Sokat spórolhatunk, ha megfogadjuk a szigetelő szakember tanácsát.

Sokan hallottak már a hőtükörről. Ez egy fényes felületű, radiátor mögé helyezhető, általában méretre vágható anyag, amely több rétegből áll. Hőszigetel és visszaveri a hőt a szobába, ami amúgy csak a falat érné. Anyaga általában zártcellás PE habszivacs lemezre kasírozott alufóliás tekercsekben, vagy méretre szabott táblákban kerülnek forgalomba. Ezekkel csak a falra szerelt fűtőtestek hőveszteségét lehet csökkenteni, padlófűtésnél nem alkalmazhatók.

A hőtükör anyagköltsége elenyésző, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni. 

A hőtükrök felerősítésével akár 8-15%-os hőmegtakarítás is elérhető.

A fűtőtestek mögé hőtükörként felhasználható típusok többnyire 2, 3, 4, 5 mm vastagságúak, és a táblában kapható típusok a mérete igazodik a fűtőtestek méretéhez. A tekercsben kaphatók hőtükrös fóliák általában 1 m szélesek, és méretre vágva lehet hőtükörként a falra ragasztani őket kétoldalas ragasztószalaggal. 

Egyes hőtükrök csak radiátorokhoz alkalmasak, mert ott nem éri akkora hő, hogy esetleg megolvadjanak. Néhány terméket például nem lehet fatüzelésű kályha mögé tenni, mert elolvadnak, ha nem a megfelelőt választjuk. Mielőtt vásárolunk, fontos utánanézni, hogy hova alkalmazhatjuk az adott hőtükröt. Egy 60 x 120 cm-es hőtükör lap kb. 1000 Ft.

Ragaszthatjuk a radiátorra is!

Van olyan radiátor fólia, amit nem a falra, hanem a radiátor hátsó részére kell erősíteni. Így a fólia szinte egyáltalán nem látszik. A hátsó radiátor panel által leadott hő a radiátorban marad. Ezt 5 méteres csomagokban árulják, 50 cm szélességben, 10 méteres mágnesszalaggal. Ára kb. 5000 Ft

Még egy tipp

Szintén segít, ha a radiátor tetejét esztétikus fedlappal letakarjuk. Így a radiátor hőjét a hőtükör visszaveri, a borító fedlap pedig a szoba közepe felé tereli. Ezzel azt is elérjük, hogy az ablaküveg előtt, a függöny mögött nem alakul ki egy fölösleges meleg légpárna.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!