Szeptember hónapban beköszönt az ősz! A hónap első napjaiban többnyire még rövid ideig tart a nyár, esetleg a kánikula, amit felvált egy csendesebb nyárutó. Várhatóan így alakul a hónap időjárása ez évben is. Komolyabb enyhülésre és esők érkezésére szeptember közepétől számíthatunk, akkor sem sokra. Továbbra is meleggel és a szárazsággal kell számolnunk! Ebben a hónapban főként a kártevőkre kell koncentrálni figyelmünket. 


Ha megjön az eső, a gombás és baktériumos betegségek támadására is számítatunk. Egyes növények főleg a szőlő, a kései gyümölcsök és a kései zöldségek termése ebben az időszakban érik be, amit erősen leronthat bármilyen kialakuló betegség, károkozó, vagy élősködő. A védekezésen túl a még zöldellő évelőknél , a fáknál és a cserjéknél gondolnunk kell a növényeink jövő évi termését megalapozó fokozott tápanyagigényére is! A gyümölcsfák ekkor képezik a következő évi termőrügyeket. Az ekkor megtörtént kártétel hatása sok esetben áthúzódik a következő évre. A kialakult kártétel megfékezése többszöröse erőfeszítést kíván, mint a megelőzés. Ezért fokozott figyelemmel szemléljük növényeink beérését és telelőre fordulását. Ne feledjük, a biológiai hatóanyagú szerek elsősorban a megelőzésben hatékonyak! Fokozottan kísérjük figyelemmel az időjárási és a növényvédelmi előrejelzéseket is!

Aktuális teendők

Szeptemberben:
Általános érvényű, hogy ebben az időszakban a legcélszerűbb a talajerő utánpótlás és a talajkondicionálást elvégezni!
A talajszerkezet javítására és a szármaradványok lebontásának gyorsítására megfelel 0,3-0,5 dl Natúr Biokál® 01/m² dózisban.
Komolyabb tápanyagpótlásra és a talajban már meglévő, de a növények számára felvehetetlen kötésben lévő tápanyagok jobb feltárására és a talajélet jelentős serkentésére javaslunk 0,7-1,2 dl Natúr Biokál® 05/m² dózisú kezelést.
Fáink jövő évi hajtásnövekedését is most alapozhatjuk meg a Natúr Biokál® 03 tápkockák alkalmazásával. A fa korától, nagyságától és a talaj szerves-anyag tartalmától függően 2-8 db tápkocka fánként.
Növényeink ápolásában fokozatosan csökkennek a teendők!

• Alma, birsalma és körte: a hónap során a télieknél egyszer kell permetezni, 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal, lisztharmat, varasodás, és almamolyok ellen. Amely fajtáknál már megtörtént a szüret (főleg a nyári almáknál), ott ez a kezelés elhagyható.
• Bab: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Barackok: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Borsó: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Cseresznye: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Hagyma: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Káposzta: a kései ültetésűeket és a kései fajtákat a hónap során egyszer a hónap első dekádjában kell permetezni 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal, káposztalégy, földibolhák, káposztalepkék, bagolylepkék és levéltetvek ellen.
• Málna: a hónap során a folyton termők is befejezik a termésérlelést. A szüret és a lemetszett vesszők eltávolítása után egyszer kell permetezni 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal, vesszőszúnyog és vesszőbetegségek ellen.
• Paprika: a hónap során egyszer permetezzünk a hónap első dekádjában, 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal, talajlakó kártevők, hernyó kártevők, levéltetvek, takácsatkák és gombás betegségek ellen, továbbá fűszerpaprikánál a festéktartalom emelése végett.
• Paradicsom: a hónap során egyszer, a hónap első dekádjában, permetezzünk 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal talajlakó kártevők, hernyó kártevők, levéltetvek, takácsatkák, baktériumos betegségek és gombabetegségek ellen.
• Petrezselyem és sárgarépa: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Ribizke: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Szamóca: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Szilva: a hagyományos művelésmód esetén e hónapban általában nem kell kezelni
• Szőlő: a hónap során egyszer, a hónap elején permetezzünk 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal főként a szürkepenész ellen.
• Uborka: a hónap során egyszer, az első dekádban, permetezzünk 10%-os koncentrációjú Natúr Biokál® 01- permetanyaggal; lisztharmat, fenésedés, baktériumos levélfoltosság, talajlakó kártevők, takácsatkák és üvegházi molytetű ellen.
Somogyi Zoltán
Alisca Agro Kft.
web: www.biokal.tuti.hu
vagy www.biokál.hu

KÖZÉP- és NYUGAT MAGYARORSZÁG
Somogyi Zoltán
Levelezési cím: 1164 Budapest, Olló u.26.
Tel.: +36-70-6314643
E-mail.: biokal.forgalmazas@gmail.com

KELET MAGYARORSZÁG
Sárosi István
Levelezési cím:
4531 Nyírpazony Árpád u 69.
Tel.: +36-30-4579090
E-mail.:
biokal.forgalmazas.kelet@gmail.com

  (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!