Másodvetést azonban csak abban az esetben tervezzünk, ha van öntözésre lehetőségünk, mert a nyári vetések kelése csak rendszeres öntözés mellett lesz kielégítő. A rossz kelés oka legtöbbször a nagy melegben gyorsan kiszáradó talaj, ezért a másodvetésű zöldségnövényeket kétnaponta öntözzük. (A fátyolfólia bizonyos fokig lassítja a kiszáradást, de amikor elkezdődött a kelés, vegyük le.) Bizonytalan lehet a kelés akkor is, ha a főnövény után a felásott talajt nem hagyják ülepedni. Így a laza talajfelszínen az öntözések alkalmával a vetőmag olyan mélyre kerül, hogy nem tud kicsírázni.

Mely növények alkalmasak a későbbi vetésre?

Retek
Július végi, augusztus eleji vetéssel nyáron jól termeszthetők a nagytestű őszi és téli retekfajták. Mivel ezek nemcsak nagy gyökértestet, de terebélyes lombozatot is nevelnek, a sor- és tőtávolságot 35-40, illetve 10-20 cm között válasszuk meg. A vetésmélység 2,5 cm legyen. Az állományt kis vízadagokkal,  rendszeresen öntözzük, és gyomláljuk.


Bokorbab
Júliusi másodvetésre a bokorbab javasolható. A vetőmagot 5 cm mélyre, 5-8 cm tőtávolságra ültessük. A sorok között 30-35 cm szélességű művelő utat hagyjunk. Fontos a rendszeres, 15-20 mm-es vízadagokkal történő öntözés. Jó vízellátottság mellett a zöldbab kevésbé szálkásodik.

Cékla
Július végi, augusztus eleji vetéssel másodnövényként is sikeresen termeszthető a cékla. Házikertben 30-35 centis sor-, és 15-20 tőtávolságra vessük, a vetésmélység 3-4 cm legyen. A vetőmag-szükségletet a szokásosnál többre, 6-8 dkg/100 m2-re tervezzük. A kétnaponkénti öntözésen, valamint a kapáláson, gyomláláson kívül különösebb ápolást nem igényel.

Vörös- és lilahagyma
Július végétől augusztus közepéig vethető az áttelelő vöröshagyma, amellyel a nyár eleji hagymahiányt pótolhatjuk. Az áttelelő hagymát csakis öntözött körülmények között lehet termeszteni. A vetőmagot a tavaszi vetésnél mélyebbre, 3-4 cm-re vessük el, a sortávolság 25-30 cm legyen. A hagymamag nyáron rosszabbul csírázik, ezért nagyobb magmennyiséggel (8-10 dkg/100 m2) számoljunk. Az ősz folyamán rendszeres kapálással akadályozzuk meg az elgyomosodást. Az áttelelő hagyma akkor hoz a következő évben nagy biztonsággal jó termést, ha a hideg beállta előtt ceruzavastagságúra megnő. Március közepétől zöldhagymaként, május végén, június elején pedig főzőhagymaként szedhetjük. (Átteleléshez bevált nálunk a Góliát és a Radar, de érdemes más fajtákkal is kísérletezni.)

Spenót
A spenótból legcélszerűbb 2-3 hetes időszakaszban többször keveset vetni. Szeptemberi szedésre, illetve átteleltetésre augusztus elején és közepén még elvethetjük a magját, jól eldolgozott, nedves talajba. Őszi szedésre vessük 30-35 cm sortávolságra és 2-2,5 cm mélyre. (Átteleléshez bevált fajta a Matador és a Winterriesen, de kínálnak a kereskedelemben más áttelelő fajtákat is.)


 

Tépősaláta

Augusztus első napjaiban elvethetjük még a tépősaláta, a kínai kel és a bordás kel (Pak Choy) magját is. A sortávolságot 35-40 cm legyen. Az állományt palántakorban 30 cm-es tőtávolságra egyeljük ki.

Madárbegy saláta
Július végétől szeptember elejéig vethető, nagyon igénytelen növény, jól bírja a hideget. Magját legfeljebb 2 cm mélyre, sorba vessük, és kelés után 10-15 cm-re egyeljük ki. Rendszeres öntözés mellett 1-1,5 hónap alatt kifejlődik. 5-6 leveles állapotban, gyökerestől szedjük.

Édeskömény
A ritkábban termesztett zöldségfélék közé tartozik. A gumóképződéshez a rövidnappalos körülmények kedveznek, így magját július közepétől lehet elvetni. A vetés mélysége 2-3 cm legyen. Az állományt kelés után, 4-5 lombleveles korban 15 cm-es tőtávolságra egyeljük ki. Tenyészideje a vetéstől a betakarításig 90-110 nap.

 
Zöldborsó

Augusztus végéig még megpróbálkozhatunk a zöldborsó vetésével, de csakis öntözött körülmények között. Erre a célra a korai fajták közül válasszunk.

Sóska
A sóskát áttelelőnek vessük augusztus végén, szeptember elején. Ilyenkor a magvak a szokásosnál mélyebbre, 2 cm-re kerüljenek

További hasznos tanácsok:
https://www.biokultura.org