Olvassa régebbi számainkat az archívumban. Tovább az archívumhoz
A Zöld Újság már digitálisan is olvasható. Tovább a legfrissebb számunkhoz
2023. 05. 25
Az enyhe tél, a korán beköszöntött jó idő és a sok csapadék nagyon kedvez a kártevők elszaporodásának. Idén pedig komoly gondban lehetnek a kiskert tulajdonosok is. Az édes sárgarépa és a petrezselyem nem csak a mi kedvencünk. A sárgarépa légy és lárvája kimondottan rajong ezekért a zöldségekért, és a szakemberek szerint idén komoly fenyegetést jelentenek. Az ágyásokban megjelenő lárvák a gyökérnövényekből táplálkoznak. A növény nem fejlődik, elveszíti ízét és tápanyagtartalmát. A sárgarépa légy gyorsan elszaporodik. Évente 2-3 nemzedéke fejlődik, báb alakban a talajban telel. A lárva az, a gyökereket, a kifejlett rovar a leveleket károsítja.

2023. 05. 17
Finom illatú, bájos növény a gyöngyvirág. Gyönyörűséges kerti dísz. Azonban van itt egy „de”. Ez a növény mérgező. Mit kell tudni róla?

2023. 05. 02
A muskátli a legnépszerűbb balkonnövény, és sokan úgy tartják, hogy a legigénytelenebb is. Pont azért, mert nem igényel túl sok gondozást, csak megfelelő táptalajt, és akár késő őszig is gyönyörködhetünk az apró színes szirmokból álló virágtengerben. Ám van egy olyan alapvető dolog, amit ha nem jó csinálunk, nagyon hamar elsárgulnak a levelek, és elhallanak a virágok. Ez a pedig az öntözés.

2023. 04. 14
Azt hiszed jót teszel, közben ezzel ártasz legjobban a padlódnak.

2023. 02. 03
Hazánk éghajlatának szerves része a hideg és a havazás, ami elsősorban a téli hónapokban, de nem ritkán ősszel és tavasszal is jelentkezik. Ma már mindenki tapasztalja, hogy az elmúlt évtizedekben jóval enyhébbek lettek a telek, kevesebb hó hullik decemberben, januárban és februárban, de egyre gyakrabban a húsvéti ünnep alatt vannak fagyok és havazások. Hasonlóan az idei szezonhoz, évről-évre egyre többször dőlnek meg a téli hőmérsékleti melegrekordok is.

2023. 01. 17
Az energiaárak az egekbe szöktek, ezért sokan próbálnak úgy spórolni, hogy kevesebbet szellőztetnek, hogy ne hűljön ki a lakás. A szellőztetés azonban nagyon fontos. Egy kis trükkel hamar és hatékonyan kicserélhetjük a lakás elhasználódott levegőjét, anélkül, hogy kihűlnének a szobák.

2023. 01. 13
Nehéz, agyagos talajú vidékeken gyakran megesik, hogy a kerti munkákat csak késő tavasszal lehet megkezdeni, mert a talajon nem lehet járni. Így aztán a tél folyamán kell egy olyan időpontot keresni a vetéshez, amikor már a talaj egy kissé fagyos. A magok ekkor már nem tudnak kicsírázni. Ez nem is szükséges, legfeljebb megduzzadnak, s kora tavasszal kelnek. Ezt a módszert hívják téli alávetésnek.

2023. 01. 01
Sokat spórolhatunk, ha megfogadjuk a szigetelő szakember tanácsát.

2022. 07. 11
Akinek kertje van, annak szükségszerűen feladatai is lesznek, mivel minden élő növénynek szüksége van több-kevesebb gondozásra. Nem kell azonban elkeseredni, van megoldás azok számára is, akik kevés ápolás mellett is tetszetős kertet szeretnének magukénak tudni! Léteznek ugyanis olyan trükkök és praktikák, amelyekkel olyan kert alakítható ki, ami nagyon kevés ápolási feladatot kíván, így a kertésznek csak ritkán kell foglalkoznia birtokával.

2022. 07. 11
A méhek földünk egyik legfontosabb élőlényei. Nélkülük sokkal nehezebb lenne a gyümölcsök és zöldségek kitermelése, alapvető élelmiszereink beszerzése és a minket körülvevő flóra sem lenne ugyanaz. A méhészek kemény munkája mellett bárki segítheti ezeket az állatokat, mégpedig könnyű és gyors megoldásokkal. Íme négy tipp, amelyekkel te is tehetsz a méhek fennmaradásáért.