Érdemes elgondolkodni azon, hogy minél türelmesebb vagy, annál jobban elfogadod az életet olyannak, amilyen, és nem akarod folytonosan, hogy a te kedved szerint alakuljon. Türelem nélkül az élet szörnyen reménytelen. Könnyen válsz idegessé, zaklatottá, ingerlékennyé. A türelem a könnyedség és az élet elfogadásának távlatait nyitja meg előtted. Elengedhetetlen a belső béke eléréséhez.

Ha türelmes vagy, szívedet a jelen pillanatnak nyitod meg, még akkor is, ha ez nem kedved szerint való. Ha éppen egy forgalmi dugóban ücsörögsz és lekésed a megbeszélésedet, a jelennek való megnyílás azt jelenti, hogy időben rajta csíped magad, ahogyan gondolatbeli hógolyódat építgeted, mielőtt gondolataid irányítása kicsúszna a kezedből, és gyengéden figyelmeztetheted magad arra, hogy „nyugi”. Ez arra is alkalmas, hogy szusszants egyet és eszedbe jusson, hogy nagyobb összefüggésekben a késés semmiség.

A türelem magában foglalja mások ártatlanságának meglátását is. Mélyre kell tekintened ahhoz, hogy megláthasd az ártatlanságot az emberekben idegesítő helyzetekben is. Ha ezt meg tudod tenni, türelmesebbé és békésebbé válsz, és különös módon azokat a pillanatokat is élvezni fogod, melyek eddig bosszantottak.

A türelem olyan lelki tulajdonság, mely szándékos gyakorlással nagyban fokozható. Lehet öt perces gyakorlással kezdeni és ezt fokozatosan növelni a végtelenségig. Kezdd azzal, hogy azt mondod magadban, „Rendben, most öt percig semmi nem fog izgatni. Türelmes leszek.” Amit felfedezel, az tényleg megdöbbentő. A szándék, hogy türelmes leszel, különösen, mert tudod, hogy csak rövid időről van szó, azonnal megerősíti türelemre való képességedet. A türelem egyike azoknak a különleges tulajdonságoknak, ahol a siker önmagából táplálkozik. Abban a pillanatban, ahogy eléred kis mérföldköveidet – sikeres öt percig tartó türelmet -, akár még hosszabb ideig is lehettél volna türelmes. Egy idő után türelmes emberré is válhatsz.

Ha nyugodt maradsz, és nem hagyod magad felbosszantani és idegesíteni, nyugodtan, de még határozottan tudod mások esetleges bosszantó viselkedését befolyásolni, sokkal hatásosabban, mintha feldühödnél. Ha a gondolataidat egyszerűen a türelem irányába tereled, akkor inkább tudsz a jelen pillanatnak örülni, mintha ideges lennél és állandóan a történtek foglalkoztatnának és mártírnak éreznéd magad. Mi több, a türelem gyakran ragályos, a környezetedben lévők, kollégáid, családtagjaid is megnyugszanak, és magukról rájönnek, hogy téged nem érdemes bosszantani.

A türelemmel céljaidnál tudod magad tartani, még a legnehezebb helyzetekben is. Türelem nélkül ez elképzelhető, hogy egy borzasztó vészhelyzet lenne, melyet csak kiabálással, elkeseredéssel, megbántott érzésekkel és magas vérnyomással lehetne megoldani. Nem éri meg. Ha a gyerekekkel, a főnököddel, egy problémás emberrel vagy nehéz helyzettel kell szembenézned, és ha nem akarsz mindebből nagy ügyet csinálni, remek kezdet, ha türelmedet fejleszted.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!