból a gyomornedveket, a patkóbélből pedig az epét és a tripszint (a tripszin a hasnyálban van!). Le kell lassítani az emésztőcsatorna falát károsító folyamatot, hogy a fal regenerálódjon.
Hogyan? Ez egyszerű. Mosott, hámozott zöldségből és gyümölcsökből gyümölcscentrifugán ki kell préselni a levet. A keletkező szilárd anyagból, azaz a préselményből a tenyerünkön kis golyócskákat gyúrunk, és éhgyomorra, rágás nélkül lenyeljük. 2-3 evőkanálnyi babszemnyi golyócskát kell lenyelni egy alkalommal. Minden étkezés előtt hasonlóan kell eljárni. A lét meg kell sózni, legalább 2-3 órát állni hagyni szobahőmérsékleten, és meginni - akár éjszakára is meg lehet inni. De meg levet kvászosítani is. Ezek a préselmények negatív potenciállal rendelkeznek. Ez mindaddig megmarad, amíg a rostok a levegő ionizált elemeit magukba nem szívják (Néhány hét, a hűtőben. De legjobb a friss préselmény). A friss préselmény 10-30 eV potenciállal rendelkezik és képes a fém- és nehézfém ionokat (plusz a rákkeltő anyagokat, szabad gyököket.) magába szívni a gyomorfalból és a patkóbél szelepéből. (Lehet, hogy a szöveg anatómiailag nem pontos, lehet, hogy valamit rosszul fordítok. A lényeg a rendszertechnika. A savas gyomor és a lúgos patkóbél között kell lenni egy jól működő szelepnek, amit tisztán kell tartani.). A préselmény nemcsak megköti a gyomornedvből keletkező só jellegű lerakódásokat, fontos ballaszt anyag a bélnek, amely képes az egész bélcsatorna nyálkahártyájának regenerálására. Hogyan találjuk meg a megfelelő lekötő anyagot, azaz préselményt, amelyben a pektin tartalom is magas lenne, és más egészség visszaállító tulajdonsággal is rendelkezne? Az élettapasztalat szerint legyengült és alacsony vérnyomású szervezeteknél, ahol gyakran a végtagok is hidegek, káposzta, sóska, útifű,... jöhet szóba. Magas vérnyomás esetén cékla, málnalevél, hársfalevél, martilapu virág és levél, bodzavirág jöhet szóba. Cukorbetegség esetében „vízi bors", gyermekláncfű, cikória, mustár, kőrislevél ... Gyomorégés esetében nagyon jó a sárgarépa és alma préselmény. Tüdő problémánál fekete retek. Ez utóbbi az epeutak kőmentesítésére is jó. A cékla préselmény elveszi az étvágyat, kövérségnél jó. Étvágy nélkül tilos enni, mert nincs emésztőnedv! Ha nehéz a golyócskák lenyelése, be lehet tejfölözni.
Tehát az ötödik szabály nagyon fontos a gyomor-bél traktus visszaállítása szempontjából. Naponta 8-9 liter emésztőnedv keletkezik. Rostos, pektines préselményekkel 3-5 nap alatt meg lehet tisztítani a vért. A préselmény ajánlatos egészségeseknek és betegeknek is.

forrás: Borisz Bolotov: Lépések a hosszú élet felé, avagy a hosszú élet kvintesszenciája (erősen kivonatolt írás)
https://www.beztabletok.ru/images/stories/beztabletok/bolotov/about.htm