Számtalan élelmiszer - a kenyér, a palacsinta, a muffin, rizs és a tészta is - tartalmaz glutént, amire sajnos egyre több ember érzékeny. Manapság egyre több ember lesz allergiás ezt a nehezen emészthető anyagot tartalmazó élelmiszerekre. Ha az alábbi tünetek közül bármelyik jelentkezik, és bizonyos élelmiszerek fogyasztása után hosszútávon is megmarad, érdemes ellátogatni egy allergológus szakemberhez.

1. Ha gyakran kínoz puffadás, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Mivel a glutén egy nagyon nehezen emészthető anyag, az arra való érzékenység legjellemzőbb tünete az állandó puffadás.


2. A lúdbőr jelenléte a karon vagy könyökön. A glutén zavart okoz a zsírsavak normális felszívódásában, ilyenkor a lúdbőr szerű kiütések jelennek meg a karon.
3. Fáradtság, levertség, ködös látás – leginkább akkor jelentkeznek ezek a tünetek, miután glutén tartalmú élelmiszereket fogyasztottunk.
4. Bizonyos autoimmun betegségek kialakulását is okozhatja, ha a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni a glutént.
5. Idegrendszeri tünetek, gyakori labilis állapot, szédülés, kiegyensúlyozatlanság.
6. Hormonális problémák jelentkezése, erős PMS-tünetek, terméketlenség.
7. Gyakori súlyos, migrénes fejfájás.
8. Megmagyarázhatatlan, erős izomfájdalom, krónikus fáradtság.
9. Duzzadt ujjak, ízületek, térd és csípő fájdalom.
10. Szorongás, depresszió, erős hangulatváltozás.
Ha a felsoroltak közül bármelyik tünettel küzdünk már jó ideje, érdemes orvoshoz fordulni a diagnózis felállítása érdekében.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!