Merjünk szedni kalciumot? Csontjainknak jó, de ereinkben lerakódva nagy bajokat okozhat!


A D3-vitamin a csontépítésben
Ismert, hogy a D3-vitamin fontos az oszteoporózis ellen, a csontok erősítésében, a kalcium bevitelében.  Segíti az emésztőrendszerből a kalcium felszívódását a vérbe. Sajnálatos azonban, hogy a csontépítő hatás csak részleges, miközben az erek meszesedése a bevitt kalcium mennyiségével fokozódik. Ezért nagyon jelentős az a felismerés, hogy egy másik vitamin, a K2-vitamin (leghatékonyabban az MK-7 forma) a D3-vitamin által támogatott és felszívódott kalciumot segíti az erektől a csontok felé irányítani, az öregedéssel járó oszteoporózist csökkenteni.

A K2-vitamin (MK-7) oszteoporózis ellen
A közelmúlt tudományos eredménye a K-vitamin család tagjainak megismerése. A legkisebb szerkezetű K1-vitamin zöld növényi levelek fogyasztásával jut szervezetünkbe, ahol a vastagbél baktériumai alakítják K2-vitaminná, ami ténylegesen hatásos.  Kétféle K2-vitaminnal találkozhatunk az étrend-kiegészítőkben, a menakinon-4 (MK-4), a kisebb molekulájú szintetikus anyag, aminél viszont mintegy ezerszer hatékonyabb a természetes eredetű  menakinon-7 (MK-7) , amelyet a nattóból, erjesztett szójából nyernek.
Egy 2007-es tanulmány szerint a K2-vitamin rendszeres bevitele mintegy 80%-kal csökkenti a medence- és egyéb csonttörések rizikóját. A napi K2-vitamin bevitelre korábban 45 mikrogrammot ajánlottak, jelenleg napi 100 mikrogramm a javasolt, de D3-vitaminnal együtt. A kalcium-felszívódás és –beépülés elősegítésének eredményeként a kalciumbevitelt a folyamatban lévő kutatások szerint alacsonyabb mennyiségre is mérsékelni lehet.

A K2-vitamin hatása a szív és az erek egészségére
Az erek meszesedésére rizikófaktor a K2-vitamin hiánya. A több ezer személyen Rotterdamban végzett hét éves vizsgálat azt mutatta, hogy a rendszeres K2-vitamin-bevitel 52%-kal csökkentette az aorta meszesedését és mintegy 60%-kal a szívproblémákból eredő halálozások számát.  Állatkísérletek legújabb eredményei pedig azt is mutatják, hogy a K2-vitamin képes az erekben lerakódott meszet, plakkot mobilizálni, miáltal az ereket tisztítani.

 

www.pharmaforte.hu