Habár a mosogatógépek korát éljük, a jó öreg mosogatószivacsot sok esetben nem lehet vagy nem is akarjuk leváltani a masinára. Összegyűjtöttünk a kézzel mosogatóknak néhány egészség- és környezetbarát jó tanácsot.

mosogatás2

A kézzel mosogatók között kétféle  ember van: aki használ kesztyűt és aki nem. A kesztyű révén megóvható a bőr a „normál” mosogatószerben található káros anyagoktól és a szárító hatástól, de így is marad az elmosott dolgokon vegyszer-maradvány, s ez bizony bekerül az emésztőrendszerünkbe.
Kesztyű nélkül bőrünkkel is érintkezik a vegyszer. A mesterséges színezék, mesterséges illatanyag allergizálhatja a bőrt,  de a mesterséges tenzidek (felületaktív anyagok) is veszélyesek. (A tenzidek maradványa a szervezetünkbe jut, ahol felgyorsítja egyes káros anyagok felszívódását.) A habképződésért szintén egyes tenzidek a felelősek. A mesterséges habképzők igen nagy arányban lelhetők fel a hagyományos mosogatószerekben. A sok hab azt a látszatot kelti, hogy jóval nagyobb tisztítóerőt képvisel a gél. Kevesen tudják, hogy a sok hab és a hatékonyság között semmi összefüggés nincs.
Az öko tisztítószerek (pl. az Ecover mosogatószere) nem habzanak annyira, mint a vegyszeres tisztítószerek, mivel hiányzik belőlük a mesterséges (habképző) tenzid. A bőrbarát és környezetet kímélő mosogatószerek is lehetnek illatosak és színesek, a lényeges változtatás a vegyszeres verzióhoz képest, hogy olyan természetes összetevőkkel helyettesítik a gyártók a szintetikus komponenst, ami nincs káros hatással az egészségünkre és a természetre.
A hagyományos mosogatószerek nemcsak a bőrünkre, emésztőrendszerünkre nézve károsak, de a környezet számára is. Kevesen tudják, de a mosogatószerek általában tízszer több foszfátot tartalmaznak, mint egy átlag mosószer. A foszfát a lefolyón keresztül - a víztisztítás dacára - bekerül az élővizekbe, s ott sajnos eutrofizációt - azaz algásodást -, és  halpusztulást okoz. Az öko, környezetbarát mosogatószerek nem tartalmaznak foszfátot, így az élővizekre sem fejtenek ki ilyen katasztrofális hatást.
Az öko mosogatószerek most már megfizethetőek és ugyanolyan hatékonyak, mint vegyszeres társaik, így semmilyen érv nem szól már a hagyományos mosogatószerek mellett.

Milyen mosogatószivacsot válasszunk?

Ha szeretnénk kímélni a kezeinket, akkor válasszunk a kezünkhöz idomuló (fogáshoz alakított, bemélyedéssel ellátott) szivacsot, így sokkal hatékonyabb a tisztítás, ráadásul kevésbé van kitéve a kezünk felesleges dörzshatásnak.
Érdemes megfelelő dörzsrésszel rendelkező szivacsot venni, hisz megfelelő dörzshatással lehet csökkenteni a felhasználandó mosogatószer mennyiségét.
Létezik már olyan mosogatószivacs is, amely környezetbarát anyagból készül. Ha van lehetőségünk, akkor válasszunk ilyet.

Extra tipp:  a mosogatószivacs fertőtlenítése

A felmérések szerint egy átlagos mosogatószivacson kétszázezerszer több baktérium lakik, mint a vécéülőkén. Ahhoz, hogy ne egy baktériumtanyával kelljen tisztává varázsolni a tányérokat, érdemes sűrűn cserélni a mosogatószivacsot. Az ajánlások szerint minimum hetente. Ha azonban nem szeretnénk ilyen gyakran megválni a mosogatószivacstól, mert még egész jól tartja magát, akkor fertőtlenítsük.
Hogy kell ehhez hozzálátni? Mindenekelőtt alaposan vizezzük be a szivacsot, majd helyezzük be a mikrohullámú sütőbe. A mikróban legalább két percig melegítsük a nedves szivacsot. A szivacs belsejében felforrósodó víz megöli a bacikat és a vírusokat. A mai világban ritka a mikró nélküli háztartás, de ha netalán mégsincs otthon, akkor a művelet elvégezhető a sütőben is. Bár így egy picit tovább tart.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!