Persze nem reális, hogy mindenki önellátásra rendezkedjen be, de némi odafigyeléssel és ráfordítással kipótolhatjuk a piacon vett portékát. Ha így járunk el, talán egy kicsit másképp fogunk nézni az élelmiszerekre is, hiszen megtapasztaljuk, mennyi munka van például egy kiló paradicsom megtermesztése mögött.

Az első lépések nem mondhatók bonyolultnak: kezdő kertészként is komoly sikerélményeink lehetnek még akkor is, ha csak egy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre.

Fűszerkert az ablakban

Az első lépések megtételéhez még csak erkélyre vagy gangra sincs szükség feltétlenül. Olvassunk utána, melyek azok a fűszernövények, amelyek akár egy cserépben is jól érzik magukat. A növényeknek két alapvető szükségletük van: legyen számukra elegendő víz és napfény. Ha ezt megadjuk nekik, jó esélyünk van a sikerre.

 

Ha nincs kiskert

Kert hiányában elég egy kicsi erkély, vagy gang is hogy kiskertésszé válhassunk. Cserepek és pár balkonláda is elegendő ahhoz, hogy a fűszernövények mellett akár  paradicsomot, csilit, csemegepaprikát is termesszünk.

 

Legyünk türelmesek!

A  zöldségek és gyümölcsök ebben a környezetben lassabban teremnek. Megeshet, hogy a piacokon már jól megtermett paradicsomok mosolyognak ránk az árusok standjain, de a mi palántáink még épp csak virágoznak. Fel a fejjel!  Nekünk is lesz szép paradicsomunk, csak ki kell vele várni az igazi szezont, amikor már szabadföldben is szépen hozzák a növények a terméseket.

Ha úgy ítéljük meg, a palántánk nem érzi jól magát, nem fejlődik kellőképpen, érdemes más helyre áttenni. Az öntözést ne feledjük, akár állítsunk be figyelmeztetést a telefonunkban is.

A piaci árusok néha palántát is tudnak hozni, érdemes erre rákérdezni. Így még az is lehet, hogy a kedvenc fajtánkat tudjuk otthon is elültetni. A magról nevelést inkább a haladóbbaknak ajánljuk, több buktatója van, mintha palántával kezdjük a kísérletezést. A siker reményében érdemes továbbá bőven termő fajtákat választanunk.

Az első saláta saját paradicsomból biztosan emlékezetes lesz.

Hasznos tudnivalók

Ha van kertünk, már több dolgot is kiültethetünk. Érdemes úgy kalkulálnunk, hogy Magyarországon a legtöbb esetben agyagos talajjal találjuk magunkat szemben. Ilyenkor ajánlott a talajt feljavítani pl. házi komposzttal vagy marhatrágyával.

A fűszernövények nem olyan érzékenyek a különböző talajtípusokra, velük nagy eséllyel lesz sikerélményünk.  A paradicsom és a paprika szabadföldben érzi csak igazán jól magát. Kiskertbe ültethetünk még rukkolát, salátaféléket, répát, borsót, mángoldot és akár az itthon egzotikusnak számító, de nagyon finom pak choi-t is.

A kezdeti lelkesedés mellett azért ne vállaljuk túl magunkat. Inkább kevés típusú zöldséggel kezdjünk és tapasztaljuk ki, hogy tudjuk gondozni őket.
Ha nincs kertünk, de szeretnénk szabadföldbe ültetni, nézzünk körül, van-e a környékünkön közösségi kert.  Hátha van még szabad parcella, ahol elkezdhetjük az ültetést.

 

További tanácsok

  • Az öntözést nem blicceljük el!  Gyűjthetünk esővizet is, mellyel kiválóan lehet locsolni. Az is fontos, hogy figyeljük az időjárás-előrejelzést: ha eső várható aznap, nem kell vizet használnunk.
  • Figyeljük meg a Nap járását, illetve azt, mikor éget  a legjobban és ennek megfelelően válasszuk ki a termeszteni kívánt zöldségeket. Az ültetésnél is vegyük figyelembe, melyik növénynek, milyen a fényigénye.
  • Javítsuk fel az agyagos földet! Erre a célra kiváló lehet a házi komposzt is.

 

Fontos számok

A www.shopalike.hu friss kutatásában konkrét mutatókat is találhatunk arra vonatkozóan, mennyivel csökkenhet a kibocsátásunk, ha belevágunk a kertészkedésbe:

  • Egy repülő ha három órát tölt a levegőben, 150 kg CO2 bocsát ki. Ha egy 3 fős család maga termeszti az élelmiszerét, hozzávetőleg ennyi CO2-vel lesz kevesebb a kibocsátása évente.
  • Az Európai Unio kibocsátásnak 15%-t a szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) eredményezi.
  • A dízelautók és a benzinesek is minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2-t termelnek.
  • A kisteherautók átlagos rakománya 1,2 tonna. Nagyjából ennyi ételt, azaz 1200 kg-ot tesz ki egy háromfős család egy évnyi fogyasztása, ami egy 252 m2-s kertben akár meg is termeszthető.

Forrás: Zöldunió
Partner cikk
Képek forrása: unsplash.com