A tavasz egyik első virága az ibolya, ami nem csak a vázában mutat jól, de szörpnek is isteni finom, ráadásul a tavasszal gyakori náthát is remekül gyógyítja, sőt, torokfájásra is kiváló.

Az alábbiakban kétféle elkészítési módot mutatunk be. Mindkettőhöz 4 bögre ibolyára van szükség, amelyről előtte lecsipkedtük a szárat és a levelet is. Próbáljunk meg olyan helyen virágot szedni, ami távol esik az utaktól így nem lesz szennyezett. Miután kimértük a megfelelő mennyiséget, áztassuk be a virágokat hideg vízbe egy fél órára, majd öblítsük át alaposan, hogy a bogarak és a por ne kerüljön bele a szörpbe.

1. VARIÁCIÓ:

A virágokat háromszoros mennyiségű vízzel tegyük fel főni lassú tűzön. 4 bögrényi virághoz 12 bögre vízre van szükség. Addig főzzük, míg a víz átveszi a színét és a virágok elszíntelenednek. Ügyeljünk rá, hogy a víz sohase lobogjon, csak gyöngyözzön. Közben fakanállal kavargassuk, sőt, törjük is meg az ibolyákat. A víz színe sötétkéktől egészen mélyzöldig változhat.
Amikor készen van, szűrjük le egy textilen keresztül, és nyomkodjuk ki alaposan.
Tegyük vissza a tűzre és adjunk hozzá egy kilogramm barnacukrot, majd a cukor elolvadásáig kavargatva melegítsük. Ezután még lassú tűzön, kavargatva forraljuk egy percig. Hagyjuk kihűlni, és amikor langyos lesz, csavarjunk bele két citrom levét. Ettől a színe lilásra változik majd.
Hűtőben akár egy évig is eltartható, de garantáljuk, hogy nagyon hamar el fogy!

 

2. VARIÁCIÓ:

Forraljunk fel egy kevés vizet, és öntsük rá az ibolyára, hogy teljesen ellepje. Fedjük le és hagyjuk egy éjszakán át állni.
Másnap forraljunk fel 1,5 liter vizet és adjunk hozzá két bögre mézet, vagy fél kg barna vagy nádcukrot és főzzük sziruppá. Ehhez öntsük hozzá az alaposan leszűrt és kinyomkodott ibolya-vizet. Vigyázzunk, ekkor már ne forraljuk, csak hagyjuk gyöngyözni egy percig, és közben kavargassuk, mert könnyen kifut. Ha kihűlt, adjunk hozzá egy citrom levét és máris palackozhatjuk. A mézes változat kissé zavarosabb színű, mint a cukros, de sokkal töményebb ízű.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!