Enshi egy kisváros Kínában 1400 km-re Shanghaitól ami arról híres, hogy a statisztikák szerint itt a legalacsonyabb a daganatos megbetegedésben szenvedők aránya egész Kínában. Ma már az egész város abból él, hogy az itt előállított élelmiszereket Kína szerte az egészség védjegyeként árulják. A jelenségért egy barlang a felelős. Mi a titka a barlangnak? Az, hogy ez a világ egyetlen helye, ahol a kőzetben jelentős szelénfeldúsulást mutatható ki. A barlang bejáratánál megcsapja az orrunkat a jellemző fokhagyma szag, ami a hidrogén-szelenid csalhatatlan jele.

A szelén egy anitoxidáns hatású mikroelem. Ha az élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő szelént, megnő a daganatos betegségek és a szívbetegségek kockázata. Az alacsony szelénbevitel pajzsmirigy alulműködést, fáradtságot, elhízást és terméketlenséget eredményez.
Nem kellene az embereknek is adnunk szelént az élelmiszerbe keverve? Egyszerűnek tűnik megoldani a kérdést, de van egy súlyos probléma. Az ásványi szelént könnyű túladagolni. Nem lehet úgy élelmiszert forgalomba hozni, hogy tudjuk, hogy a tízszeres mennyiség elfogyasztása akár mérgezést is okozhat. Ezt a problémát sikerült megoldanunk a Debreceni Egyetemen. Kimutattuk, hogy a probiotikus joghurt baktériumok úgy alakítják át, ártalmatlanítják az ásványi szelént, hogy azt 100-500 nm méretű vörös elemi szelén gömböcskék formájában a sejtjeikben tárolják. Ez a szelénforma a LactoMicroSel®, ami nem adagolható túl, ugyanakkor jól felszívódik és hasznosul, így ideális módja az élelmiszerek és takarmányok szelén kiegészítésének. Kiderült, hogy a szelénnel dúsított tejből gyártott joghurt nem lehet mérgező számunkra, akkor sem, ha a javasolt napi bevitel százszorosát, ezerszeresét fogyasztjuk folyamatosan minden nap, ugyanakkor a szelén jótékony hatásai már kis mennyiségnél is jelentkeznek. A probiotikus baktériumok maguk is egészségesek, de szelénnel dúsítva jelentősen csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
A szelénnek ez a formája még a növényekre is hatással van. Szövettenyészetben a növények sokkal lassabban öregszenek, kétszer olyan hosszú ideig élnek. Szöveteikben olyan mennyiségben halmozzák fel ekkor a szelént, hogy bármilyen más formájú szelén már régen a növény pusztulását okozná. Szelénnel dúsított takarmányok megakadályozták, hogy a mikroszkopikus gombák által termelt mérgek, a mikotoxinok károsítsák az állat szervezetét. Egyre jobban feltárt folyamat, hogy a szelén a mérgező higanyt is megköti, az agyban hozzá kapcsolódik, így az nem tud káros hatást kifejteni. A szelénnel dúsított élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők rendszeres fogyasztása mérhető, jelentős közegészségügyi hatással lenne.

Dr. Prokisch József
www.lizin.hu