Korunk egyre többet emlegetett népbetegségei a csontritkulás (osteoporosis) és a túlzott terhelésből, stresszből adódó idegi problémák. Sokan tudják, de még kevesen alkalmazzák azt a tudományos tényt, hogy egyszerűen a természetben található ásványi anyagok és vitaminok fogyasztásával ezen egészségkárosodások könnyedén megelőzhetőek lennének. 

 

Az orvostudomány egyik viszonylag korai felfedezésének számít, hogy az emberi test szilárd vázát, a csontokat alapvetően kalcium alkotja.

Napjainkban azonban egyre többet hallunk arról, hogy főleg az idősek körében a csontok kalciumtartalma jelentősen csökkenhet. Ezt nevezik csontritkulásnak, orvosi nevén osteoporosis-nak.
Ebben az esetben a csontok könnyebben törnek, repednek, vagy akár meghajlanak, deformálódnak, amely természetesen fájdalmas következményekkel jár.

Miért csökken a kalciumtartalom?


A válasz a táplálkozásunkban rejlik. A kutatások szerint a mai étrend, különösen a cukor és a szénsavas üdítők, de néhány fehérjetípus lebontásakor szervezetünknek nagy mennyiségű kalciumra van szüksége, amelyet, ha nem kap meg a táplálékkal, a csontokból von ki.

Tudományos kutatások szerint az emberi test optimális működéséhez, és jó állapotának fenntartásához napi 1500 mg kalcium bevitelére van szükség. Ezzel szemben a táplálékunkban a webdoki orvosi honlapon megjelentek szerint ennél jóval kevesebb található: „Ugyanakkor a hagyományos magyar étrend mindössze 500-600 milligram kalciumot tartalmaz, így a megfelelő bevitel kizárólag táplálkozás útján a legtöbb esetben nem oldható meg.”

Mit tehetünk?


Pótolhatjuk, illetve folyamatosan biztosíthatjuk a szervezet kalciumszükségletét. Léteznek nagyon jó étrend-kiegészítő termékek, amelyek könnyen felszívódó formában tartalmaznak kalciumot.
Ugyanekkor egyre többet hallunk az idegeinket őrlő stressz káros következményeiről. Idegrendszerünk nyugodt működéséhez is szükség van tápanyagokra, ezek közül is kiemelkedik a magnézium, amely közismerten nyugtatja az idegeket, segíti a feszültség oldását és nyugodt alvást biztosít.
Ne felejtsük el, hogy a kalcium beépüléshez a csontokba szükség van D-vitaminra is. Magyarországon egyedülálló konszenzus alakult ki, hiszen 12 orvostársaság értett egyet egyhangúan abban, hogy jelentősen emelni kellene a D-vitamin bevitel napi ajánlott értékeit, felnőttek esetében 2-4000 NE egységről, mint elfogadható minimumról szólnak a hírek. Más kutatók ennél is tovább mennek, és tízezer nemzetközi egységes nagyságrendben javasolják a D-vitamin fogyasztását, különösen a téli hónapokban. Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa az Origo hírportálnak nyilatkozott: „A magyar lakosság 25(OH)D3-vitamin-szintje átlagban 15-20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. Ha tízmillió magyar D-vitamin-szintjét csak a normál tartomány alsó küszöbére szeretnénk felhozni, akkor ehhez egy évben körülbelül 15 milliárd forintra lenne szükség. Cserébe viszont körülbelül 200-250 milliárd forint lenne a különböző betegségek gyógykezelésén megspórolható összeg az amerikai és nyugat-európai modellek szerint”.

„A legjobb tehát olyan készítményt keresni, amely a megfelelő arányban és mennyiségben tartalmaz kalciumot és magnéziumot, könnyen felszívódó formában. Ehhez a kutatások szerint enyhén savas környezetre van szükség, ezért az ilyen termékekben jellemzően C-vitamint, vagy más étkezési savat szoktak hozzáadni a kalcium és magnézium vegyületekhez. Emellé semmiképp ne feledjük az elegendő D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő fogyasztását is” emlékeztetett dr. Lenkei György, a Táplálkozáskutatók Tudományos Tanácsának elnöke.

Hogy miért hangsúlyozzuk annyira, hogy igyekezzünk saját kezünkbe venni egészségünk irányítását? Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) korábbi főtitkára, Dr. Mahler válaszolja meg a kérdést: „Mindaz, amit önök egyénileg tesznek a saját egészségükért, többet fog érni az egészség fenntartásában, mint a világ összes egészségügyi ellátása.” – mondta. Érdemes megszívlelnünk a szavait.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!