A növényi tejpótló ital kiváló alternatíva azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tejet fogyasztani. Sokféle növényi ital található a boltok polcain - kókusztej, mandula ital, zab ital. Azonban már mi is elkészíthetjük otthon, csupán egy gombnyomással!
Az italban csak az lesz, amit szeretünk, és ízlésünknek, diétánknak megfelelően fogyaszthatunk.
Különféle alapanyagokból állíthatjuk elő, vagy akár mixelhetjük is őket:
• Gabonákból (rizs, zab, árpa)
• Olajos magokból (mandula, kesudió, mogyoró)
• Gumókból (földi mandula)
• Hüvelyesekből (szójabab, földimogyoró)


A növényi ital számtalan előnye közé sorolható, hogy vegetáriánusok, tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett számtalan diéta, étrend ideális kísérője, hiszen a növényi italok egyszerű, könnyen emészthető fehérjéket, esszenciális aminosavakat, szénhidrátokat, és telítetlen-, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.
A növényi tejhelyettesítők felhasználása is ugyanolyan széleskörű, mint a tejé, hiszen nem csak önmagában fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle kakaót, felhasználhatjuk sütéshez, főzéshez, akár habarhatunk is vele. Kiváló desszertek, turmixok készülhetnek vele.
A Vegital növényi italkészítőivel otthon gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük magunknak a vágyott tejhelyettesítő italt. A készülékek multifunkciósak, így a tej- és tejszín-helyettesítőkön kívül készíthetünk velük gyümölcs- és zöldség krémleveseket, darabos (párolt) leveseket, mártásokat, krémeket, püréket, bébiételeket, gyümölcs- és zöldség juice-okat, smoothie-kat, valamint lekvárokat, dzsemeket is.
Ezek a „home made” készítmények nem csak olcsóbbak és egészségesebbek a tejes változatoknál, de a beltartalmukat is magunk szabályozhatjuk az ízlésünknek és egészségi állapotunknak megfelelő összetétellel.  Megválaszthatjuk azt is, hogy mivel édesítjük, ízesítjük a tejhelyettesítő italokat. És mint tudjuk, a házi készítésű mindig finomabb és egészségesebb a gyárilag előállítottnál!

Pillanatok alatt készíthetünk kókusztejet, vagy mandulát, de kesudiót, zabot, pisztáciát, kölest és sorolhatnánk végtelenségig a tejhelyettesítőket.

Így készül a kókusztej

Hozzávalók:
• 110 g kókuszreszelék (60-70% zsírtartalmú)
• 20 g eritrit
• 15 ml Olajessimo
• 1 g Himalája só
• víz a maximum jelzésig
Elkészítés:
Az összes hozzávalót tegyük a Vegital készülék tartályába és indítsuk el a Soymilk programot.

Mi a Vegitalnál, azon dolgozunk nap, mint nap, hogy olyan recepteket állítsunk elő, amelyek nemcsak finomak, de egészségesek is. Ezért készült www.tejmentesreceptek.hu oldalunk, amely tele van tejmentes, cukormentes, adalékanyagmentes receptekkel. Számuk folyamatosan bővül!
További információért látogasson el weboldalunkra www.vegital.hu  és szeretettel várjuk Facebook csoportunkban, amely Vegital, ahogy mi szeretjük néven működik.