öko palack hírdetésElszomorító tények a műanyag palackokrólAz elmúlt évtizedekben a kényelmes megoldást ígérő műanyag palackok tömeges megjelenése egy világméretű hulladékszennyezési problémát hozott magával. Bolygónkon közel 150 milliárd liter palackozott vizet adnak el évente, amely szám egyre csak növekszik. A palackok több mint 70%-a sosem kerül újrahasznosításra, hanem hulladéklerakókba vagy az óceánokba jut, ahol amellett, hogy veszélyeztetik a tengeri életet, még az emberi szervezetbe is bekerülhetnek az élelmiszer-láncolaton keresztül. A műanyag palackok lebomlási ideje ráadásul akár a 700 évet is elérheti!

A műanyag palackok és dobozok inni- és ennivalók tárolására sem a legalkalmasabbak. Bár vannak közöttük teljesen veszélytelenek, mások viszont tartalmazhatnak az emberi szervezetre káros anyagokat, és az ezekben tárolt élelmiszer elfogyasztásával egészségkárosító hatásoknak tehetjük ki magunkat.

Környezetünk és szervezetünk károsítása mellett a műanyagok a pénztárcánkat sem kímélik! Amikor ugyanis egy üzlet pénztárában kifizetjük palackozott italunk árát, ritkán gondolunk arra, hogy a letett összeg egy részéből (néhány esetben nagyobb részéből) csomagolóanyagot veszünk. Egy eldobható műanyag flakonért 30-35 forintot fizetünk, az alumínium doboz kb. 50 forintunkba kerül. Utóbbi például drágább, mint a benne lévő sör vagy üdítő önköltségi ára!Mondj nemet a műanyagra!Az elszomorító helyzetre az újrahasznosítás csak félmegoldást nyújt, amely bár mostanra helyenként már egész jól működik, mégsem felejthetjük el, hogy az újrahasznosított műanyag is csak műanyag, a környezetet tehát ugyanúgy terheli.

Az igazi megoldást az jelentené, ha egyáltalán nem vásárolnánk műanyag palackos termékeket, hanem áttérnénk az üvegpalackok használatára. Az üvegpalackok egyrészt nagyságrendekkel többször felhasználhatóak, mint műanyag társaik; másrészt az üveg sokkal alkalmasabb az enni- vagy innivaló tárolására abból a szempontból is, hogy ezekből biztosan nem jut káros anyag a szervezetünkbe. A műanyag palackok iránti kereslet csökkenésével pedig nyilvánvalóan a gyártásuk is mérséklődne.

Felismerve a műanyag palackok óriási környezetkárosító hatását, San Francisco vezetése elsőként mondott nemet az egyszer használatos pillepalackokra. 2014. tavaszán San Francisco rendeletben tiltotta meg az egyszer használatos műanyag palackba töltött vizek közterületen történő árusítását és terjesztését. Ezzel a lépéssel az első olyan nagyváros lett az USA-ban, amelyik ilyen tilalmat rendelt el.A világ első 100%-ig környezetbarát ökopalackjaiA svájci Nature’s Design 2015. februárjában - a németországi Nürnbergben megrendezett BioFach kiállításon - mutatta be a világ első 100%-ig környezetbarát ökopalackjait, a THANK YOU palackokat. A „legjobb új termék” díját megnyerő palackok különlegessége, hogy csak természetes és lebomló anyagokból készülnek, ezáltal nem terhelik a környezetet!

Az új THANK YOU termékcsaládnak négy tagja van: a 0.7 literes és a 0.5 literes palackok, a 0.3 literes palack forró italok számára valamint a 0.3 literes cumisüveg. Ez utóbbi termék a műanyag cumisüvegek után, most végre hiánypótlóként jelent meg hazánkban! A cumisüveg további előnye, hogy forrásban lévő vízben sterilizálható, így biztosítva a tökéletes higiéniát kisbabánk számára.

A THANK YOU termékek kizárólag természetes anyagokból készülnek. Az üveg palack 40 % újrahasznosított fehér üvegből és 60 % kvarchomokból, a fa kupak felelős erdőgazdálkodásból származó bükkfából, a kupak belseje fa biomasszából, a parafa védőborítás granulált parafa kéreg-hulladékból, a gumigyűrű pedig természetes kaucsukból készül.

A palackok emellett vonzó külsővel és bizonyítottan hosszú élettartammal rendelkeznek. A THANK YOU palackokat használva Te is hozzájárulsz a bolygónkon keletkező műanyag szemét csökkentéséhez. Köszönjük, vagyis THANK YOU!A Nature’s Design THANK YOU ökopalackjai megvásárolhatóak webáruházunkban:

www.vitalizal.hu

illetve partnereinknél

(A cikk a Tudatos Vásárlók Egyesületének internetes magazinjának felhasználásával készült.) 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!