Enyhébb volt a tél, ugyanakkor lassabban, vontatottan és főleg hidegebben érkezett a tavasz, mint általában, ugyanakkor kora tavasszal jelentős mennyiségű csapadék hullott. Ez a speciális időjárás kedvezett sok ellenfelünk (gombák, élősködők, kártevők… stb.) áttelelésének és a szokottnál erősebb tavaszi térnyerésüknek. A talaj hidegebb, tömörödöttebb, levegőzetlenebb maradt, mint más tavaszokon, esetleg szerkezet nélküli sárrá változott. Elszaporodtak az ezt kedvelő növények, mohák, zuzmók, algák stb. Ellenük is eredményesen küzdhetünk a Natúr Biokál® készítmények alkalmazásával. Mohásodás megszűntetése a fűben, vagy a vetett herefélékbenElhanyagolt, elmohásodott fű tavasszal.A moha komoly kihívás a pázsitban, a legelő füvében és a telepített herésben is. Aki találkozott már vele, tudja, hogy visszajáró „vendég”. A mostani tavasz időjárása kifejezetten kedvező feltételeket teremtett a mohásodásra, azonban nem csak a hideget és a csapadékot okolhatjuk a moha megjelenéséért, hanem;

•  a talaj elsavanyodását,

• rosszul szellőző talajt (rossz levegő víz arány),

• tömörödött a talajszerkezetet,

• a talajra vetett árnyékot, ami miatt az hideg és nem tud soha kellőképp felszáradni, továbbá

• leállt, vagy lecsökkent a talajbaktériumok tevékenységét, megszűnt a „talajélet”!

A moha irtására legtöbbször vas-ll-szulfátot tartalmazó szereket használunk.  Granulátum formában, legtöbbször pázsit-műtrágyával keverve kaphatók. A kezelésnek ugyanis akkor van értelme, ha a mohairtással egyidejűleg serkentjük a haszonnövény növekedését. A készítményeket mindig a frissen nyírt, vagy kaszált növényzetre szórjuk ki. A moha a kezelést követően néhány napon belül elpusztul, és egy hét múlva gyepszellőztetővel eltávolítható. Ennek rendszeres alkalmazásával a mohásodás tüneteit visszaszorítjuk, de amíg az okait nem szüntetjük meg, addig a moha visszatértével számolni kell.

A megoldás az, hogy a gyep- és a herés kezelésének módján kell változtatnunk azért, hogy az ok megszűnjön. Használjunk talajkondicionálókat legalább egy éven át, a vegetációs időszakban rendszeresen, minden hónapban legalább egyszer. Az év elteltével fokozatosan meg fog változni a  talajszerkezet, az porózussá fog válni. Beindul a talajélet és elkezd a talaj lélegezni. Nem lesz pangó víz a kezelt talajban, ami a moha életfeltételeit biztosítaná.

A Natúr Biokál® készítménycsalád e kezelésekre kimondottan megfelel, hiszen egyszerre kétféle készítményt is kínál hozzá!

• A Natúr Biokál® 05 morzsás szerkezetű szerves alapanyagú, elhúzódó hatástartamú szilárd talajtáp- és talajkondicionáló, ami a tápanyag utánpótláson túl kedvező körülmények teremtésével megnöveli, a talajbaktériumok élettevékenységét. Illatanyagaival riasztja a talajban élősködő kártevőket.

Elősegíti a talajban még kötött állapotban lévő, a növények számára felvehetetlen táp- és ásványi anyagok feltáródását.

• Natúr Biokál® 01 szerves alapanyagú folyékony talaj- és növénykondicionáló permetanyag, ami a tápanyag utánpótláson túl jelentős gombaölő hatással is rendelkezik, riasztja a  kártevőket, továbbá jelentősen növeli a növények növekedő- és ellenálló képességét,  valamint a vetőmagok csírázási erélyét. Általában a keléstől a virágzás kezdetéig és a lemosó permetezésekre alkalmazzuk, de nagyon hatékony a talajkondicionálásban is! Hatóanyagaival táplálja a talajbaktériumokat, lúgosságával mérsékli a talaj savanyodását és huminsav tartalmával javítja a talajszerkezetét. Huminsav tartalmával a szerkezet nélküli  „port” morzsává ragasztja! Rövidebb hatástartamú, de erélyesebb anyag, ami a növényre és a talajra egyszerre, egyidejűleg hat.

Mindezek figyelembevételével kialakítottunk egy eredményes technológiát az elmohásodott gyepek és herevetések rendbehozatalára.Röviden és vázlatosan:

Jól fejlett tavaszi növedék1. Vágjuk le a növényzetet a fajtához illő tarlóméretre.

2. Végezzük el a fentebb írt vas-l l-szulfátotos kezelést a gyártó utasítása szerint.

3. 7-10 nap múlva szellőztető géppel, vagy gereblyével szellőztessük a tarlót, egyben távolítsuk el az elhalt mohát.

4. Szórjunk az ültetvényre Natúr Biokál® 05 morzsás talajtápot a talaj tápanyag-ellátottságától függően 0,5-1,5 dl/m2 dózisban, szükség szerint a felülvetés vetőmagjával keverve egy menetben, majd sekélyen dogozzuk be azokat. Ha van rá mód, öntözzünk.

5. Néhány nap, de legkésőbb egy héten belül permetezzük meg a növényzetet 10 %-os töménységű Natúr Biokál® 01 permetanyaggal. Jusson belőle bőségesen a talajra is!

6. A permetezést ismételjük meg 2-3 hetente, igazodva a kaszálások időpontjához is.

7. Az első kezeléstől számított két hónap múlva ismételjük meg a Natúr Biokál® 05 morzsás talajtáppal való kezelést az alapkezelés felének megfelelő dózissal.Ha elszánta magát arra, hogy inkább  a talaj gyógyításának fog neki, mintsem az állandó  mohairtó rabszolgamunkának, akkor itt meg  tudja rendelni a Natúr Biokál® készítményeket:Somogyi Zoltán

1164 Budapest, Olló u.26.

Tel: +36-70-6314643

Email: biokal.forgalmazas@gmail.com

Web: www.biokal.tuti.huUtószó: Más, a tavaszi munkákhoz kötött javaslatainkat, technológiai leírásainkat (vetőmagcsávázás, tavaszi permetezések, megkésett facsemete telepítés… stb.) megtalálja a Zöld Újság korábbi számaiban, vagy érdeklődjön Email-en a biokal.forgalmazas@gmail.com címen.

Somogyi Zoltán 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!