Nem csak biokertészeknek, de iparszerű termelőknek is!



Kedves Olvasó!



dspost-53fd8146e1fad_kartoshkaOrszágjárásom során, látva az egyre szebb búzatáblákat, elgondolkodtam, hogy miért nem használja több búzatermelő a Natúr Biokál® készítménycsaládot, miközben annak hatása nagyon hasznos lenne a számukra.

Azt gondolom, a hiba bennünk, „Biokál forgalmazók”-ban is kereshető, mert túl sokat beszélünk az alkalmazásról és alig az eredményekről!

Sorozatunkban korábban is kitértünk már a Natúr Biokál® készítménycsalád termésfokozó hatására, általában egy-egy alkalmazástechnikai leíráshoz kötődően.

Mostani cikkünkben, rendhagyó módon nem egy alkalmazásról, hanem az eredményekről szólunk, a Natúr Biokál® készítmények őszi búza és burgonya terméshozamára és a termés bel tartalmára gyakorolt hatásai bemutatásával.

Különös aktualitást ad a témaválasztásnak, hogy mindkét növénynél épp elérkezett az idő a Natúr Biokál®- lal való kezelésre.



Komoly és mélyreható vizsgálatokat végzett a Litván Mezőgazdasági Egyetem, ma Aleksandras Stulginskis University Kaunasban /Litvánia/ 2004-ben a „Natúr Biokál® 01 növényerősítő hatása az őszi-búza és a burgonya termés hozamára és minőségére” címmel.

Őszi búzában a kontroll mellett négyféle kezelést alkalmaztak:

a) Hektáronként 1 x 10 liter Natúr Biokál® 01 a vegetáció kezdetekor tavasszal,

b) hektáronként 2 x 5 liter Natúr Biokál® 01 a vegetáció kezdetekor tavasszal fele, és kalászosodáskor a másik fele, továbbá

c) hektáronként 1 x 20 liter Natúr Biokál® 01 a vegetáció kezdetekor tavasszal,

d) hektáronként 2 x 10 liter Natúr Biokál® 01 a vegetáció kezdetekor tavasszal fele és kalászosodáskor a másik fele.

Méréseik szerint a terméshozamra az 1x20 literes dózis hatott legpozitívabban, 13,2%-os termésátlag növekedést értek el, míg a minőségjavulásra (bel tartalom-növekedésre) a 2x10 literes dózis hatott leginkább.

Vizsgálták ezen kívül a gabona szárhosszát, szár-szilárdságát, kalászok hosszát, szemek számát kalászonként, szárak számát, ezen belül kalászt hozó szárak arányát és az ezer mag-súlyt. Ezek mindegyikénél is pozitív változás állt be a Natúr Biokál® 01 kezelés, főleg a 2x10 literes dózisú, hatására.



Burgonyában a kontroll mellett szintén négyféle kezelést alkalmaztak:

a) 10 l/t Natúr Biokál® 01 dózissal csávázták a vetőgumót, vetéskor 10l/ha dózissal kondicionálták a talajt, továbbá 10 l/ha dózissal permetezték a növényállományt 15-25 cm szármagassága idején.

b) 20 l/ha Natúr Biokál® 01 dózissal permetezték a növényállományt, annak 15-25 cm szármagassága idején.

c) 2x10 l/ha Natúr Biokál® 01 dózissal permetezték a növényállományt, annak 15-25 cm szármagassága idején és a virágzás kezdetekor.

d) 2x6,7 l/ha Natúr Biokál® 01 dózissal permetezték a növényállományt, annak 15-25 cm szármagassága idején és a virágzás kezdetekor.

Méréseik szerint a 2x10 l/ha dózis hozta a legnagyobb javulást úgy a teljes termés, (21,2% növekedés), mint az áruburgonya (32,4% növekedés) vonatkozásában. A különböző bel tartalmi értékek és mutatók is a 2x10 l/ha dózisú Natúr Biokál® 01 kezelés esetén emelkedtek legjelentősebben.  

 (Valószínűsítjük, hogy még jobb eredményt adott volna egy olyan kezelés, ahol a 2x10 l/ha permetezés mellett egy ültetést megelőző vetőgumó csávázást is beiktattak volna.)

Érdeklődő ügyfeleinknek a részletes jelentést átadju!



A gyártó BIOKÁL INTERNATIONAL Kft. borítóoldali hirdetéséhez kapcsolódóan is röviden ismertetjük a Dráva-Coop Kft. által 2014-ben folytatott kísérlet eredményeit. A 29 ha területű táblából 17 ha volt a hagyományos vegyszeres kezelést kapott kontroll, míg 12 hektáron kiegészítették azt kétszer 10 liter/hektár dózisú Natúr Biokál® 01 kezeléssel.

A kapott eredmények önmagukért beszélnek!

- 16,4 %-os hozamnövekedés, 6,1 t/h-ról 7,1 t/h-ra nőtt a szemtermés mennyisége,

- a sikértartalom megnőtt 20,67%-ról 28,85%-ra, és

- a nyersfehérje tartalom is megemelkedett 12,3%-ról 13,5%-ra!

(A borítóoldalon látható fénykép a kísérleti tábláról készült!!!)



További mélyreható és részletes vizsgálatokat végzett a készítménycsaláddal a Szent István Egyetem (SZIE) és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) Gödöllő, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Mosonmagyaróvár, a Debreceni Egyetem- Agrártudományi Központ (DE ATK) Nyíregyházi Kutatóintézet és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE).

Ezek a vizsgálatok is főleg a Natúr Biokál® készítményeknek a terméshozamra és a minőségre gyakorolt hatását minősítik, de legtöbbjük komoly növényvédő hatásról is beszámol.

Ezekről a vizsgálatokról legközelebbi folytatásokban adunk számot.



Alisca Agro Kft/ Somogyi Zoltán

Lerakat és kiszolgálás:

1164 Budapest, Olló u.26. és

6451 Tataháza Kossuth u. 74

Tel: +36-70-6314643

Email:

biokal.forgalmazas@gmail.com

Web:
www.biokal.n1.hu



 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!