Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2020. 08. 04
A Duna fővárosi szakaszán 52-féle gyógyszerhatóanyag jelenlétét mutatták ki a folyó vizéből. Ezek közül 32 az ivóvízbe is bekerül. Két nagy vízmű mintegy kétmillió embert lát el parti szűrésű ivóvízzel Budapesten és környékén. Ez azt jelenti, hogy a régióban az ivóvíz mennyiségének nagyjából a kilencven százaléka a Dunából származik.

2020. 10. 09
Csatlakozz saját közösségeddel e zöld jeles naphoz!

2020. 10. 05
Mi a komposztálás? A legrövidebben, de a legátfogóbban: „a körforgás része”. Napjainkban az egyik legnépszerűbb téma a környezetvédelem. A teremtett világunk figyelmeztet és napirenden tartja nekünk ezt a kérdést, gondoljunk csak a környezeti, időjárási és földtani változásokra. Az emberiség rájött, hogy tevékenységével „belenyúlt’’ a természet rendjébe és most megoldásokat keres a jelentkező problémákra. A választott döntéshozók törvényeket hoznak, a társadalmi szervezetek összefognak, akciókat tartanak. Ki-ki a maga szintjén hozzátehet a környezete jobbításáért, ezáltal a közérzete javításáért. Ezen környezettudatos tevékenységek köréhez tartozik többek között a komposztálás is.

2020. 10. 02
A menyhal 2015-ös visszatelepítése a Balatonba mindezek alapján nem volt hiábavaló.

2020. 10. 09
Ennek egyik fő oka a fajok élőhelyének szűkülése - figyelmeztettek egy nemzetközi kutatásban résztvevő tudósok.

2020. 10. 09
A mini szélturbinák hamarosan népszerű alternatívát jelenthetnek az otthoni energiatermelésben. Ilyen például az IceWind új modellje is, mely a megszokott vízszintes tengelyű szélturbinákkal ellentétben függőleges tengelyen forog.

2020. 09. 21
A 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi terv a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásá.

2020. 10. 09
Noha azt gondolná az ember, hogy a füvesíteni tavasszal kell, amikor ébred a természet, ez nem így van.

2020. 08. 31
Mikor telepítsünk? Bármennyire is meglepő, gyepet tulajdonképpen az egész vegetációs időszakban lehetne telepíteni. Bár az év minden időszakában elképzelhető a telepítés, mégsem egyformán ideális a különböző évszakokban.

2020. 08. 28
Az egyik legnagyobb kihívás a kertfenntartásban a talajlakó kártevők elleni harc. Ez egy folyamatos tevékenység, ami lehet prevenció, vagy veszett szélmalomharc.