Az evés összetartja a testet és a lelket, mondja a népi bölcsesség. Az utóbbi évtizedekben a gazdaságilag fejlett országokban sajnos visszájára fordult ez a mondás. Sok ember a táplálkozással összefüggő betegségektől vagy a túlsúlytól szenved, sőt a helytelen táplálkozás akár az életet is megrövidítheti.

Az egészséges életmód és táplálkozás tulajdonképpen hihetetlenül egyszerű dolog. A zöldségboltok kirakatainak és a piacoknak bőséges választéka mutatja, hogy milyen sokféle és gazdag a zöldségek világa. Kíméletesen elkészítve és frissen fűszerezve minden zöldségből készült étel fenséges. Több zöldségféle nyersen is nagyon ízletes, mint a paradicsom, az édeskömény vagy a fiatal fejes saláta. A léleknek nyújtott kulináris élvezetek mellett a zöldségek testünket életfontosságú és egészséges tápanyagokkal látják el. A bennünk lévő ásványi anyagok, vitaminok és ballasztanyagok eljutnak testünk minden szervéhez, amelynek szüksége van rá, legyen az a szív, a gyomor vagy a bőr. A növényi koszt mindenben csak a hasznunkra válik. A zöldségek védelmet nyújtanak, és a szervezetet sokféle betegség ellen vértezik fel. Közülük is kiemelkedik a tavasz kedvelt zsenge zöldsége, a borsó.

Nagyon valószínű, hogy a borsó a Földközi-tenger keleti vidékéről terjedt el a mi tájainkra. Nincs konyha borsó nélkül – járta a mondás nagyanyáink idején, és ez ma is érvényes. Étrendünkben a többi hüvelyes között mindig megállta a helyét a babbal és lencsével szemben. Borsóval nagyon sokféle olyan étel készíthető, amely mindenkinek ízlik, és ezenkívül még egészséges és egyúttal gyógyhatású is. A zöldborsó azoknak a kevés élelmiszereknek az egyike, amelynek magas a cink- és a B1-vitamin-tartalma.

A borsó, mint valamennyi hüvelyes, nagyon fehérjedús táplálék. 100 g borsó tízszer annyi fehérjét szállít a szervezetbe, mint egy sült kolbász krumplikörettel és utána még egy adag tejszínhabos torta. A borsószemekben sok C-vitamin is található, magas koncentrációban. A borsó nagy ballasztanyag-tartalma méregtelenítő hatású, csökkenti a koleszterin- és zsírszintet, továbbá megszünteti a székrekedést. A középkor végéig hatásosnak tartották a gonosz szellemek ellen, és a legutóbbi időkig a termékenységet fokozó hatásáért is becsülték.

 

Hatóanyagai

A borsóban különlegesen egészséges a magas magnézium- és nukleinsav-tartalom, továbbá a benne lévő sok ballasztanyag. Mint minden mag (például a dió és a mogyoró), ennek a hüvelyes növénynek a magjai is tele vannak nukleinsavakkal (a fehérjéhez kapcsolódó molekulák), amelyek a genetikai információt hordozzák. Érésig a borsószemek növekszenek, és ezzel párhuzamosan nő a nukleinsav-koncentrációjuk is. A nukleinsavak a legjobb természetes fiatalító szerek, mivel az emberi szervezet sejtjei is ezeket használják fel az osztódáshoz, illetve a megújuláshoz. Ha a táplálékkal nem pótlódnak a szervezetben a nukleinsavak, pontosabban építőköveik, a nukleotidok, akkor megállhat a szövetek regenerációja, és a szervekben megindulhatnak az öregedési folyamatok.

A nukleotidokat az emésztés során csak magnézium segítségével tudja kinyerni a szervezet. Szerencsés dolog, hogy a borsóban olyan sok magnézium található nagy koncentrációban és kedvező kombinációban. Ráadásul igen kedvező ez a kombináció gyermekek, serdülők és az öreg emberek számára.

A kis zöldborsószemek nagy koncentrációban tartalmaznak B1-vitamint, amely döntő fontosságú az idegek optimális működéséhez. Megfelelő B1-vitamin-ellátást, nagyobb teherbírást, jó hangulatot biztosít.

Más B-vitamin, így B6-vitamin és B12-vitamin is van a zöldborsóban. A B-vitaminokat állandóan pótolni kell a szervezetben, mivel ezek a vitaminok vízben oldódnak, gyorsan kiürülnek.

 

A borsó gyógyhatásai

• Fiatalít, fokozza a sejtnövekedést

• Anabolikus (növeli az izmok tömegét) a sportnál

• Vitalizál, javítja a fehérjestátust

• Hat az idegekre, a szellemi frissességre

• Aktiválja az anyagcserét

• Hajat és kötőszövetet erősít

• Javítja a látást

• Segít a székrekedésnél

• Csökkenti a zsír- és koleszterinszintet, méregtelenít

Ha nincs kiskertünk, akkor a legjobb a fiatal zöldborsót tavasszal, nyáron, a szezon idején frissen, hüvelyesen vásárolni, ez tartalmazza ugyanis a legtöbb tápanyagot. Igaz, hogy a borsószemek kifejtéséhez idő kell. Viszont a hővel előkezelt zöldborsó (pl. konzerv) bizonyos vitaminok 90%-át elveszti.

A száraz borsó megőrzi fehérjetartalmának egy részét (egynegyedét) és a laktató szénhidrátok felét. Ajánlhatjuk a mélyhűtött zöldborsót is, amelyhez általában jó minőségű borsófajtákat használnak, és nem tartalmaz szennyező anyagokat.

 

A legjobb frissen!

A friss zöldborsóhüvelyből fejtsük ki a szemeket, és haladéktalanul használjuk fel, mert veszít értékéből. A borsót (a mélyhűtöttet is) csak rövid ideig főzzük, mert a főzéssel csökken a vitamintartalma. A fontos idegvitamin, a tiamin nagy része már a fagyasztott állapotban lebomlik, tárolás vagy hő hatására pedig teljesen tönkremegy.

A gyenge zöldborsó főzése inkább párolás legyen. A lábasban friss vajat olvasztunk, és a vajon pároljuk a ráncos cukorborsó szemecskéket, szükség szerint föleresztjük egy-egy kanál zöldséglével. Meghinthetjük kevés liszttel, de rántásról, habarásról szó se essék!

Zöldborsósaláta

Hozzávalók: 3-4 személyre:

1/2 kg friss vagy mélyhűtött zöldborsó

½ csésze édes tejszín

1 evőkanál olaj

1 evőkanál citromlé

Elkészítése:

A borsót rövid ideig forraljuk, majd hagyjuk lecsöpögni. Az olajból és a tejszínből, hozzátéve a citromlevet és kevés sót, készítsünk úgynevezett „remoulade” mártást, majd keverjük össze a zöldborsóval. Töltsük csészékbe.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!