Rendszeres olvasóink már szinte mindent tudnak a kender és a belőle készült termékek jótékony hatásairól, sőt visszajelzéseik alapján tudjuk, hogy sokan kipróbálták ezeket és nagy megelégedéssel használják különböző panaszaik enyhítésére. Bár egyre nagyobb ennek a méltatlanul elfeledett növénynek a népszerűsége, a helyzet egyelőre még távol van az ideálistól. Erről beszélgettünk Tóth Istvánnal és feleségével Melindával, a Detki Chili és Kendertanya tulajdonosaival.

- Ez a harmadik szezonotok a kenderrel és a termékekkel. Mik a tapasztalatok?

- Magyarországon a 3 év alatt, mióta kenderezünk semmi sem változott. Legfeljebb annyi, hogy többen kezdtek bele a kender termesztésébe, illetve egyre több külföldi kivonatot látni a piacon. Európában már sorban nyílnak a kenderes kávézók, boltok.
Nemrég nyílt egy kávézó és egy kenderbolt is Budapesten. Szóval haladuk, de lassan és kicsit nehézkesen.

- Mik az újdonságaitok?

- Igyekszünk a termékpalettát szélesíteni. Az olaj és a tea mellett készítünk krémeket, lekvárokat, szörpöket. A kender lehet finom! A gasztro vonalon is hatalmas lehetőségek vannak a kenderben. Nem feltétlen kell a legjobb orvosságnak a legkeserűbbnek lennie, mint ahogy a közmondás tartja.
Legújabb kenderes termékünket a Nagymarosi Csípős fesztiválra készítettük. Ez egy kellemesen csípős barbeque jellegű kenderes csiliszósz. Főként sültekhez ajánljuk – akár hús, akár zöldség – de egy jó film mellett tortillával is lehet mártogatni. A kender hatása így sem marad el.

- Milyen visszajelzések érkeznek a vevőktől?

- Vannak olyan vásárlóink, akik a kezdetektől a mi termékeinket használják, fogyasztják. Páran a facebook csoportunkban is megosztják a tapasztalataikat, de többen csak személyesen nekünk mondják el. Nagyon jó érzés, amikor egy-egy vásáron vagy fesztiválon odajönnek és mesélnek. A termékeink használata és fogyasztása során múlt már el köszvény, reumatoid artritis, chron betegség, IBS. A bőrproblémák is szépen kezelhetőek, pl. a pikkelysömör. Már az első kezelés után hálálkodva jött hozzánk reggel a standhoz a vásárló, és örült, hogy az első olyan éjszakája volt, amikor nem vakarta magát véresre, s tudott végre aludni. Visszajáró rendszeres fogyasztóink közé tartozik sok diabéteszes és magas vérnyomásban szenvedő embertársunk is.
Sajnos nagyon sok az olyan ügyfelünk, aki kemó alatt kezdi el a kender fogyasztását. Szerencsére nekik is segít, mert nincsenek rosszul, nem hullik ki a hajuk, meg tudják őrizni emberi méltóságukat a kezelés alatt. És ez nagyon fontos.

Egyedi tanácsadás

- Van olyan SM problémával élő vásárlónk, aki a kender fogyasztása előtt már mozdulni sem tudott. Ő lassan feláll a tolókocsiból. Gondolhatják, mekkora öröm ez annak, aki átéli, a családjának, és persze nekünk is. De vannak évek óta fájdalommal küzdők is, akiknek megoldás a kender. Epilepszia és migrén esetén is pozitívak a visszajelzések, nem beszélve az autoimmunosokról, akik szintén nagyon hálásak a termékeknek.

Sajnos volt pár olyan eset, amikor elvesztettük a harcot De az mind már végstádiumú rák volt. Nagyon nehéz ezt elfogadni, de az is az élet velejárója, hogy már van, amikor késő. Minden élet nagy veszteség. De szerencsére nagyon kevés ilyen eset van a több száz pozitív javulás mellett. Nagy dolog, ha valaki leteszi az inzulin injekciót vagy a szteroidokat, nyugtatókat. Nagy dolog az, ha visszanyeri emberi méltóságát, régi életvitelét.

Akinek tudunk, segítünk. A tapasztalatok és orvosi instrukciók alapján egyedileg adunk tanácsot a kender használatához, adagolásához. Mert nem mindegy, melyik termékünket vásárolják bizonyos problémákra.

A három év alatt nagyon sok embertársunknak segített a kender. Az a legnagyobb fizetség a munkánkért, amikor visszajelzést kapunk és együtt tudunk örülni a sikernek. Ez hatalmas dolog! De ez nem a mi érdemünk. Ezt a növénynek kell köszönni!

- Hol lehet megvásárolni a termékeket?

- Személyesen a Detken található boltunkban lehet vásárolni, de van webshopunk is, amit bármikor bárki felkereshet. Vásárokban és fesztiválokon is megfordulunk, de sajnos nem jutunk el mindenhová.

Detki Chili és Kendertanya
Webáruház: kendertanya.hu
Telefon: +36 20 297 4560
Cím: 3275 Detk, Petőfi u. 30.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!