Sokakat tart vissza a szabadba való kellemes időtöltéstől a kullancsoktól való félelem. Pedig van rá jó módszer, hogy elriasszuk a vérszívókat! Persze meg lehet venni a drága kullancsriasztó szereket, de azok olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amire a szervezet nem jól reagál.

Jelenleg  a kullancsencephalitis-védőoltás, vagyis a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni vakcina a leghatékonyabb módszer a megelőzésre, persze ez sem a csípést akadályozza meg, csupán a betegség ellen jelent nagyobb védelmet. Az oltás mellett vannak kullancsriasztó szerek, melyek egy része diethyl-toulamidot - DEET - tartalmaz, ami allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyeknél. Az újabb fejlesztésű, pikaridinalapú rovarriasztók használata jelenti a legkisebb egészségügyi kockázatot. De mégis csak vegyszerek.
Ehelyett ajánljuk a jól bevált vietnámi - más néven kínai balzsamot. Ez a pici kerek tégelyben árult mentolos balzsam a legjobb rovarriasztó. Ráadásul az egészségünkre is pozitívan hat. Sokféle változatban kapható!
Kend be vele a bokakörnyéket, a csuklóidat és a nyak környékét. Kicsit erős az illata, bár van, aki kifejezetten szereti. A régen szovjet hadseregben minden katona felszerelésében ott lapult, mert univerzális védelmet nyújtott a vérszívó rovarok ellen.
Mire jó még a balzsam? Fejfájásra, megfázásra, orrdugulásra, ízületi fájdalmakra. Állítólag a körömgombát is megszünteti.

TIPP: A balzsamot nem csak magunkra kenhetjük, hanem sátras kirándulásnál a sátor bejárata környékére. Olyan védővonalat képez, amin normális szúnyog nem megy át!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!