Itt a várva várt tavasz és ezzel együtt megjelennek a kevésbé várt hangyák is. A házakat és kerteket ellepő apró kis rovarok mindig is bosszantották a kertészeket, akik már 2000 évvel ezelőtt is állandóan tapasztalatot cseréltek arról, hogyan lehet a hangyáktól megszabadulni.

• A római Plinius a következőket javasolta: „A leghatásosabban a Heliotropium-növénnyel (vaníliavirág) lehet védekezni ellenük, de a vízzel pépesre kevert égetett agyagtéglaliszt is károsan hat rájuk.”

• A későbbi századokban a hangyafészkekre hamut, meszet, kályhakormot vagy kutyatejforrázatot öntöttek.

• A legkíméletesebb és „legzöldebb” megoldás, ha az egész bolyt elköltöztetjük oda, ahol senkit sem zavarnak. Egy nagyobb, megfordított agyagcserép, amelyet nedves mulccsal bélelünk ki, kiváló otthon nekik, ha ezt a boly tetejére rakjuk hamar új otthont biztosítunk számukra, majd ezeket kivihetjük a szabad természetbe.

• Ha önkéntes költözésre akarjuk rávenni őket, mert már megelégeltük a jelenlétüket a házban vagy a télikertben, dugjunk egy rúd fahéjat a fészkükbe, illetve szórjunk őrölt fahéjat útvonalukra. A fahéj és más erős aromájú fűszer megzavarja a hangyák érzékelését, emiatt elkerülik a növényeinket.

• Ha virágcserepekbe fészkelik be magukat, akkor alaposan öntözzük meg növényünk földjét fehérüröm-forrázattal. Tiszta vízzel is zaklathatjuk a hangyákat, de ezzel a módszerrel költözésre nem bírjuk rávenni őket, mert kis súlyuknál fogva a vízfelszínen elsüllyedés nélkül és akadálytalanul mozognak. Ha viszont egy adag mosogatószert is keverünk a vízhez, rögvest megváltozik a helyzet, ezt viszont sajnos a növényeink nem kedvelik.

• Maguktól új otthont keresnek a hangyák ha a fészkük mellé rozmaringot, kerti rutát vagy levendulát ültetünk, illetve a halmukba e növények hajtásait szúrjuk.

• Ha a fákon le fel szaladgálnak a hangyák, azt jelenti, hogy sok a levéltetű. Ezt azonnal orvosolni kell, de emellett akadályozzuk meg azt is, hogy a hangyák  fel-le járkáljanak a levéltetű-kolóniáikhoz. Vazelinkenőcsből kenjünk védőgyűrűt a fák kérgére, a riasztás hatásfokát pedig úgy növeltjük, hogy néhány csepp borsmenta- vagy más erős illatú illóolajat is kevertünk a vazelinhez.

• A  házban rovarirtó szerek, sprayek azért nem javasoltak, mert a házi kedvencekre, és a kisgyermekekre is veszélyt jelenthetnek. Inkább alkalmazzunk illóolajokat, amelyek szintén hatásosan elűzik a hangyákat. Szükségünk lesz: 15–30 csepp borsmenta illóolajra, 15–30 csepp szegfűszeg illóolajra, 150 ml vízre, szórófejes flakonra. Keverjük össze a vizet és az illóolajokat, fújjuk be a hangyás területeket, főként ott, ahol gyakran felbukkannak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!