Az orgonalekvár készítéséhez a lila és a fehér orgona is kiváló. Csak pormentes, úttesttől távol eső helyről gyűjtsük be a fürtöket. Előkészítésként a virágokat csipdessük le egyenként, és alaposan mossuk meg.

2,5 liternyi virágszirom
o,5 kg cukor
1,5 l víz
2 citrom frissen facsart leve
1 csomag dzsemfix

A vizet és a cukrot egy lábasban feltesszük főni, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ekkor beleöntjük az orgonaszirmokat, és tovább kevergetve újraforraljuk. Vegyük le a tűzről, és 8-10 órán keresztül pihentessük lefedve. (Én általában egy éjszakára hagyom állni.) Másnap beleöntjük a citrom levét és újraforraljuk. (Minél tovább forraljuk, annál halványabb színű lesz a lekvárunk.) Majd hozzáadjuk a Dzsemfixet a használati utasítás szerint. Forrón steril üvegekbe töltjük, és pár percre felfordítjuk az üveget.