- A különböző kártevő rovarok, poloska, burgonyabogár, tetvek áttelelhetnek a komposztban?

- Igen, áttelelhetnek, de ezek az Ön által felsorolt bogarakra nem annyira jellemző. Főként csigák, pajorok, ászkarákok és más kis élőlények „tartózkodnak” a komposzthalomban, de ők itt is dolgoznak, előkészítik az „ételt” a gilisztáknak. Viszont a veteményesbe már nem kerülhetnek. Ha jelenlétük zavarja a komposztálandó anyagok közt és komposztálás során, akkor alkalmazza az előző kérdésnél már leírt, komposztálás előtti előkészítő hőszakaszt. Itt a magas hőtől elpusztulnak.

-  Ha folyamatosan töltöm a komposztálót, hogy fogy beérni? Vagy célszerű több komposztálót készíteni?

Fokozatosan fog beérni a komposzt a töltésnek megfelelően. Az érett komposzt mindig alul lesz, és onnan kell „kitermelni”. Felül a „készülés” folyamatos. Nem célszerű több komposztálót beállítani, csak akkor, ha sok a komposztálandó anyag.

-  Télen érik a komposzt? A fagyok idején a komposztálóba tehetem a konyhai hulladékot?

- Igen, télen is „érik” a komposzt. Folyamatos a termelés, arra viszont figyelni kell, hogy a komposztáló méretei a „fagyhatárt” (1 m3) meghaladják. Nagy hideg esetén célszerű takarni a komposztálót. (papírkarton, szalma stb.) A konyhai hulladék is mehet bele a télen.

-  Mit tegyek, ha beérett a komposzt és még nem akarom felhasználni? Hova tegyem?

- A kész, de még fel nem használt komposztot ehetőség szerint száraz, hűvös helyen célszerű tárolni, raktározni. Légáteresztős zsákba vagy ládába a legjobb, de ha ezek a feltételek nem biztosítottak, akkor például a kert végébe is lehet tenni alul- felül betakarva.

- Nyulakat és csirkéket is tartok. Nagy dilemmám, hogy az alóluk kikerült trágya mehet-e a komposztálóba, vagy külön tároljam, ahogy eddig tettem?

- Mehet a trágya a komposztálóba! Nem kell külön gyűjteni.  A csirketrágyát célszerű előtte összekeverni más szerves anyaggal, de csak nyugodtan tegye a komposztálóba.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!