Kis irodában ülünk Budapest XI. kerületében, a falon különböző színes készülék. Míg a kínált kávémra várakozok, nézegetem őket. Kosztolányiné Lugossy Gabriellával, a Láncszem Bt. vezetőjével beszélgetünk. 

– Kedves Gabriella, mik ezek a színes szerkezetek a falon?
– Már 7 éve fejlesztjük-gyártjuk a műanyag italos palack- és fém italdoboz tömörítőket. Több mint tízféle eszközt kínálunk, ezzel Európában is egyedülállóan bő a választékunk, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Egyszerű, falra szerelhető tömörítőkkel kezdtük. Ezeket otthoni vagy kisebb közösségi használatra ajánljuk. A szelektív hulladékgyűjtést teszik kényelmessé, gazdaságossá. A keletkezés helyszínén tömörített hulladék tárolása, szállítása kisebb helyet, kevesebb energiát igényel.
– Látok itt fotókat nagyobb készülékekről is.
– A sárga burkolatos kültéri szelektív hulladékgyűjtők mellé helyezhető un. vandálbiztos tömörítő. Több településen helyezték már ki ezeket. A szekrényes kivitelű tömörítőnél a fém és műanyag hulladéktömörítés után rögtön külön-külön zárt térbe kerül. Cégek teakonyháiban, vagy rendezvényeken tesznek jó szolgálatot. Legbüszkébbek a mobil szelektív szigetünkre (2. kép) vagyunk. Ez a piacon egyedülállóan kompakt berendezés. A tömörített fém és műanyagpalackot, üveget, papírt, vegyes hulladékot elkülönítve, elegánsan zárt térben gyűjthetjük. Található rajtuk elemek gyűjtésére alkalmas dobozok is. Iskolák, óvodák, közintézmények, társasházak, éttermek, irodaházak számára ajánljuk.
– Miért jó tömörítőt használni?
– Az üres palackok, dobozok tömörítve kis helyet foglalnak el, könnyebb elvinni őket a szelektív gyűjtőbe. Cégek, társasházak növekvő szemétszállítási díjait jelentősen lehet csökkenteni. A tömörítők segítségével kb. 70-80 %-kal csökkenhet a hulladék térfogata, így csökkenhet a szemétszállítás költsége is. Sok társasházban évi többszázezer forintot takarítottak meg, mióta felszerelték a készülékünket és elkezdték a szelektív gyűjtést, mert kevesebb kukát használnak. Társasházkezelők visszatérő vásárlóink, sorra szerelik fel a lépcsőházaikat tömörítőinkkel.
– Kipróbáltam! Egyszerű a használata és alig vett időt igénybe.
– Valóban. A palackokat nem kell előkészíteni a tömörítésre, külső energia bevitel nélkül, mechanikusan működik. Igazi gyerekjáték! Élvezik is a gyerekek. Sok iskolától, óvodától kaptunk visszajelzést, hogy a gyerekek szeretik használni a tömörítőinket. A tanárok is élvezik, hogy a gyerekeket ilyen egyszerűen rá lehet venni a környezettudatos életvitelre, a környezet óvására.
– Biztonságosak ezek a készülékek?
– A 7 év alatt egyetlen visszajelzést sem kaptunk, hogy balesetet okozott volna a készülék, pedig számos iskola, óvoda, társasház van vevőink között. A fejlesztésnél fő szempont volt a biztonság. Aki azonban még így is tart tőle, azoknak egy külön burkolattal látjuk el a készüléket, így a mozgó alkatrészek teljesen zárt dobozba kerülnek.
– Felszerelésük egyszerű?
– A felszerelést egy stabil falfelületre javasoljuk. A felszereléshez adjuk a csavarokat és tipliket, bárki néhány egyszerű mozdulattal fel tudja őket rögzíteni.
– Szívesen vásárolnék ilyen készüléket a barátomnak is.
– Több esetben volt már karácsonyi ajándék a termékünk, vagy baráti társaság lepte meg sörfogyasztó tagját a tömörítőnkkel. Cégeknek ajánljuk, hogy a megszokott „repiajándékok” helyett a saját logójukkal ellátott tömörítőkkel ajándékozzák meg partnereiket. Ezzel kifejezhetik, hogy a cégük ügyel a környezetre.
– Hol készül a termék?
– Magyarországon magyar munkaerővel gyártjuk, tisztán szerkezeti acél, nem tartalmaz műanyagot, környezetbarát termék. Megbízhatóan, hosszú távon jól működnek.
– Hol vásárolhatóak meg a készülékek?
– Akár itt az irodában, akár a honlapunkon (www.lancszem.shp.hu) keresztül is utánvéttel megrendelhető. A honlapunkon leírások, fotók, valamint felhasználói vélemények olvashatók. Ott viszonteladóink listája is megtalálható.
– Hova tudom rakni a tömörített dobozokat, palackokat?
– A szelektív hulladékgyűjtőkbe, de nagyobb mennyiségért begyűjtő partnereink – honlapunkon megtalálhatóak – el is mennek.

1116 Budapest
Fehérvári u.130
+36/1-382-1575
www.lancszem.shp.hu